30K felkészülés: mit mond a gyógytornász a hosszútávfutásról?

Már egyszer volt egy nagyobb sérülésem, ezért a mostani felkészülésnek sokkal okosabban és óvatosabban álltam neki. Még egy szakértőt is megkértem, hogy mondja el a véleményét, és a legfontosabb tudnivalókat, hogy biztosan ne sérüljek le újra.

Már egyszer volt egy nagyobb sérülésem, ezért a mostani felkészülésnek sokkal okosabban és óvatosabban álltam neki. Még egy szakértőt is megkértem, hogy mondja el a véleményét, és a legfontosabb tudnivalókat, hogy biztosan ne sérüljek le újra.

Bajáki Anett gyógytornász és humenkineziológussal épp egy futóedzésen ismerkedtem össze, így azt hiszem, ő a tökéletes segítség, mert nem csak szakemberként, de futóként is el tudja mondani a véleményét!

„Napjainkban a futás nagyon divatos és közkedvelt sport lett. Futni jó és érdemes is, de hogy mennyit és milyen gyakran, az már egy sokkal nehezebb kérdés. Egyénenként nagy eltérések figyelhetőek meg. Amíg valakinek a heti 100 km lefutása nem jelent problémát, addig másnak a heti 20-30 km is fájdalmat okozhat. Futni szinte mindenki tud, de a hosszútávfutással kapcsolatban el kell fogadnunk azt a tényt, hogy nem való mindenkinek. A rosszabb ízületi rendszerrel rendelkező emberek hamarabb sérülhetnek és fájdalmasabb is lehet számukra a futás. Ahhoz, hogy sokáig és egészségesen hódolhassunk eme szenvedélyünknek érdemes betartanunk néhány alapszabályt.”

- Bajáki Anett
  • Az egyik ilyen szabály, ami talán a legfontosabb, hogy fokozatosan kell növelni a távot. Mivel én most egy futóedző segítségét kértem ahhoz, hogy készítse el az edzéstervet, nyilvánvalóan ezzel nem volt gond. Nem csak a szív- és légzőrendszer számára káros, ha a nulláról azonnal félmaratont akarsz futni, hanem az ízületi- és izomrendszernek is. Anett minimum egy év fokozatosan növekvő mennyiségű futást javasol ahhoz, hogy valaki nekivághasson egy félmaratonnak.

  • A második nagyon fontos szabály, hogy megőrizhessük egészségünket, a megfelelő regeneráció. Egy-egy hosszabb futás után jótékony lehet, ha 1-2 napos pihenőt beiktatunk, ami nem muszáj, hogy teljes passzivitás legyen. Érdemes más kiegészítő sportokat folytatni, ami lehet akár egy könnyed nordic walking, úszás, aqua fitness vagy kerékpározás. Én imádom a Nike+ Training Club edzéseket és nagyobb sétákat is gyakran beiktatok. Ha sorozatosan elmaradnak pihenőnapok, az hosszabb távon növelheti a sérülés veszélyét.

  • Arról pedig már biztosan rengeteget olvastál, hogy mennyire fontos a helyes bemelegítés és a nyújtás.
Kép
forrás: Europress
Olvasd el ezt is!

„Számtalan cikk íródott már ebben a témában, de még mindig sok olyan futót látok, akik egy megerőltető edzés vagy verseny után nyújtás nélkül mennek haza. A megfelelő bemelegítés előkészíti az izmokat és az ízületeket a munkára, serkenti a keringést. Az edzéseket pedig minden esetben nyújtással kell zárni, amire minimum 10 percet szánjunk. A levezetés során jól alkalmazható az SMR henger is, ami az izmainkat körülvevő izompólya nyújtására alkalmas. A tartósan elmaradó stretching következménye, hogy az izom megrövidül és fájdalmassá válik. A megrövidült, feszes izom nem tud jól reagálni az őt érő behatásokra, ezáltal könnyen meghúzódhat és akár szakadhat is. Munkám során találkoztam több olyan térdfájós beteggel, akiknek nem volt szervi elváltozásuk, egyszerűen csak a nyújtás hiánya eredményezte a panaszokat.”

- Bajáki Anett
  • A törzsizmok fejlesztése elengedhetetlen egy sportoló és egy futó számára. Itt a gerinc mentén lévő kisebb stabilizáló izmok erősítésére kell gondolni, amelyeket kiválóan edzik a szabad súllyal végzett gyakorlatok (plank, TRX), továbbá a funkcionális tréning, a core tréning.

  • A folyamatosan hosszabb távokat futók esetében nagyon hasznos a rendszeres masszázs (sportmasszázs), a szaunázás, a meleg vizes fürdőzés, és az elasztikus tape használata is.

