futás,érzékelés

Támaszkodj az 5 érzékedre, hogy jobban menjen a futás!

Forrás: getty images
Ha kivételesen a tested jelzéseire figyelsz, nem pedig a kütyüidre, sokkal jobb futóélményben lesz részed.

Dr. Christina Heilman, erőnléti edző is gyakran alkalmazza ezt a módszert, vagyis azt, hogy az érzékelésükre helyeznek nagyobb hangsúlyt futás közben. Ennek lényege, hogy arra koncentrálsz, mi történik körülötted, és ehhez minden érzékszervedet beveted: a szaglást, látást, ízlelést, hallást és az érintést is. Így tényleg a jelenben tudsz maradni és a testedre tudsz hangolódni.

Lehet, hogy nem hinnéd, pedig az érzékszerveid is képesek arra, hogy jobb futóvá tegyenek. Kutatások szerint az elit futók is alkalmazzák ezt a módszert, hogy optimalizálják a futásaikat. Ha ki szeretnéd próbálni, hetente egyszer indulj el futni kütyük nélkül, úgy, hogy közben csak magadra figyelsz. Mutatjuk, miért jársz jól vele:

Látás

Ha alaposan megszemléled a környezetedet futás közben, sokkal joban fogod élvezni az edzést. Lehet, hogy úgy érzed, csak nézelődsz, de közben az agyad megpróbál egy nagy képet összerakni arról, hogyan haladsz a térben. Érdemes kiszúrnod egy-egy tárgyat a távolban, ameddig elfuthatsz.

Szaglás

Az érzelmi emlékekért leginkább felelős érzékelés. Érdemes a kellemes illatokat mélyen beszívnod (frissen nyírt fű, tavasszal a virágok, ősszel az avar illata), így gyorsabban akklimatizálódhatsz a környezetedhez.

Ízlelés

Ez sokat elárul az aktuális állapotodról. Ha sűrűbbé válik a nyálad, valószínűleg dehidratált vagy, ilyenkor sósabb is lesz. Ebben az esetben pótold minél hamarabb az elvesztett folyadékot!

Hallás

Nem meglepő, de sokkal jobban oda tudsz figyelni a környezetedre, ha hallod is, hogy mi történik körülötted. Ha megpróbálod kitalálni, melyik hangot mi adja ki, sokkal élvezetesebbé teheted a futást, és így a fejedben visszhangzó "Fáradt vagyok!" és hasonló kijelentések is kevésbé vonják el a figyelmedet. Ha például meghallasz egy madarat csiripelni, gondolkodj el azon, milyen madár lehet, melyik ágon ülhet.

Érintés

Az izzadás is sokat elárul az aktuális állapotodról. Ha ragacsos tapintású, akkor sok elektrolitot vesztettél el. Érdemes ilyenkor kicsivel több sót fogyasztanod edzés előtt, futás után pedig azonnal pótold őket, hogy megelőzd az izomgörcsöket.

Olvasnál még a témában?