Borítókép: A csípőfájdalom megszüntethető! Megmutatjuk, hogyan!

A csípőfájdalom megszüntethető! Megmutatjuk, hogyan!

Forrás: Getty Images
Csípőfájdalom futástól? Igen, de vajon mi okozhatja, és mit tehetünk ellene? Szakértőnk, Fülöp Tibor választ ad a kérdésekre!

Kedves Tibor!
4 éve futok, 3 éve járok versenyekre. 4-5 km-rel kezdtem, ma már félmaratonokat futok, szinte csak terepen, havonta átlagban 100 km-t. A legutóbbi, májusi versenyem után jelentkezett a csípőmben fájdalom. Néhány napot pihentem, de nem szűnt, ezután hosszabb pihenőidőt hagytam. Óvatosan kezdtem újból futni, de a fájdalom is visszajött. Az lenne a kérdésem, hogy ezt a fájdalmat mi okozhatja?

SZAKÉRTŐNK, FÜLÖP TIBOR VÁLASZA:

Nagyon nehéz pontosan meghatározni az ilyen jellegű problémákat, mert nagyon sok minden okozhatja, illetve akár több apróbb tényező összhatásának lehet eredménye. Egyrészt felmerül az adott testrészben történt elváltozás, akut vagy még inkább krónikus sérülés lehetősége. Ezt érdemes szakorvossal, valamilyen korszerű képalkotó eljárás segítségével ellenőrizni. Másrészt viszont meg kell találni a kiváltó okot. Általában valamilyen nagyobb változás: például új futócipő viselése; új futóstílus elsajátítása; hirtelen edzésterjedelem vagy intenzitás növelés nem megfelelő regeneráció és táplálkozás mellett - vagy pedig éppen a túlhordott, elfáradt futócipő; az alapos, rendszeres nyújtás elmaradása; a napi összterhelés (munka-család-sport) és a pihenés egyensúlyának megbomlása okozza. Ami még nagyon hasznos tud lenni, az a mozgáselemzésen alapuló gyógytorna, a gerincoszlop és a mozgatóapparátus statikai problémáinak feltérképezése és helyreállítása.

Mielőbbi felépülést és panaszmentes sportolást kívánok!

Tibi

Ha neked is van kérdésed Tibihez, vagy szakértőinkhez, kattints!