futás,viszony,egészségtelen

Te és a futás: lehet, hogy a kapcsolatotok már egészségtelen?

Forrás: Getty Images
Ha az életed szerves része a futás, akkor ne csodálkozz, ha a tested néha egy kis szünetért kiált, ilyenkor pedig nem állt alaposan átgondolni a köztetek lévő kapcsolatot, hogy a jövőben is tökéletesen "összhangban" lehessetek!

A futásnak rengeteg pozitív mentális és fizikai hatása van a testre: fittebb, erősebb, boldogabb leszel tőle... De vajon lehetséges az is, hogy egy idő után az egész viszony egészségtelenné válik?

A válasz természetesen igen, hiszen minden edzésben vannak mélypontok, és épp ilyenkor van nagy szükség a kapcsolatotok újradefiniálására.

,,Az első és legfontosabb lépés az, hogy újra és újra átgondold, hogy a futási szokásaid és a céljaid egészséges szokások -e, és reális -e az edzésterved" - vallja Kate F. Hays torontói sportpszihológus.

A célok sokszor abszolút nem reálisak, és nem veszik figyelembe, hogy hol tart épp az adott futó. Felesleges például egy olyan sportoló teljesítményét nézni, aki 10 éve napi rendszerességgel fut egy olyan embernek, aki épp csak szabadidejében szakít néha időt az edzésre.
futás,edzés
Forrás: GettyImages

Tehát honnan is lehet tudni, ha már nem a megfelelő a viszonyod a futással?

Például onnan, ha a munka, a család, a barátok mind a futás mögé szorulnak, és csak azon jár az eszed, hogy illeszd be az edzést a mindennapjaidba. ,,A futókra jellemző, hogy jobban tudnak összpontosítani, irányítani, és nagyon erős bennük a tökéletesség iránti vágy. Ez persze jól jön az edzésben, ám a mindennapi életben nem feltétlenül, mert ezzel kivonhatják magukat a hétköznapi dolgokból, hiszen csak a futás élteti őket."

Az is intő jel, hogy ha betegség vagy sérülés esetén képes vagy fájdalmat okozni magadnak ahelyett, hogy pihennél, regenerálódnál.

A szakember szerint a nőknél jellemző például az is, hogy a súly és az étkezés is a futástól kezdenek függeni, miközben nekünk kellene meghatározni a dolgokat, nem csak a sport függvényében.

Ha felmerül benned, hogy a fentiek közül van, ami igaz rád, érdemes egyet hátralépned, és átgondolni, mi is motivál téged, amikor futsz.

  • A jó fizikai erőnlét?
  • A másokkal való találkozás?
  • Az általános jó közérzet?
  • Az, hogy jól érzed magad közben és utána?

Ezekre mind pozitívak a válaszaid? Kielégíti minden vágyadat a futás?

Ha úgy érzed, szükség van egy kis véfrissítésre a futásodban, a következő 3 trükköt be is vetheted:

Írd fel a futásaid adatait

Biztos, hogy neked is van edzési rekordod: érdemes lenne átnézni, mi változott azóta, illetve hogy akkor és ott mi volt más a mostani futásaidhoz képest.

Szerezz egy futótársat!

Néha ugyanis egy kívülálló sokkal jobban és tisztábban látja a dolgainkat, mint mi magunk. Néha egy nagy beszélgetés után lehet, hogy világossá válik számodra, min is kellene változtatni a futásoddal kapcsolatban.

Tréningezz edzővel!

Egy jó futóedző segít meghatározni a célokat, és sokat segít abban, hogy élvezetesek legyenek az edzéseid. Először viszont lényeges, hogy egy olyan programot alakítsatok ki ketten együtt, ami tényleg illeszkedik az elvárásaidhoz.

Lépj egyet hátra!

Visszavonulni is tudni kell a megfelelő időben! Ha iszonyatos fáradtságot érzel, lesérültél, vagy egyszerűen a gyomrod is görcsbe rándul attól, hogy felhúzd a cipődet és futni indulj, akkor ne tedd, mert fennáll a túledzés veszélye. Ilyenkor csak adj magadnak időt, hogy minden helyreálljon!