Borítókép: Egészségügyi veszélyek, amikkel jó, ha a férfi futók tisztában vannak

Egészségügyi veszélyek, amikkel jó, ha a férfi futók tisztában vannak

Forrás: Pexels.com
A rendszeres sport a legtöbb esetben csökkentheti a betegségek kialakulásának kockázatát, de nem árt tudnod, mikre kell figyelned.

1. Szív-és érrendszeri megbetegedések

Elsőre azt gondolhatnád, hogy ezek a típusú problémák csak az idősebb korosztályt érintik, de sajnos a valóság mást mutat: a férfiak (főleg fiatal korukban) sokkal nagyobb eséllyel néznek szembe ezzel a betegség csoporttal. A kockázati tényezők között – ellenben a genetikai hajlammal – számtalan olyan szerepel, ami fokozott odafigyeléssel elkerülhető, vagy legalábbis csökkenthető. Ilyenek például a stressz, elhízás vagy az inaktív életmód - amikre a futás tökéletes megoldás lehet.

2. Magas koleszterinszint

Bár a koleszterin alapvető fontosságú anyag a szervezet számára, ha nem megfelelő összetételben van jelen a vérben, szintén súlyos szív-és érrendszeri problémákat okozhat.

A vérképben összesen 3 féle értéket találunk (jó, rossz és összkoleszterin). Az LDL (rossz) szállítja a koleszterint a májból a sejtekbe, a HDL (jó) pedig a visszaszállítja a májba a fel nem halsznált LDL-t. A probléma akkor adódik, ha ebben a folyamatban valami rendellenesség keletkezik. Ilyenkor túl sok LDL marad a vérben, ami az érrendszer falán rakódik le, amitől az érfal elveszti rugalmasságát az erek pedig beszűkülnek. A beszűkült erekben a vér nem tud akadálytalanul áramlani, a környező sejtek nem jutnak hozzá a megfelelő mennyiségű oxigénhez, ami a szervek megfelelő működésének alapvető feltétele.

A magas koleszterin nem okoz figyelemre intő tüneteket, mert szép lassan rakódik le az érfalakra, éppen ezért nagyon fontos, hogy folyamatosan monitorozzuk a szintjét.

3. Here fájdalom

Az altájéki visszérnagyobbodás kellemetlen pillanatokat okozhat futás közben, hiszen mozgás hatására folyamatos igénybevételnek van kitéve. A kompressziós ruházat megoldást nyújthat, de a túl szűk alsó zsibbadást és egyéb kellemetlenségeket okozhat.

4. Alsó légúti megbetegedések

Bár ez a probléma nőknél is sűrűn fordul elő, a férfiak mégis fogékonyabbnak tűnnek. A dohányzás (akítv és passzív formában egyaránt) légszennyezettség, különböző fertőzések gyakori kiváltó okok lehetnek, a hideg évszakokban, főleg szabadban történű futáskor érdemes fokozottan odafigyelni.