5 ok, amiért fájhat a mellkasod futás közben

Több dolog is okozhat mellkasi fájdalmat, nem kell egyből a legrosszabbra gondolni. Bár a tünetek ijesztőek, gyakran elég banális dolgok állhatnak a háttérben.

Több dolog is okozhat mellkasi fájdalmat, nem kell egyből a legrosszabbra gondolni. Bár a tünetek ijesztőek, gyakran elég banális dolgok állhatnak a háttérben.

Megmutatjuk, mik a leggyakoribb okok és azt is, hogyan kezelheted őket.

Kezdő futó vagy

Ha nemrég kezdtél futni, egyszerűen azért fáj a mellkasod, mert a szervezeted még nem szokott hozzá a mozgáshoz. Érdemes ilyenkor visszavenni és lassítani a tempón. Kezdd sétával és fokozatosan növeld a tempód.

Izomgörcs

A bordáid környékén található izmok is begörcsölhetnek. Általában egy ponton érzel éles, szúró fájdalmat ilyenkor. Érdemes több vizet, vagy elektrolitokkal gazdagított sportitalt fogyasztanod.

Ég a gyomrod

Az emésztőrendszeredre is kihat a futás. A megnövekedett nyomás a hasadban is okozhat a torkodig elérő fájdalmat. Erre a legjobb megoldás, ha kerülöd a nehéz ételeket futás előtt.

Valami baj van a tüdőddel

A leggyakoribb ilyen betegség az asztma, de az is lehet, hogy komolyabb probléma áll a háttérben, például levegő szivárog a tüdő és mellkasod fala közé. Ha a fájdalmat légzési nehézségek is kísérik, fordulj orvoshoz.

Szívbetegségek

Ez a legrosszabb eshetőség. Állhat a háttérben koronaér-probléma, de gyakran a fájdalmat ilyen esetben fokozott izzadás, émelygés, hányás, légszomj, fokozott verejtékezés kíséri edzés közben. Ha gyanítod, hogy a szíveddel nem oké valami, mindenképp fordulj orvoshoz!

Milyen telefonja legyen egy futónak?

Az aktuális telefonommal történt egy kis baleset. Leesett és pont nem volt rajta tok, így a széle megtört, az üvege meghasadt. Működik még, de 2 és fél év után így már biztosan elérkezett az idő a nyugdíjaztatására.

Tanácsok, hogy ne szenvedj annyira a futópadon

Gyűlölök padon futni. Mondjuk soha nem szoktam, mert esőben, hóban, fagyban, 50 fokban is inkább odakint edzem, nem igazán zavarnak a különböző környezeti tényezők.

Meggyógyítja az ízületi gyulladásokat, csökkenti a fájdalmat: a kurkuma tényleg csodaszer!

Újabban az egyik legtrendibb fűszer, sőt már menő „arany lattét” is lehet belőle készíteni a kurkumából. De nem csak a különleges íze miatt, hanem fantasztikus hatásai miatt is hódít, amelyek kifejezetten sportolók számára hasznosak!

Tésztavacsora 15 perc alatt, 29 gramm fehérjével

A recept nem titkolt célja, hogy ne tudj kifogást találni arra, hogy miért nem főzöl otthon. És mik a leggyakoribb kifogások?

Szereted a kihívásokat? Fuss az év leghidegebb időszakában és légy részese egy nemzetközi versenynek!

Minden év januárjának és februárjának utolsó vasárnapján világszerte csatlakoznak a finn kezdeményezésű Yours Truly futáshoz.

Előfizetés

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

Fizess elő 35%-os kedvezménnyel! Most 4 lapszám 3580 Ft helyett csak 2380 Ft-ért lehet a tiéd!

Csak 2380 Ft