Borítókép: Ezeket a sérüléseket soha ne kezeld otthon!

Ezeket a sérüléseket soha ne kezeld otthon!

Forrás: getty images
Egy dolog biztos közös a sérülésekben: minél hamarabb meg akarsz szabadulni tőlük, hogy újra ott folytasd, ahol abbahagytad.

Nem minden sérülést tudsz otthon kezelni, ennek ellenére mégis sokan választják a házi praktikákat. Ezeknek az a veszélyük, hogy még nagyobb problémát okozhatnak.

„Az IT-szalag szindrómát és a talpi bőnye gyulladását sikerrel lehet akár otthon is kezelni, hiszen a jegelés, pihentetés, hengerezés és erősítés elég lehet ahhoz, hogy a tünetek megszűnjenek”
mondja dr. Josh Emdur, sportorvos.

Azonban ha ezeket rosszul kezeled és nem fordulsz velük időben orvoshoz, akár az egész felkészülésed kárba tud veszni. Dr. Emdur elárulja, melyek azok a sérülések, amikkel mindenképp érdemes szakemberhez fordulni!

Lábujjköröm fájdalom és nyomás

A fájdalom és duzzanat komolyabb gondot is jelezhet, ezért mindenképp érdemes felkeresned egy szakembert ebben az esetben.

„Ez a köröm sérülésének jele, melyet általában a nem megfelelő méretű cipő okoz. A köröm alatt azonban folyadék gyűlhet össze, melyet érdemes orvossal eltávolíttani, mert akár fertőzés is kialakulhat, ha nem megfelelően kezelik.”

Bokaficam

Azért is érdemes szakemberrel kezeltetni, mert a boka a test egyik legfontosabb ízülete, aminek egészségére futóként még jobban érdemes odafigyelni. Ha fáj, akkor megváltozik a mozgásod, ezzel pedig más testrészeken is jelentkezhet kellemetlenség, esetleg sérülés is.

Izomfájdalom

Ha a masszázs és nyújtás nem hoz javulást, érdemes orvoshoz menned, hiszen akkor nem az izomláz a probléma. Az orvos segít megtalálni a fájdalom pontos okát, így nem csak a tünetet tudod megszüntetni, hanem magát a kiváltó okot is.

Középtalpi fájdalom

A Lisfranc ízület sérülése a talp középső részén okoz fájdalmat, melynek oka akár szakadás is lehet. Nehéz diagnosztizálni és sokan csak húzódásnak gondolják, pedig komoly kezelésre szorul - éppen ezért fontos szakemberhez fordulni vele.

Fő a biztonság - abból sosem lehet baj, ha meghallgatsz egy szakvéleményt is!

Olvasnál még a témában?