Sokkal, de sokkal jobban izzadsz, mint az átlag?

Ha egyébként is izzadós vagy, a hőségben, sportolás közben már patakokban folyik rólad a víz? Ha téged is fokozott izzadás kínoz, eláruljuk, mit kell tudnod róla!

Ha egyébként is izzadós vagy, a hőségben, sportolás közben már patakokban folyik rólad a víz? Ha téged is fokozott izzadás kínoz, eláruljuk, mit kell tudnod róla!

Először is: 3 típusú izzadtság létezik. Az egyik az a fajta, ami az egész testeden keresztül távozik edzés vagy a tűző nap hatására. A második, amikor a tenyereden és a talpadon jelenik meg többek között stressz miatt. A harmadik pedig a hónalj és nemi szerveknél megjelenő szagosabb változat.

Azt is tudnod kell, hogy nem azért izzadsz nagyon, mert nem vagy elég fitt!

Ez nagyrészt genetika, másrészt táplálkozás és vízfogyasztás függvénye is. Akkor kezdi el a test az izzadtságot termelni, amikor megnő a hőmérséklet, vagy nagyobb terhelésnek teszed ki a tested, mint korábban. Nem véletlen, hogy egy élsportoló simán lefut egy nagyobb távot minimális izzadással, ugyanaz az edzés viszont már az első percben taccsra vág ezen a téren egy kevésbé fitt embert. Viszont minél többet tartózkodsz melegben, és minél többet edzel, annál hatékonyabb leszel verejtékezés terén. A tested hamarabb reagál a melegre, és korábban elkezdi hűteni magát, így korábban megjelenik a folt a pólódon.

Az, hogy mennyit izzadsz felnőttként, már két éves korod előtt kialakul!

Ha az egyik, vagy mindkét szülőd izzadós volt, nagy esélyed van arra, hogy te is az legyél. A pasik mindenképpen többet verejtékeznek, mint a nők, de teljes mértékben ezt sem lehet kijelenteni. Az is biztos, hogy minél nagyobb valakinek a teste, annál jobban izzad, hiszen keményebben dolgoznak, nagyobb terhet cipelnek. Ráadásul, mivel az izmok hőt termelnek, a nagyobb izomtömeggel rendelkező emberek többet izzadnak, mint a vékonyabb társaik. Viszont tény, hogy 2 éves korod előtt eldől, hogy mennyit fogsz később izzadni, hiszen ebben a korban aktiválódnak először ezek a területek. Az aktívabb bébik ugyanis később többet verejtékeznek majd.

Aki többet izzad, az több vizet iszik.

Minél többet izzadsz, annál többet kell innod, hogy ezt pótold, és minél többet iszol, annál jobban verejtékezel, ez egy ördögi kör. Ha nagyon izzadós vagy, tényleg oda kell figyelned a megfelelő folyadék-bevitelre, és jót tesz, ha nagyon hideget iszol, mert ez segít belülről jobban lehűlni.

Ha olyan mértékű már az izzadás, ami akadályoz a mindennapokban, esetleg túlságosan kellemetlen, fordulj orvoshoz!

Olvasd el ezt is!
3 mítosz a futásról, amit már ideje elfelejteni

„Futsz? De az nem rossz a térdednek?” Mindannyian hallottuk már a kérdést nem futó barátainktól. Vágj vissza nekik!

Ezért veszek ki egy kis szabadságot a futásból

Na jó: szögezzük le, hogy ez a szabadság nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem is futok, hanem azt, hogy egy verseny után kevesebbet, rövidebben futok, és akkor amikor én akarom!

6 érdekes és aranyos tény a kutyás futásról

Kutya egy világ ez - mi pedig itt és így futunk a legjobb négylábú barátainkkal.

Így szenved az agyad, amikor nem futsz

Ki kell hagynod néhány hetet? Részvétünk. Sajnos az agyad sem lesz hálás érte.

Amikor először futhattak nők maratont az Olimpián: ünnepeljük meg a pillanatot!

Sokáig úgy gondolták, hogy a női test nem képes még olyan távok lefutására sem, mint 1500 méter (!!!), ezért is volt hatalmas és különleges pillanat, amikor először, 1984-ben már hölgyek is indulhattak az Olimpián a maratonon.

Előfizetés

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

Fizess elő 35%-os kedvezménnyel! Most 4 lapszám 3580 Ft helyett csak 2380 Ft-ért lehet a tiéd!

Csak 2380 Ft