Anett felhívta a figyelmemet, hogyha ezeket a tanácsokat figyelmen kívül hagyom, előbb-utóbb sérüléssel kell számolnom.

„Gyakran jelentkezik boka- térd- vagy csípőfájdalom a futók körében, melyek hátterében legtöbbször a nem megfelelő terhelési viszonyok (alsó végtag tengelyeltérése), az izomegyensúly felborulása állhat. Ezek a panaszok nagyon eltérő módon jelentkezhetnek. Például ha valakinél a láb boltozatainak a süllyedése áll fenn (megjegyzem, ez nagyon gyakori) kialakulhat fájdalom a lábszárban vagy a térdben is, de akár a csípőnél is jelentkezhetnek problémák. Érdemes minden futónak egy talpvizsgálaton részt venni, és ha szükséges, egyénre készített talpbetétet készíttetni, mert ezzel számos probléma orvosolható és megelőzhető. Ez különösen fontos egy hosszabb távokat teljesítő sportoló számára. Gyakran tapasztalható a gerinc mentén, ill. a deréknál jelentkező fájdalom a hosszú futások után, amit a gerinc mentél lévő izmok feszessége, a nem megfelelő gerincgörbületek okozhatnak. Ezeket a rendszeres tornával, nyújtással és a masszázzsal lehet megelőzni. Továbbá a futás során végzett fokozott karmunk nyaki és váll körüli fájdalmakat generálhat, amiket megfelelő nyújtással el lehet kerülni.”

- Bajáki Anett

Ha több alkalommal a futásokat követően fájdalom jelentkezik bárhol a testen, érdemes csökkenteni az edzések gyakoriságát és a megtett kilométerek számát. Ha a csökkentett terhelés sem hoz javulást, szakemberhez kell fordulni, és ha szükséges szüneteltetni kell a futást a nagyobb sérülések elkerülése miatt.

Kép
forrás: Europress

„Sokszor hallani, hogy a hosszútávfutás nem egészséges, túlzott terhelés a testnek. Ebben van némi igazság is, de mégis sokan csináljuk, élvezzük, és maximálisan egészségesnek érezzük magukat. Személy szerint én azt gondolom, hogy kellő odafigyeléssel és megfelelő regenerációval megóvható a test egészsége. Fontos, hogy mindenki megtalálja a saját képességeinek és adottságainak megfelelő távot és futóstílust, ami hosszú éveken át vidám futópillanatokat eredményezhet. Egy fontos üzenet minden futónak: ismerjük fel a teljesítőképességünk határait és azon ne akarjunk túllépni!”

- Bajáki Anett

Én, személy szerint most minden tanácsot betartok, mint a kisangyal, és nagy kedvencem még az ízület-izomlazító fürdősó, amit hétvégén, a hosszú futások után szoktam bevetni. De lehet, hogy ez inkább a lelkemnek kell...

7 dolog, amiből a futóedződ tudja, hogy le fogsz sérülni

Mivel akár évekig is dolgozhatnak együtt futókkal, az edzők meglehetősen ügyesek abban, hogy felismerjék a sérülések kialakulására utaló jeleket.

Hogyan tedd túl magad egy rosszul sikerült futáson?

Nem jött össze úgy, ahogy szeretted volna? Így lépj túl a csalódáson!

Vidd el anyut futni!

Arról már sokszor hallottam, hogy a szülő példát mutat a gyerekének és a jó példa ragadós alapon szülői hatásra elkezd a lurkó sportolni. De olyanról, hogy a szülő vesz példát a gyermekéről, s gyermeki hatásra kezd el futóversenyekre járni, na ez a ritkább.

A csontkovácsod szerint ezekkel kellene futóként felhagynod

Néha muszáj elmenni ahhoz az emberhez, aki megérti a fájdalmaid.

Nem tudok futni, mert... - ezek a leggyakoribb kifogások, ha valakinek nincs kedve futni

A kövektező négy mondat hangzik el legtöbbször azok szájából, akik valamiért nem akarnak futni.

Előfizetés

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

Szakértőink
Kérdezz szakértőinktől!

Mindegy, hogy edzéssel, táplálkozással, fogyással, futóruházattal, cipőkkel kapcsolatban vagy bizonytalan, a legprofibb szakemberek készen állnak, hogy megválaszolják a kérdéseidet, és segítsenek neked jobb futóvá és sportolóvá válni!

