Borítókép: A vádligörcs 5 leggyakoribb oka

A vádligörcs 5 leggyakoribb oka

Forrás: Getty Images
Téged is gyakran kínoz a vádligörcs, amivel futás közben semmit sem tudsz kezdeni. A számos ok közül összeszedtük a leggyakrabban előfordulókat.
  • Az egyik leggyakoribb ok a dehidratáció. Éppen ezért van az, hogy sokaknál főként nyáron jelentkezik, hiszen ilyenkor könnyebben veszít vizet a szervezet. Ettől az idegvégződések érzékenyebbé válnak, és összerándulhatnak. Szóval, első körben a nagyobb mennyiségű folyadék-fogyasztással kellene próbálkozni.

  • Nem csak a folyadék, de az ásványi anyag vesztés is okozhatja. Ha felborul az elektrolit-egyensúly a szervezetedben, spontán görcsök alakulhatnak ki. Só, kalcium, magnézium vagy kálium hiány lehet a ludas az ügyben. A sportitalok vagy sótabletták segíthetnek, de arra is érdemes figyelni, hogy általánosságban megfelelő mennyiségű ásványi anyagot juttass be az étkezéseddel: egyél banánt, édesburgonyát, spenótot, joghurtot, magvakat.
  • A várandós nők is gyakran tapasztalják ezt, főként a harmadik trimeszterben. Ilyenkor sokkal jobban kell vigyázni arra, hogy az ásványi anyagok ne ürüljenek ki a szervezetből.

  • Sokszor azonban a túledzés a fő oka. Ha a szervezeted nem tud regenerálódni, akkor az idegrendszered működése is megborul, ez pedig okozhat izomgörcsöket.

  • Természetesen a különböző gyógyszerek mellékhatása is lehet a vádligörcs. Ilyenek lehetnek a vérnyomás vagy asztma gyógyszerek, szóval érdemes az orvosnál tájékozódnod erről!