verseny

Kezdj el versenyezni, nem csak a teljesítményed fog javulni

Forrás: Getty Images
A lengyelek bebizonyították, hogy a mentális egészségre is pozitív hatással vannak ezek az események.

Számomra a futás mindig is magányos élmény volt, mindig akkor teljesítettem a legjobban, ha szólóban, zenével a fülemben róttam a kilométereket. Aztán kíváncsiságból elmentem egy versenyre, és minden megváltozott. Miután beértem, szinte egyből elkezdtem keresni a következő alkalmat, teljesen magával ragadott az élmény. Lengyel kutatók nemrég bebizonyították, hogy a rendszeres versenyzés nagyon jó hatással van a mentális egészségre.

A lengyel szakemberek 404 futót vizsgáltak, akik különböző fejlettségi szinten voltak. Ők mindannyian többször futottak egy héten, a kutatók kérésére három hónapon keresztül naplót vezettek. Hétnaponta beszámoltak róla, mennyire érzik magukat jól a bőrükben, illetve mennyire elégedettek a teljesítményükkel.

A résztvevők 84%-a benevezett legalább egy viadalra a 90 nap alatt. A szakemberek meglepve tapasztalták, hogy azokban a hetekben voltak a legelégedettebbek és a legboldogabbak az emberek, melyeken versenyeztek.

Teljesen egyértelmű, hogy a verseny befejezésével járó sikerélmény maximálisan feldobja a futót. Az idő előrehaladtával sajnos egyre kisebb az eufória, a 100. verseny már nem ad akkora pluszt, mint az első néhány
nyilatkozta Marzena Cypryańska.

Ha még sosem vettél részt versenyen, mindenképp nevezz be egyre a közeljövőben, mert a nagyon boldog ember leszel a célvonalban.