egészséges táplálkozás,táplálkozás futóknak,táplálkozási szabályok

Egy futó ideális napja étkezés szempontjából

Forrás: Getty Images
A futás erősen igénybe veszi a szervezetet mindenféle szempontból. Azért, hogy hosszútávon tervezhess futóként elengedhetetlen a megfelelő regeneráció, aminek fontos része az étkezés is.

Hogy milyen az ideális táplálkozás egyénenként változhat. Függ például a futáshoz kapcsolódó céloktól (ami a szénhidrátmennyiséget alapvetően befolyásolja), az életstílustól (ha például szeretsz este futni, akkor az étkezések időpontját ehhez kell igazítani), táplálkozási szokásrendtől (mindenevő, húsmentes, vegán táplálkozású vagy), ám az egészséges és fenntartható táplálkozás irányelvei lényegét tekintve nem változnak.

Az ideális táplálkozás öt szabálya:

1. szabály
Rendszeres fő- és köztes étkezések. Legfeljebb négy óra teljen el két étkezés között. Ennél több ne, kicsivel kevesebb lehet, ha például úgy jön ki jobban az edzések miatt. Az első étkezést mindig az dönti el, hogy mikor ébredsz fel, ha késői kelő vagy – például 9 – akkor a reggelit legkésőbb 10-kor fogyaszd el, ha már 6-kor kint vagy az ágyból, akkor a reggeli időpontja 7 óra. Az első étkezéstől lehet számolni a további étkezések időpontját.

2. szabály
Jó szénhidrát- és fehérjeforrás minden étkezéshez és snackhez (köztes étkezéshez). Teljes kiőrlésű gabonafélék, álgabonák (pl. hajdina, quinoa), gyümölcsök és zöldségek (köztük is vannak kiváló szénhidrátforrások).

3. szabály
Győződj meg arról, hogy a tányéron minél több szín legyen: élénk színű gyümölcsök, zöldségek, diófélék, magok és teljes kiőrlésű gabonák. A sok színű élelmiszer magas antioxidánsokkal rendelkezik, ami azt jelenti, hogy a kemény edzések utáni regeneráció biztosan kellően támogatott.

4. szabály
Ügyelj arra, hogy elegendő folyadékot fogyassz. Nem, nem elegendő akkor, ha szomjas vagy, jóval sűrűbben kell inni. Készíts magad mellé egy nagy üveg vizet és folyamatosan kortyolgass.

5. szabály
Szeresd az ételeidet. Az étkezés legyen örömforrás, amit megeszel, az essen jól, nézzen ki jól és persze legyen finom és tápláló. Legyen gondod arra, hogy élvezetes legyen a táplálék elkészítése és elfogyasztása.

Ha ezt az öt szabályt betartod, akkor nagy valószínűséggel mindent megteszel azért, hogy az edzésmunkádat így is támogasd.

egészséges alapanyagok,egészséges táplálkozás
Forrás: Getty Images

Példa ötletek egy napi menühöz

Reggeli: zabkása növényi tejjel, fehérjeporral, bogyós gyümölccsel és diófélékkel a tetején.

Másik reggeli variáció: avokádó pirítóssal tojással, utána egy kis tál bogyós gyümölcs.

Tízórai: egy marék mandula és egy alma vagy szőlő és sajt.

Ebéd: zöld saláta dióval és magvakkal, édes burgonyával, csirkével vagy tofuval.

Uzsonna: cottage cheese bogyósokkal vagy pirítós mogyoróvajjal.

Vacsora: lazac, tofu vagy steak némi quinoával, spárgaval és spenót salátával.

Olykor belefér, hogy egy kis csokoládéval (magas kakaótartalmú ét), száraz borral vagy bármilyen kedvelt falattal zárd a napi menüt.

Ezek a zöldségek pedig jól kiegészítik a vízfogyasztást