Borítókép: Mi a felelős a csípő és a talp fájdalmáért?

Mi a felelős a csípő és a talp fájdalmáért?

Csípőfájdalom, talpnyilallás - ha ezekkel a panaszokkal te is találkoztál, nézd meg, mi lehet az ok!

Kedves Fanni!
Második alkalommal futottam 30 kilométert, ami nem sikerült olyan jóra mint az első. A táv felénél elkezdett fájni a csípőm és ha még ez nem lett volna elég, a jobb talpam is sajogni kezdet. Mit tanácsolsz ilyenkor?

SZAKÉRTŐNK, SIPOS FANNI VÁLASZA:

Kedves Levélíró!
Több kiváltó tényező is okozhatja a fájdalmaidat.
Fokozatosan növelted e a távot? Az izmoknak és az ízületeknek, akárcsak a többi szervrendszernek, adaptálódia kell a fokozott terheléshez. Amennyiben az edzésterved nem vette figyelembe a szervezeted visszacsatolásait, úgy a 30 kilométer egyenlőre soknak mutatkozik.

Ha a csípődet leszámítva más fájdalmad nincs, akkor a mozgásodban lehet valamilyen kompenzáció, ami miatt a csípőd kapja a legnagyobb terhelést.Ezt egy mozgáselemzés alkalmával szépen fel lehetne tárni.

Illetve itt az ortopédiai sajátosságok is közbeszólhatnak. Életkorod sem tudom, kopás esetleg indulhatott-e be; volt e gyermekkorodban csípőficamod; bármilyen mozgásszervi sérülés korábbról, ami indukálhat csípőtáji fájdalmat. Ezek a kérdések mind felmerülnek.

A talpad sem mindegy, hogy milyen jelleggel fáj, tompán, belenyilall, futás után vagy már közben is jelentkezik a fájdalom? Itt elég valószínű, hogy csak egy rossz cipőválasztásról lehet szó.

Sipos Fanni

Ha neked is van kérdésed Fannihoz, ITT FELTEHETED! A többi szakértőnkkel pedig ITT ISMERKEDHETSZ MEG!