Borítókép: Így segít a futás abban, hogy jobban bírd a fájdalmat

Így segít a futás abban, hogy jobban bírd a fájdalmat

Forrás: getty images
Két kutatás a futás újabb előnyéről számolt be.

Két tanulmányt is bemutattak múlt héten egy amerikai konferencián, melyek központjában a futás és a fájdalomérzékelés állt. Az eredmények szerint ugyanis a rendszeres edzés hatására sokkal jobban tudod kezelni a fájdalmat.

Az első kutatásból például az derült ki, hogy milyen kapcsolatban áll a mozgás és a fájdalom-érzékenység: azt eddig is tudtuk, hogy a sportolóknak hasonló a fájdalomküszöbe, mint a kevésbé aktív életmódot folytatóknak, viszont a toleranciájuk más - az új kutatás ismét bizonyította a korábbi feltételezést. Ez annak köszönhető, hogy a sportolók az edzés során rengeteg kellemetlenséggel is megküzdenek, így a testi panaszokkal is.

Egyébként a szakértők három csoportra osztották a résztvevőket: az egyik csoportban rendszeresen sportolók szerepeltek, a másikban közepesen intenzív edzéseket végzők, a harmadikban pedig azok, akik egyáltalán nem mozognak. Ebből szintén arra derült fény, hogy jobban tolerálják a fájdalmat a rendszeresen sportoló emberek, míg a keveset, vagy egyáltalán nem mozgók nem tapasztalhatják meg ezt a pozitívumot.

A másik kutatásban két csoport vett rész, az egyik tagjainak 6 héten keresztül kellett bringán intenzív intervallum edzést végezniük, a másik cspatnak pedig közepes tempóban kellett tekerniük. A két edzésterv hossza különbözött, de összességében ugyanolyan keményen dolgoztak az alanyok. Ebből az derült ki, hogy az intervallt végzők fájdalom-toleranciája 41 százalékkal nőtt, míg a közepesen intenzíven edzőknél nem tapasztaltak semmilyen változást.

Ezek a kutatások igazolják a legjobban azt a feltételezést, miszerint az edzés képes toleránsabbá tenni a sportolókat a fájdalommal szemben.

Jusson eszedbe ez, ha legközelebb valamiért nehezebben menne a futás!

Néhány tipp, hogy jobban menjen a következő futás és a fájdalmon kívül más se okozzon gondot: