Pihenőnap nélkül nem lehet…

Ahogy készülök a 30 km-es versenyre, egyre nagyobb gondot fordítok a regenerálódásra is. Korábban volt olyan időszak, amikor eszement módon minden nap csináltam valamit, de ma már tudom, hogy ennek milyen hátulütői lehetnek.

Ahogy készülök a 30 km-es versenyre, egyre nagyobb gondot fordítok a regenerálódásra is. Korábban volt olyan időszak, amikor eszement módon minden nap csináltam valamit, de ma már tudom, hogy ennek milyen hátulütői lehetnek.

Megkérdeztem Pulay Szilvi Nike+ Training Club edzőt, aki a kiegészítő edzésekben segít nekem a versenyfelkészülés alatt, hogy magyarázza el, mennyit és mikor kell pihenni, és ez milyen hatással van a testünkre!

„Ha folyton keményen edzel, egy idő után kimerülsz, lemerülsz: hiába alszol naponta eleget és táplálkozol megfelelően, a folyamatos leterheltség miatt testednek regenerálódásra van szüksége, melyet pihenőnap beiktatásával tudsz leghatékonyabban elérni. Ahhoz, hogy elkerüld a sérüléseket, és ki tudd hozni magadból a maximumot, heti minimum egy napot szánj pihenésre.”

- Pulay Szilvi
PULAY SZILVI
forrás: Rácz Tamás/N+RC
PULAY SZILVI

Elmondta azt is, hogy a heti egy lehet kettő is, attól függ milyen kemény a programunk, mennyire terhelnek meg az edzéseink. Megeshet, hogy a terveket felülírja a fáradtság, vagy az izmaink nincsenek felkészülve a következő futásra, egyszerűen úgy érezzük, hogy képtelenek vagyunk teljesíteni, ekkor gyakran a legjobb döntés a pihenés.

„Ne feledd! Az edzések okozta kimerültség nem pusztán a testednek árthat, de ingerültté, feszültté tehet.”

- Pulay Szilvi

A pihenőnapnak nem feltétlenül a karosszékben ücsörgésről, vagy az egy helyben fekvésről kell szólnia, sőt! Aki rendszeresen sportol, valószínűleg nehezen marad egy helyben. Azokon a napokon, amikor nem edzünk, választhatunk más aktív tevékenységet, rekreációs elfoglaltságot: pl. bowlingozást, táncot, egy laza sétát, windsurfözést…

Szilvi hozzátette azt is, hogy a regenerálódást segíti a megfelelő táplálkozás, a masszázs, az SMR-hengerezés is. Fontos ezen kívül, hogy a pihenőnapokon töltekezzünk lelkileg, csináljunk olyan dolgokat, amiket szeretünk, legyünk a barátainkkal, családunkkal.

Én személy szerint szívesen megyek szaunába vagy túrázni, esetleg játszom az állatainkkal regenerálódás gyanánt, de van amikor szó szerint az ágyban fetrengés segít…

Te hogyan szeretsz regenerálódni?

Hogyan kezeld, ha a párod egyáltalán nem támogat a futásban?

Régebben mindig arról álmodoztam, hogy a pasimmal együtt futunk, mert annyi ilyen példát láttam magam előtt, és nem bírtam belenyugodni, hogy ő inkább az olyan szórakoztatóbbnak mondható sportokat szereti, mint a foci vagy a tenisz, és esze ágában sincs 5-6km-nál többet lefutni.

Az apuka 4 éves kislányával döntött maratoni rekordot

Calum Neff 11 hónapos kislányával februárban már megdöntötte a babakocsis félmaraton rekordját, most viszont a maratonra pályázott.

6 ok, amiért az edzés a legjobb hangulatjavító

A futás pozitívumat nem győzzük sorolni. Itt egy újabb lista arról, hogyan javíthat a hangulatodon.

5 dolog, amiben hasonlít a sport és az élet

A mozgás akár az élet metaforája is lehetne. A következő tények is ezt bizonyítják:

6 dolog, amiben a futás enyhén szólva megváltoztatta az életemet

Bár mindig sportoltam, a futás kifejezetten meghatározó darabja azoknak a mozgásformáknak, amiket eddig űztem. Nem csak a mindennapjaimra, de átfogóan az életemre is hatalmas hatással van. Most elmondom, miben!

Előfizetés

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

Fizess elő 35%-os kedvezménnyel! Most 4 lapszám 3580 Ft helyett csak 2380 Ft-ért lehet a tiéd!

Csak 2380 Ft