Borítókép: Ennyit kell sportolni ahhoz, hogy egészségesebbé válj

Ennyit kell sportolni ahhoz, hogy egészségesebbé válj

Forrás: Europress
A sporttal rengeteg célod lehet: egy nagyobb teljesítmény elérése, fogyás, kikapcsolódás… stb. Ezekhez más-más intenzitású és rendszerességű edzésre van szükség. Most azt áruljuk el, mennyit kell mozogni akkor, ha szimplán csak egészséges akarsz maradni.

A legtöbben azt hiszik, hogy heti 5Xfél óra kell az egészségmegőrzéshez, pedig ez nem ilyen egyszerű.

Erősebb szív
Ahhoz, hogy a szíved egészségesebbé váljon, mindösszesen heti 90 perc is elegendő (igen, jól olvastad!) Ez lehet 3X30 perc vagy egyben 90, esetleg 10-20 percekre elosztva, a szívedre gyakorolt pozitív hatás érezhető lesz.

Kettes típusú diabétesz megelőzése
Ha a legfőbb célod, hogy ezt elkerüld, hetente 3 tízperces magas intenzitású intervall tréning szükséges. Ez lehet futás, bringázás vagy más olyan mozgásforma, amiből lehet HIIT edzést csinálni. Ez szabályozza a vércukorszintet és az inzulin termelődésére is jó hatással van.

Rákmegelőzés
Az Amerikai Rákszövetség heti 150 perc közepes intenzitású vagy 75 perc magas intenzitású mozgást javasol ahhoz, hogy csökkentsd a rák kialakulásának kockázatát.

Mentális egészség
Ahhoz, hogy javuljon a memóriád, és csökkentsd a stresszt, 200 perc alacsony intenzitású (gyaloglás) vagy 150 perc közepes intenzitású (könnyű futás) mozgás kell, és biztosan érezni fogod a kedvező hatásokat!