Frányó Eszter

táplálkozássporttáplálkozásétrenddiéta

A táplálkozásnak önmagában nincs teljesítményfokozó hatása, de ha nem megfelelően viszed be a tápanyagokat, azzal nagyban ronthatsz a teljesítményeden. Dietetikusként az a célom, hogy kihozzam belőled a maximumot, méghozzá olyan személyre szabott tanácsokkal és étrenddel, amiben nem hagyom figyelmen kívül azt sem, hogy mi a kedvenc ételed. Fordulj hozzám bizalommal.

Kérdezek tőle

Csanya

terepfutásfutás

Terepfutóként, versenyszervezőként és a Terepfutás.hu alapítójaként is ismerhettek. Sokak szerint egyszemélyes felelőse vagyok a versenyeimen rendszeresen ismétlődő esőnek, sárnak, kánikulának (ez természetesen alaptalan pletyka csupán). Másfél évtizedes terepfutó (és esőtáncos) múlttal várom kérdéseiteket. 

Kérdezek tőle

Gadányi Bálint

maratonmaratoni felkészülésfutás

Pécsen végeztem testnevelő-edző szakon. Gyerekkorom óta sportolok. Több sportágat is versenyszerűen űztem. A leghosszabb időt atlétaként töltöttem el. Magasúgróból lettem középtávfutó, majd a hosszabb utcai versenyek kezdtek el érdekelni. 2009-ben egy komoly betegségből való felépülés melléktermékeként a triatlonban kerestem a megújulást. Azóta 9x teljesítettem az ironman távot. Legjobb maratoni időm: 2:54, a legjobb ironman időeredményem pedig: 9:48. 

Kérdezek tőle

Janota Zoltán 'Johnny'

triatlonTRXspinningtáplálék-kiegészítők

A triatlon az életem fontos része több mint 26 éve. Ez idő alatt szerzett 13x ironman finisher-, 2x féltávú-, és 5x Somogy Megyei Duatlon Bajnoki címemmel rengeteg értékes tapasztalatot szereztem a fizikai és mentális felkészülésben. Kétdiplomás edzőként, Spinning- és TRX oktatóként segítem sok sportoló, vállalatvezető és átlagember minőségi sportolását, céljaik elérését itthon és külföldön. A BioTechUSA állóképességi szakértőjeként, cikkíróként és tesztelőjeként a táplálék-kiegészítők világában is igyekszem hatékony támogatást nyújtani mindenkinek.

Kérdezek tőle

Kis-Soós Zsanett

futásfutótechnikafutás várandósság alatt

Hazánk legrégebbi egyesületének, a Magyar Athletikai Club tagjaként, többszörös korosztályos magyar bajnokként, válogatottként és amerikai egyetemi sportösztöndijasként a versenysportban szereztem meg a legfontosabbat, ami az futáshoz szükséges lehet: a tapasztalatot. A legjobb félmaratoni időm: 1:17, és erre nagyon büszke vagyok. Az edzősködés, és az amatőr futókkal való foglalkozás alapjait már a Margitszigeti Atlétikai Club, illetve a NIKE Futóklub keretein belül sajátítottam el. Amikor kamaszkoromban elkezdtem futni, sokan egyszerűen nem értették, hogy miért ragadok nap mint nap futócipőt. Mára szerencsére változott a világ, sokszor ugyanezek az emberek keresnek fel, hogy segitsek nekik a fejlődésben, továbblépésben. Hihetetlenül jó érzés, hogy aktív részese lehetek annak a folyamatnak, amikor az "unalmas, monoton, értelmetlennek" tartott futás lassan-lassan trenddé, menővé, divatossá válik.

Kérdezek tőle

Lubics Szilvia

futásultrafutásmotiváció

Lubics Szilvia vagyok, 3 kamasz srác anyukája, fogorvos, ultrafutó. 7 éve indulok 200 km-nél hosszabb versenyeken, főleg aszfalton versenyzek. 3-szor nyertem Spartathlont, egyszer Milano- Sanremot, ami Európa leghosszabb futóversenye. Nyolc 24 órás versenyem közül, egy kivételével mindig 200 km fölött futottam. 6 és 12 órás futáson tartom az országos csúcsot. Bár a futás nagyon fontos az életemben, imádom a munkámat és a legbüszkébb a családomra vagyo

Kérdezek tőle

Lőrincz Olivér

ultrafutásterepfutásfutáskerékpár

Testnevelő és kerékpáros mesteredző vagyok. Az utóbbi bő 10 évben már a futásban mélyültem el igazán. Én magam is aktívan terepfutok, többek közt az utóbbi 10 évben megszakítás nélkül részt vettem az UTMB valamelyik versenyén. Edzői karrieremben az 5x megnyert Spartathlonra és a 24 órás világbajnoki címre vagyok a legbüszkébb.

