Borítókép: A sok futás mellett sem könnyű lefogyni, de ha megfogadod ezeket a tanácsokat, sikerülni fog!

A sok futás mellett sem könnyű lefogyni, de ha megfogadod ezeket a tanácsokat, sikerülni fog!

Forrás: Getty Images
Íme pár alapszabály, amik segítenek elérni a vágyott alakot!

A futás mellett erősíts is!

Sokan panaszkodnak arról, hogy hiába futnak sokat, mégsem tudnak lefogyni. Nos, erről nyilván a táplálkozásuk is tehet, de az is, hogy semmilyen erősítő feladatot nem végeznek. Minél nagyobb a testeden az izomfelület, annál több zsírt éget el a szervezeted ugyanazzal a mozgással, ráadásul a szervezeted kiegyensúlyozott működése miatt is szükséged van rá.

Le a cukorral!

Bár már sokan figyelnek arra, hogy ne fogyasszanak finomított cukrot, a rejtett cukrokra azonban kevesen. A gyümölcsök, energia- és fehérjeszeletek is sok cukrot tartalmaznak, de a smoothie-kkal is vigyázni kell! Szóval mindig olvasd el az összetevők listáját, és az sem annyira jó, ha a cukor helyett bátran locsolod a mézet a kávédba.

Kell a zsír!

Nem kell lemondani a zsírokról akkor sem, ha fogyni akarsz, csak meg kell választani, hogy milyet fogyasztasz. Az olyan egészséges zsírforrások, mint az oliva, avokádó, magvak, halak kifejezetten támogatják a fogyásodat, persze, ahogy mindenre, úgy rájuk is igaz, hogy a mértékletesség nagyon fontos!

Ne félj a szénhidráttól, de időzítsd okosan!

A szénhidrátra ugyanúgy szüksége van a testednek, mint a többi tápanyagra, de nem mindegy, hogy mikor, milyet juttatsz be. Fontos, hogy lassan felszívódóakat válassz (teljes kiőrlésű pékáruk, barna rizs, köles, magvak), és oszd el a nap folyamán őket. Ha tartósan megvonod tőle magad, tönkreteszed a szénhidrát anyagcserédet, és akkor is hízol majd, ha egyáltalán nem eszel semennyit!

Főzz magadra!

El sem hiszed, hogy mennyit számít, ha nem a munkahelyi menzán veszed a kaját, hanem otthon főzöd meg magadnak. Egyrészt máshol hajlamosabbak vagyunk hizlalóbb ételeket választani, mint otthon, másrészt a diétás fogások sem olyan diétások a kifőzdékben, mintha te csinálnád meg abból az alapanyagból, amiből te akarod.