Borítókép: Mennyire veszélyes elhasznált cipőben futni?

Mennyire veszélyes elhasznált cipőben futni?

Forrás: Europress
Ha futó vagy, legalább olyan fontos a megfelelő futócipő kiválasztása, mint az, hogy kihez mész férjhez vagy hogy hívják a gyerekedet. Ugyanis az egész tested épsége is függhet ettől. Viszont, ott nem áll meg a dolog, ha megtaláltad az igazit!

Például mi van akkor, ha már elhasználódott a kis drágád, és éppen jön egy fontos verseny, de nem mered az új cipődet felvenni, hiszen még nincs bejáratva? Gond nélkül futhatsz a régiben, vagy mi legyen?

Az eredeti szabály az, hogy egy cipő 1000km-t bír ki, de valahol csupán 800-at írnak, ráadásul egyes szakértők szerint 1500 is lehet. Éppen ezért mi azt javasoljuk, hogy ne ezekre a számokra hagyatkozz, hanem akkor küldd nyugdíjba a cipellődet, ha már érzed, hogy nem komfortos benne futni, keményebb, vékonyabb a talpa, mint volt. Ez mindenkinél más, és azért nem lehet pontos számot mondani, mert nem mindegy, hogy milyen terepen futsz, mekkora a súlyod, milyen a lépésed és a futótechnikád. Amikor már kisebb fájdalmakat érzel a térded, lábaszárad környékén, holott korábban erre nem volt példa, a cipőd lehet a ludas.

Persze, ha sokat és gyakran futsz, és nem engedheted meg magadnak, hogy párhavonta új, fullos cipőt vásárolj, akkor sem kell eldobnod: használd a kiegészítő edzésekhez a nyugdíjba vonult futócipődet! Illetve a hosszabb távokhoz és tempófutásokhoz elengedhetetlen a megfelelő tartású lábbeli, ellenben a lassabb kocogásokhoz még fel-fel veheted a kissé elhasznált darabot is.

Arra azonban ügyelj, hogy az öreg cipellő rengeteg sérülési veszélyt rejt magában. Így előjöhetnek a korábbi problémáid, könnyebben begyulladhat az achillesed, vagy csonthártyagyulladással is számolnod kell. Bár a futás állítólag olcsó sport (mondják ezt azok, akik nem futnak), a cipő körültekintő kiválasztása, és rendszeres cseréje elengedhetetlen ahhoz, ha éveken keresztül akarod ezt a sportot űzni!