Borítókép: A középkorú futók lassabban regenerálódnak edzés után?

A középkorú futók lassabban regenerálódnak edzés után?

Forrás: getty images
Lehet, hogy úgy tűnik, a tudomány viszont nem feltétlenül ért egyet azzal, hogy idősebb korban lassul a regeneráció.

40 felett lehet, hogy kevesebbet mozogsz, vagy más sportokat űzöl gyakrabban, mégis, ha a futás még nem kopott ki a napirendedből, biztos érezted már úgy, hogy olyan, mintha a 10-20 évvel ezelőtti önmagadhoz képest minden nehézkesebb lenne, így a regeneráció is. De vajon tényleg lassabban regenerálódik a szervezet bizonyos kor után?

Az tény, hogy 60 éves korra lassul a folyamat, viszont mi a helyzet a 40-es futókkal? Egy új, amerikai tanulmány pontosan erre kereste a választ. A kutatásban résztvevő férfiakat két csoportra osztották: az egyik csapat átlagéletkora 22 év volt, a másiké 47. Közülük mindenki legalább fél éven keresztül heti 150 percet töltött edzéssel.

Az alanyoknak intenzív izokinetikus edzést kellett végezniük, amiben többek között az is szerepelt, hogy beültek egy olyan gépbe, mely kinyújtotta és behajlította a lábukat (összesen 8x10-szer). A szakértők előtte és utána is tanulmányozták a lábuk erősségét, majd 2 napon belül újabb vizsgálat következett - ám ekkor már egy vérképelemzésre is sor került. Bár az edzés nem futás volt, az izmok igénybevétele, regenerációja szempontjából eléggé hasonlított hozzá.

Az eredmények szerint nem volt különbség a két korcsoport tagjainál. Bár a fiatalabbak erősebben álltak neki a feladatnak, a regeneráció és erősödés mértéke megegyezett a korosztályok között. A stressz és gyulladás markerei is hasonló arányban jelentkeztek mindkétcsoport tagjainál.

A gyakorlatban lehet, hogy ez nem számít sokat, viszont az tény, hogy a vizsgálatok alapján nincs eltérés a regeneráció idejében. Azonban az is igaz, hogy az eredményekért az idő előrehaladtával keményen meg kell dolgozni és jobban oda kell figyelni arra, hogy ne sérülj le.

Vesd be a következő regenerációs tippeket, amivel felgyorsíthatod a folyamatokat!