Borítókép: Mi a teendő, ha gyakran bemerevedik a bokád?

Mi a teendő, ha gyakran bemerevedik a bokád?

Forrás: getty images
Nem épp jó érzés, de tehetsz ellene!

Rendszeresen hengerezek és alaposan nyújtok futás után, a bokám mégis hihetetlenül merev. Ha például az irodában felállok valamiért, egyszerűen nem tudok lépni normálisan, mintha sérült lennék. Egy kis bemelegítés után persze már jobb a helyzet, de azért ez így nem normális, igaz?
Brigi

SZAKÉRTŐNK, RAJNAY KATA VÁLASZA:

Kedves Brigi!

Alapvetően a nehezen bejáródó ízületek a kor előrehaladtával szinte normálisak. Gondolom még nem jársz abban a korban, hogy ezt rá lehessen "húzni" a problémádra, így azt mondom, hogy nem normális.

Ha volt korábban ezen a lábadon sérülés, (bokarándulás, térdpanaszok, a térdhajlító izomcsoport húzódása), akkor azok már magyarázhatják a stabilitási hibát. Ha a derekaddal szokott esetleg panasz lenni az is érdekes lehet, amit ugye az ülőmunka nagy mértékben befolyasol, illetve, ha a többi ízületeden azt veszed észre, hogy jóval hajlékonyabbak, akkor is egy jel lehet a jelen gondot, hog nincs valami rendben.

Az emberi testet legtöbbször globálisan egy egészben kell néznünk, ez benne a nehéz és egyben a gyönyörű is. Gyakran nem, vagy nem csak lokálisan találjuk meg a probléma okát.

Első körben most azt javasolnám, hogy hagyd el a nyújtást és próbálj meg a hengerezésre nagyobb hangsúlyt fektetni (a lábszáron: hátul, külső oldal, sípcsont mellett elől és a comb mind a 4 oldalán).
A hengerezéshez találsz segítséget a www.gyogytornaszda.hu oldalon a cikkek között. Nézd meg, hogy "csak" az izomzat kompressziós terápiájára a nyújtás csökkentésével valtozik-e a dolog!

Amennyiben nem, akkor egy komplex állapotfelmérésre lesz szükség, ahol a talpi felszíntől, egészen a derék területéig meg kell vizsgálni, hogy mi okozhatja a mobilitási hiányodat!

Jó hengerezést!

Üdvözlettel:
Rajnay Kata

Ha neked is van kérdésed Katához, itt felteheted. A többi szakértőnkkel pedig ide kattintva ismerkedhetsz meg.