Borítókép: Folyamatosan fáj a térded, ha olyan gyakorlatot végzel, ami megterheli? Ez állhat a háttérben!

Folyamatosan fáj a térded, ha olyan gyakorlatot végzel, ami megterheli? Ez állhat a háttérben!

Forrás: getty images
Rajnay Kata gyógytornászunk egy futó-teniszező olvasónknak segített, akinek terhelésre rendszeresen megfájdul a térde. Az alábbi kérdést küldte szakértőnknek:

Kedves Kata!

A tanácsodat szeretném kérni a térd problémámmal kapcsolatban. Amatőr vagy inkább szabadidős teniszező vagyok. A nyáron megütöttem saját térdemet a teniszütővel. A fájdalom a bal térd belső felén, a sípcsonttól egy picivel arrébb érződik. Egy kicsit fájt, de azt gondoltam elmúlik majd. Sajnos nem így történt. Az érdekes még az, hogy tulajdonképpen a játékban nem zavar, futni is tudok vele, a lépcsőzés sem okoz gondot, viszont pl. a bemelegítéskor végzett guggolásnál nagyon érzem a fájó pontot, a mai napig is.

Orvosnál voltam, szerinte szalagprobléma. Fizioterápiát írt elő, úgy érzem tompult a fájdalom, de nem szűnt meg. Kíváncsi lennék a véleményedre. Előre is köszönöm. Üdvözlettel: Csaba

SZAKÉRTŐNK, RAJNAY KATA VÁLASZA:

Kedves Csaba!

Érdekes az eseted. Nem biztos, hogy az ütéssel kapcsolható össze a panaszod, annak ellenére, hogy ha csontosabb helyen találod el a lábadat az ütővel, az okozhat csonthártya irritációt. Az viszont rövidebb idő alatt szokott gyógyulni.

Valamilyen izomegyensúlyi hiba lehet a háttérben, ami nem is feltétlenül a sportodból fakad, hiszen ott nem okoz panaszt, hanem a munkád során alkalmazott ergonómiádból esetleg.
A bemelegítés azért fontos, hogy átmozgassuk az ízületeinket, hogy jobb "kenése" legyen azoknak és az esetleges statikus pozíció után sérülésmentesen végezhessük a mozgásokat. Ugyanakkor aktiváljuk az izomzatunkat is a bemelegítés során, hogy jobb keringésük legyen és hatékonyabban legyenek képesek végezni a munkájukat.

Így, a bemelegítés során jelentkező panaszok akár lehetnek a rossz munkahelyi ergonómiából fakadóak is. Az gyanús, hogy pont ugyanazon a helyen érzed, ahol a korábban megütötted.

Azt javaslom, hogy figyeld meg a munkahelyi pozíciódat, illetve a bemelegítésedet, hogy mennyire végzed szimmetrikusan a mozgásaidat.

Guggolásnál például:
- a lábfejeknek párhuzamosan kell állniuk, csípőszéles terpeszben
- a térdek előre felé kell, hogy nézzenek
- a mozgás közben sem változhat meg a tengelyük
- a térdek nem mehetnek a lábfejek elé

Amennyiben nem találsz semmi eltérést, illetve nem változnak a tüneteid, keress fel egy sportrehabilitációval és/vagy manuálterápiával foglalkozó gyógytornászt.

Remélem tudtam segíteni!
Rajnay Kata- www.gyogytornaszda.hu

Tedd fel Katának kérdéseidet itt! A többi szakértőnket ide kattintva ismerheted meg!