Borítókép: 5 ok, amiért egyszerűen megváltozik az életed, ha több időt töltesz szabadban

5 ok, amiért egyszerűen megváltozik az életed, ha több időt töltesz szabadban

Forrás: Getty Images
A futásban az az egyik legjobb dolog, hogy ott űzheted, ahol csak szeretnéd, és persze nekivághatsz a természetnek is!

De most eláruljuk, miért jó, ha a lehető legtöbb időt próbálsz eltölteni a szabadban:

  • Sokkal nyugodtabb leszel
    Már egy 30 perces séta alatt lelassulhat a szívverés, csökkenhet a vérnyomás és a kortizol nevű stresszhomon szintje. És ami a legjobb, hogy ez a hatás nem szűnik meg, amikor hazaérsz! Akár napokig érezheted a természet nyugtató hatását. Ha nincs lehetőséged hetente erdőben mászkálni vagy futni, legalább a közeli parkba menj le rendszeresen.

  • Boldogabbá válsz
    A zöld látványa könnyen javítja a hangulatot, és több kutatás is bebizonyította, hogy a természetben töltött idő hatására boldogsághormonok szabadulhatnak fel. A legjobb, ha hetente egy alkalommal a természetben tartózkodsz valamennyit, de már egy szép erdei háttérkép is sokat segíthet.
  • Az agyad is felfrissül
    A természet közelsége nem csak nyugodtabbá tesz, de fokozza a kreativitást és a probléma megoldó képességet is. Ha nehezen megy a meló mostanában, hétvégén irány az erdő vagy legalább egy szép fás-bokros rész a közelben!

  • Fittebbé válsz
    Az teljesen egyértelmű, hogy a terepfutás rendkívül jól fejleszt, főleg, ha egy-egy emelkedő is becsúszik, hiszen jóval változatosabb az útvonal, mint a városban vagy a futópadon. Szuperül erősödnek az izmaid, a futómozgásod is javulhat és persze tiszta levegőben sokkal, de sokkal jobb futni.

  • Jobb emberré válsz
    Ha a természet hatására kevésbé leszel stresszes, és boldogabbá is válsz, természetesen az állandó kedélyállapotod is jobb lesz, emiatt kedvesebben bánsz majd a környezeteddel is. A szabadban töltött idő pedig abban is segít, hogy jobban értékeld a Földet, és motiválttá válsz arra, hogy jobban védd a környezetedet.