Borítókép: Napi 1 perc futás is erősebbé teszi a csontokat: igen, jól olvastad!

Napi 1 perc futás is erősebbé teszi a csontokat: igen, jól olvastad!

Forrás: Getty Images
Vannak hírek, amik túl szépek, hogy igazak legyen, mégis azok. A következő hír is épp ilyen!

Nemrég jelent meg egy friss tanulmány, amit azonnal sokan felkaptak: „már azzal is erősítheted a csontjaidat, ha futsz a busz után!” és hasonló felütésekkel. Nos, ez a szalagcím nem fedi teljesen az valóságot, de nem jár messze tőle. A lényeg ugyanis, hogy már napi egy perc futás is mérhetően javítja a csontok állapotát. A vizsgálatot az Exeter és a Leicester Egyetem kutatói közösen végezték, és több, mint 100 000 ember adatait elemezték. Bár itt férfiakat és nőket egyaránt vizsgáltak, a kijelentés leginkább a nőkre igaz.

A nők ugyanis hajlamosak a csontritkulásra, hiszen egyrészt, ha nem megfelelően táplálkoznak a várandósság alatt, a baba fejlődése miatt gyengülhetnek a csontjaik, másrészt a változókorban is felgyorsul a csontritkulás folyamata. Azok a nők vannak a legnagyobb veszélyben, akik mozgásszegény életmódot élnek (és éltek 30 éves koruk előtt), hiszen a sport erősíti a csontokat. Azonban, ha legalább napi egy percet futnak, kevésbé fordul elő idősebb korban a jelenség (jobban igaz azokra, akik legalább fiatal korukban sportoltak).

De általánosságban az is megállapítható mindkét nem esetében, hogy ha nem a szív- és érrendszer, vagy zsír-izom arány a fontos, hanem a csontok egészsége, már napi egy perc futás is hatásos. És soha ne feledd, ez is több, mint a semmi!