Borítókép: Most akkor miért is kellene mindenkinek futnia?

Most akkor miért is kellene mindenkinek futnia?

Forrás: getty images
Ha eddig egyszer sem futottál, valószínűleg elgondolkodtál már azon, miért lenne érdemes kipróbálni. A válaszokat most összeszedtük - így bármelyik nem futó ismerősöd meggyőzheted arról, hogy ő is húzzon futócipőt és tartson veled.

A futásnak milliónyi pozitív egészségre gyakorolt hatása van. Mivel tényleg annyi, hogy nehéz lenne egy cikkben felsorolni, inkább csak szemezgetünk néhány érdekes információból. Egy amerikai kutatás például azt bizonyította, hogy heti háromszori, 17 percig tartó futással akár 55 százalékkal csökkenthető a stroke és szívroham kialakulásának esélye.

A futás hatékonyabb vérnyomáscsökkentő, mint a bringázás - ezt a Costa Rica Egyetem tanulmánya igazolja.

Több kutatásból is kiderült, hogy a futás nyugodtabbá, boldogabbá és sokkal ellenállóbbá tesz a stresszel szemben. Lengyel kutatók arra is rájöttek, hogy heti 3 futás képes csökkenteni a szorongás és depresszió tüneteit, valamint szuper hangulatjavító is a sport. És persze az is tudományosan alátámasztott tény, hogy a kognitív képességek romlását is képes visszafordítani.

Ha úgy gondolod, a futás csodaszer, nem jársz messze az igazságtól. Azon kívül, hogy csökkenti a kettes típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét, a rák több típusával is felveszi a harcot, például a mellrák, bélrák és tüdőrák ellen is hatásos módszernek bizonyulhat. És a sok kritikával ellentétben egyáltalán nem káros a térdre, sőt, inkább segít az ízületek védelmében. Emellett a csontsűrűséget is képes növelni.

És persze ott az alakodra gyakorolt hatás is. Bármilyen kardió jellegű mozgás segít a fogyásban és a testsúly megtartásában, ám a futás ezek között kimagaslóan hatékony, szakértők szerint. Például egy 66 kg-os nő kétszer annyi kalóriát égethet el futás közben, mint mondjuk sétával.

Amint látod, a pozitív hatásokból egyáltalán nincs hiány, már csak annyit kell tenned, hogy meggyőzd magad, vagy az ismerőseidet arról, hogy jó futni.