Borítókép: Regenerálódj 3 lépésben a maraton után

Regenerálódj 3 lépésben a maraton után

Forrás: Getty Images
Ha nem szeretnéd, hogy a maraton után egy hétig járni se tudj, fogadd meg az alábbi tanácsainkat!

Foglalj időpontot legalább egy, de inkább több masszázsra!

Az izmaid hihetetlen nagy terhelésnek vannak kitéve egy maratoni táv lefutása közben, akár két és fél óra, akár 5+ alatt teljesíted. A nyújtás itt már nem elég, érdemes elmenni sportmasszőrhöz (ha amúgy svéd- vagy gyógymasszázsra jársz, akkor is mindenképpen a sportot válaszd). Így megelőzheted, hogy különböző görcsök alakuljanak ki, és persze a regenerálódást is segíted, felgyorsítod vele.

Edd újjá a tested!

A maraton utáni időszakban még inkább igaz, hogy „az vagy, amit megeszel”. A terhelés az immunrendszeredet is próbálja szétbombázni, így fontos, hogy vitamindús, színes zöldésgeket és gyümölcsöket fogyassz pár napig nagyobb mennyiségben, mint egyébként. A jó minőségű proteinforrások (mint a lazac, pulyka) szintén alapvetőek, hogy az izmaidat is tápláld.

Aludj, majd fuss!

Már másnap érdemes egy kis átmozgató edzést végezned, de csak nagyon alacsony intenzitáson, 30 percig. Harmadnap viszont jót tesz az úszás, a kocogás és bármilyen keresztedzés is, de arra ügyelj, hogy ezek ne menjenek az alvás és pihenés rovására. Feszített időszakon vagy túl, pihend ki magad rendesen!