Négy mód, ahogy a génjeid befolyásolják a futásod

Bizony, a gének a futásodra is hatással lehetnek.

Bizony, a gének a futásodra is hatással lehetnek.

SEBESSÉG KONTRA KITARTÁS
MIT TUDHATSZ MEG? A gének befolyásolják a gyors és lassú izomrostok arányát, ami abban játszik szerepet, 100 méteren, vagy félmaratonban jeleskedsz-e. A legtöbb élvonalbeli rövidtávfutóból például hiányzik az ACTN3 nevű génváltozat, amely ront a vágtázási teljesítményen.
MIÉRT HASZNOS TUDNI? E génvariáció megléte csupán annyit árul el, befoghatod-e Usain Boltot, azt viszont nem, hogy eléred-e a szintidőt a bostoni maratonhoz; azt pedig végképp nem, hogyan készülj rá – véli dr. Stephen Roth marylandi génkutató.

A SÉRÜLÉS KOCKÁZATA
MIT TUDHATSZ MEG? Egy COL1A nevű génváltozat az elülső térszalag szakadásához köthető. Emellett a DNS 67 darabkája befolyásolja a csonttörések valószínűségét. Dr. Stuart Kim, a Stanford Egyetem tudósa szerint a génjeid valószínűleg magyarázatot adnak a sérülékenységedre.
MIÉRT HASZNOS TUDNI? A tudósok által felfedezett genetikai markerek vélhetően csupán a teljes kép egy egészen kis hányadát fedik le – sokkal többet nem tudunk, mint amit igen. A múlt viszont sokat elárul: ha valahol már megsérültél, ott nagyobb az újbóli sérülés kockázata.

REGENERÁLÓDÁS
MIT TUDHATSZ MEG? A szakterülettel foglalkozó cégek az IL-6-hoz hasonló gyulladás marker géneket elemzik, és javaslatot tesznek a ideális pihenőidőre.
MIÉRT HASZNOS TUDNI? Számos tényező játszik szerepet a regenerálódás gyorsaságában, többek között az, milyen gyorsan futottál, és mit ettél utána – hangsúlyozza dr. Linda Pescatello a Connecticuti Egyetemről. Hogy valós időben követhesd mindezt, használj az Ithlete-hoz hasonló, ujjbegy-érzékelővel kombinált alkalmazást, hogy feljegyezhesd a pulzusod szaporaságának változását, ami jelezheti, ha túlzásba viszed az edzést.

TESTALKAT
MIT TUDHATSZ MEG? A legtöbb genetikai teszt azonosítja az úgynevezett túlsúly-géneket – emeli ki Pescatello. Bizonyos variációk növelik a kockázatot; talán az étvágyadat vagy a zsírraktározást befolyásolják.
MIÉRT HASZNOS TUDNI? Pescatello szerint számos más gén – és az életmód, például az étrend – játszik szerepet abban, mennyire könnyen tudod belepréselni magad a futónadrágba. Ha a rokonságban sok a kövér – elég körbenézned a karácsonyi asztalnál –, ezzel motiváld magad. Akár heti egy óra futás is a javadra billentheti a mérleg nyelvét, még akkor is genetikailag hajlamos vagy az elhízásra.

Itt az ősz, de ne hagyd abba…

Vajon hová tűntek a margitszigeti futók? Vajon miért néptelenedik el a főváros egyik legkedveltebb futóhelye az ősz beálltával?

3 mítosz a futásról, amit már ideje elfelejteni

„Futsz? De az nem rossz a térdednek?” Mindannyian hallottuk már a kérdést nem futó barátainktól. Vágj vissza nekik!

Ezért veszek ki egy kis szabadságot a futásból

Na jó: szögezzük le, hogy ez a szabadság nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem is futok, hanem azt, hogy egy verseny után kevesebbet, rövidebben futok, és akkor amikor én akarom!

6 érdekes és aranyos tény a kutyás futásról

Kutya egy világ ez - mi pedig itt és így futunk a legjobb négylábú barátainkkal.

Így szenved az agyad, amikor nem futsz

Ki kell hagynod néhány hetet? Részvétünk. Sajnos az agyad sem lesz hálás érte.

Előfizetés

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

Fizess elő 35%-os kedvezménnyel! Most 4 lapszám 3580 Ft helyett csak 2380 Ft-ért lehet a tiéd!

Csak 2380 Ft