Kérdezek tőle

MacPherson Éva

táplálkozásinzulinrezisztenciatermészetgyógyászatétrend

Egészség és táplálkozás terapeutaként az egészségmegőrzés természetes módjaiban és az IR életmódban szeretnék segíteni. Készen kapott tervek helyett gondolkozni tanítalak meg!

Kérdezek tőle

Markocsán Sándor

futásmaratonversenyzés

Többszörös magyar korosztályos, és mezei csapatbajnok futó voltam. Legjobb eredményeim: 5000: 14:05, 10000: 29:17. (van még 2:39-es maratonom is, ami csak azért is különös, mert 17 (!) évesen futottam). A Nike Futóklub edzője vagyok, de sok egyéni tanítványom is van a #sanyosztistallo égisze alatt.

Kérdezek tőle

Pulay Szilvi

személyi edzéscore edzéskiegészítő edzésaerobik

Tapasztalatból tudom, hogy a testmozgás nem csak a testet, de a lelket is felüdíti. Kezdetben 3-4 éven át az alakformáló aerobik edzések jelentették számomra a fő csapásirányt, jelenleg ezek mellett rendszeresen tartok köredzést, funkcionális tréninget. Szerintem fontos, hogy a havi edzésprogram kiszámítható, de változatos legyen. Fontosnak tartom a helyes táplálkozást, hiszen elengedhetetlen része az egészséges életmódnak, így szívesen adok tanácsot ebben a témában is.

 

Kérdezek tőle

Sipos Fanni

Futásfutómozgásfutótechnikakezdő futók

Teljesítménydiagnosztikai vizsgálatok mellett futók mozgását elemzem, amit Hamburgban volt lehetőségem elsajátítani. Így edzéstervek írása közben nem csak az élettani, hanem a biomechnaikai szempontokat megfigyelve igyekszem kihozni a futókból a maximumot. A Semmelweis Egyetem Testnevelési Karán végeztem humánkineziológia szakon, kedvenc területem a terhelés élettan volt, amiben az Ensport laborvezetőjeként van lehetőségem elmélyülni. Futás mellett nagyon szeretek utazni, így az utazás dátumát gyakran 1-1 futórendezvényhez, versenyhez igazítom.

Kérdezek tőle

Szántó Nelli

személyi edzéstriatlonfutásamatőr futás

Gyermekkorom óta a sport határozza meg az életem. 12 évig versenyeztem triatlon és országúti kerékpár sportágakban, majd az egyetemi évek beköszöntével felhagytam az élsporttal, de a mozgás szeretete továbbra is a mindennapjaim része maradt. A Testnevelési Egyetem testnevelő-úszó és triatlon-edző, illetve testnevelő-gyógytestnevelő szakain szereztem meg diplomáimat. Jelenleg személyi trénerként, azon belül főleg amatőr futók és triatlonosok edzőjeként tevékenykedem. Remélem, hogy a segítségemmel minél többen megtapasztalják az élményt, hogy milyen felelmelő érzés, amikor elérhetetlennek tűnő álmokat váltunk valóra önmagunk leküzdésével.

Kérdezek tőle

Szilágyi Tibi

futásterepfutásultrafutás

12 éve dolgozom futóedzőként. A Sportlabor mellett több mint hét évig voltam a tatai Nike Futóklub edzője, majd a Tatai Atlétikai Klubnál folytattam a munkámat. 2016-tól az Ensport színeiben segítem a futni vágyókat személyre szabott edzéstervekkel és tanácsokkal. A teljesítményfokozásnak mind az elméleti, gyakorlati és emberi összetevőit ugyanúgy fontosnak gondolom, így mindhármat szem előtt tartva próbálom futóimmal együtt, közösena legtöbbet kihozni belőlük. Számomra a sport sohasem lehet teher, csupán eszköz önmagunk megvalósításához, és saját korlátaink legyőzéséhez.

Kérdezek tőle

Vajda Zsuzsa

futásfutótechnika

Középiskolás korom óta szeretem a futást, komolyabban az egyetemi éveim alatt kezdtem el edzeni. A futás szakmai részével 2005 óta foglalkozom, edzőm, Dr. Török János hatására, aki kiváló szakember és nagyszerű pedagógus. A Brescia Maratonon elért 2 óra 44 perces eredményemre vagyok a legbüszkébb. A Margitszigeti Atlétikai Club és Nike Futóklub edzőjeként célom a lehető legtöbb emberrel megszerettetni ezt a sportot.

 

Kérdezek tőle

Fizess elő a Runner's World magazinra 35% kedvezménnyel!

Csak 2380 Ft