Borítókép: Érdemes sport talpbetétet csináltatnod?

Érdemes sport talpbetétet csináltatnod?

Forrás: getty images
A lúdtalp futás közben is okozhat problémákat. Szakértőnk, Szilágyi Tibi elmondja, mikor és milyen talpbetétet érdemes készíttetni.

Kedves Tibi! Vegyesen futok terepen, ahol nem ritka, hogy a traktor hagyta nyomon kell haladni, de előfordul, hogy a belvárosban futok a macskakövön. Komoly lúdtalpam van emiatt arra gondoltam, hogy sport talpbetétet használnék. Mi a tapasztalatod ezzel kapcsolatban? Tudnál esetleg ajánlani? Köszönöm!

szakértőnk, szilágyi tibi válasza:

Szia,

Több megoldás is lehet számodra. Természetesen egyik sem biztos, hogy rögtön beválik, de két úton érdemes elindulnod.

Készíttethetsz talpbetétet a cipődbe, amit aztán fokozatosan egyre többet hordva használhatsz mindkét terepen (kell időt hagyni a talp izmainak, szalagjainak hogy megszokják a talpbetét folyamatos „kényszerítését”).

Én igazából a sport talpbetétet az országúton használnám, mert lehet, hogy a terep egyenetlenségeivel együtt túl nagy változást okozna hirtelen a lábadnak. Emellett sok egyéni méretre készített talpbetét picit merev, és nem annyira kényelmes bennük a hirtelen irányváltás, különböző szögekben való gyors elrugaszkodás.

Másik megoldás, hogy két külön cipőt használsz. Az egyiket a városi aszfaltra, amibe rakhatod a stabil, egyénre szabott talpbetétedet, míg a terepcipőbe egy kevésbé erős, puhább betétet tehetsz (ha kell egyáltalán).

Ami tovább árnyalja a helyzetet, hogy el kell döntened milyen típusú cipőt használsz: neutrális cipő és egyedi talpbetét vagy stabil cipő egyedi talpbetét nélkül (vagy valami nagyon vékonnyal). A stabil cipőknek már eleve van egy erős belső támaszuk, így az betéttel együtt sok lehet. Viszont egy bolti cipő nem személyre szabott, vagyis a neutrális cipő és talpbetét kombó bár drágább, de a Te lábadra van tervezve. Természetesen most a lúdtalpról/haránt süllyedésről beszélünk és nem a talajfogásról (szupinálás/pronálás).

Bár elsőre úgy tűnhet, drága megoldás a két cipő, de nem az, mert az egyiket folyamatosan pihenteted, amíg a másikban futsz. Amellett pedig, hogy a megfelelő terepre a megfelelő cipőt hordod, az eltérő cipők a lábadat is változatosabban erősítik.

Futóboltba mindenképp érdemes lemenne elmenned konzultálni egy szakértővel, aki látja a lábadat, és megmondja, több cipő közül melyik fajta illik hozzád a legjobban.

Ahol megnézheted a talpbetéteket: Podiart Kft.

Ha neked is van kérdésed Tibihez, itt felteheted. A többi szakértőnkkel itt ismerkedhetsz meg.