Borítókép: Így szabotálhatja az edzés a fogyókúrádat - kiderül, hogyan tehetsz ellene

Így szabotálhatja az edzés a fogyókúrádat - kiderül, hogyan tehetsz ellene

Forrás: getty images
Ha az edzéstervedre elég ránézni és már el is fáradsz, lehet, hogy érdemes újratervezned a rutinodat!

Sokan esnek kezdőként abba a hibába, hogy a túlzásba vitt edzéssel próbálnak lefogyni. Ennek azonban jóval több a hátránya, mint az előnye: lesérülhetsz, kiéghetsz és akár hosszú időre elmehet a kedved a mozgástól.

Mennyi számít túl sok edzésnek?

Nehéz megmondani, hiszen ebben az egyéni adottságok is szerepet játszanak. Ha viszont egy átlagos embert veszünk példának, nem pedig egy profi sportolót, a következő jelek utalhatnak arra, hogy túlságosan sokat sportol:

  1. állandó fáradtság
  2. nehéz elalvás
  3. a teljesítmény romlása
  4. a motivációhiány
  5. hangulatingadozás

Miért szabotálja a sok edzés a fejlődésedet?

Ami rossz az egészségednek, az a fogyókúrádnak is ártani fog. A túledzés hatására emelkedik a kortizolszint, melynek hatására lassul az anyagcsere és a hangulatod is leromlik.

A másik fontos dolog, amit érdemes kiemelni, hogy ne azért járj edzeni, mert kötelezőnek érzed és végigszenveded még betegen, sérülten is. Ugyanez a táplálkozásra is vonatkozik, hiszen nem szabad az ételre jutalomként tekinteni.

Egyébként is, több amerikai kutatás szerint a diéta sikeréhez a táplálkozás fontosabb a mozgásnál, szóval első körben a hűtőben érdemes körbenézni.

A megoldás

Mint mindenben, itt is az arany középút megtalálása a legfontosabb: először is, szerezz egy olyan edzéstervet és étrendet, amit nagyobb kínok nélkül be tudsz tartani. A második szabály, hogy tarts pihenőnapokat. Ha ugyanis ezek kimaradnak, romlik a teljesítményed és feleslegesen hajtod a testedet. A pihenőnap lényege, hogy semmi olyat nem teszel, ami nagy kihívást jelente a testednek és remélhetőleg távol tudod tartani magad a futócipődtől, vagy a konditeremtől. Ettől függetlenül nem tiltott minden mozgásforma: a séta, a kisebb túrák, mobilitást fejlesztő gyakorlatok elvégzése, vagy a jóga például jól beilleszthető az edzésmentes napokra is.

Egy példa a pihenőnapok beiktatására: ha heti 4x edzel keményen, legyen emellé 2 aktív pihenőnapod (séta, jóga) és egy olyan napod is, amikor semmit nem csinálsz.

Ha ezekre odafigyelsz, biztos, hogy hamarosan látni fogod a kemény munkád eredményét!

Olvasnál még a témában? Válassz a következő cikkekből: