Borítókép: Mennyi edzésre van szükség hetente, ha félmaratonra készülsz?

Mennyi edzésre van szükség hetente, ha félmaratonra készülsz?

Forrás: getty images
Olvasónk a következő kérdéssel fordult szakértőnkhöz, Sanyoszhoz:

Szia!

22 leszek 2 hónapon belül, lassan hatodik éve hogy rendszeresen futok (legalább heti 1-2 alkalom)., viszont a sport az életemben kiskorom óta meghatározó - úszás, vízilabda, foci, több év kosarazás, majd a futás.

Idén beneveztem egy félmaratoni távra, májusra. Február óta nagyon szépen és kitartóan edzek, ami legalább heti 2x futást jelent. Általában 6-8-10-12 km-eket futok - átlagosan 6:30-6:45/km idővel. Fizikálisan és mentálisan is erősnek érzem magam, ami azt jelenti, hogy 8-10 km-ig nagyon jóleső a futás -viszonylag gyors regenerálódással, akár víz és egyéb energiapótlók és megállás nélkül, viszont jó ideje nem mentem 14-16 km táv fölé, ami miatt aggodalmaskodom egy picit. Sokat olvasgattam a témában, több futó ismerősöm is van, de eltérőek a tapasztalataik és a véleményük, ezért szeretném kikérni a véleményedet hogy ilyen edzettségi háttérrel, munkával szerinted is teljesíthetőnek tűnik-e életem első félmaratoni távja.

Üdvözlettel:

Csanád

Szakértőnk, Sanyosz válasza:

Szia Csanád,

Amiket leírtál, azokból azt látom, hogy elég sok hiányosság van a felkészülésedben. Nagyjából egy hónap van még hátra, ha nem is mindenben, de lehet fejleszteni az edzésmódszereden. Ami szembeötlő, az az hogy keveset futsz egy héten. A heti 2 alkalom meglehetősen kevés, legalább 3 edzés kellene, hogy nyugodtan állhass oda a rajtvonalhoz, de inkább a 4. Hétvégén próbáld meg a 14km-t, majd verseny előtt 2 héttel menj fel 16-17 km-ig. Ez fontos - nemcsak az állóképesség szempontjából, hanem, hogy megtapasztald, mikor kezdesz fáradni, mikor kell frissítened, stb. A heti 3-5km-t is kevésnek tartom, legalább 6-8 km-eket fuss. Fontos, hogy a felkészülés utolsó 10 napjában már ne akard behozni ezeket az elmaradásokat és pihenten állj rajthoz. Addig viszont próbáld meg betartani a fent leírtakat.

Jó futást!

Neked is van kérdésed Sanyoszhoz? Itt felteheted neki! A többi szakértőnkkel pedig ide kattintva ismerkedhetsz meg.