Borítókép: A tudomány szerint így serkenti a futás az agyműködésed

A tudomány szerint így serkenti a futás az agyműködésed

Forrás: getty images
Mindegy, hogy szórakozásból futsz, versenyre készülsz, vagy fogyni szeretnél. Biztos, hogy találkoztál már azzal az idézettel, hogy „A futás jót tesz a testnek, szellemnek és léleknek.”

Nem újdonság, hogy a futás segít abban, hogy erős és egészséges maradj testileg és lelkileg is. A University of Arizona új kutatása szerint viszont van még legalább egy indok, amiért a fenti idézet tudományosan megalapozott.

Hallottál már az agyfunkciók konnektivitásáról? Azt jelenti, mennyire működik jól az agyad, ha döntéshozásról, multitaskingról és tervezésről van szó. A kutatás szerint a futók jobban teljesítik a fent említett feladatokat.

A szakértők MRI-n vizsgálták a 18-25 év közötti résztvevők agyműködését (akiket egyébként két csoportra osztottak: mezei futókra és olyan emberekre, akik nem edzettek rendszeresen). Rájöttek, hogy a futók agyának különböző részei között erősebb a kapcsolat, mint a nem sportolókénál. Szóval akkor a futás okosabbá tesz?

„Az agy azon részei kapcsolódnak szorosabban egymáshoz, melyekre az öregedés erős hatással van. Ennek következménye, hogy a futók és az aktív életmódot folytatók felvehetik a harcot az idő múlásával és a betegségekkel szemben.”
mondta egy Alexander nevű professzor.

Korábban az agyi funkciók javítását a kéz-szem kommunikációjával próbálták erősíteni - például zongorázással, dartsszal-, de most kiderült, hogy a futás is legalább olyan jól fejleszti az agyműködést, mint ez a két tevékenység.
Mit szólsz, ez elég jó motiváció?

Ha pedig szeretnéd a futásból kihozni a maximumot, vesd be a következő tippeket!