Női futóknak: tényleg lelassít a menstruációd?

Mert a ciklusod igenis befolyásolja teljesítményedet, de ha tudatos vagy, simán a javadra fordíthatod!

Mert a ciklusod igenis befolyásolja teljesítményedet, de ha tudatos vagy, simán a javadra fordíthatod!

A nőknek általában 28 napos a ciklusa, de 25 és 45 között is normálisnak mondható. Két részre osztjuk, az elsőben az ösztrogén szint folyamatosan megemelkedik, hogy a tested felkészüljön az ovulációra, ami a 14. napon meg is történik. Ezután a méhnyálkahártya készül fel a megtermékenyítésre. Ha ez nem történik meg, jön a menstruáció, és így tovább...

Időzítsd az edzéseket!

Ahogy a hormonjaid változnak, úgy a sportteljesítményed sem egyforma a ciklusod különböző részein. Általánosságban elmondható, hogy az első két hétre jobb időzíteni a rövidebb, de intenzívebb edzéseket és versenyeket (ez persze nem rajtad múlik), mert ilyenkor terhelhetőbb vagy, és több az energiád. A következő hétben nehezebben viseled a kemény tréningeket, viszont a zsírégetés fokozottabban működik, szóval jobb erre ráerősíteni. Egy héttel a menstruációd előtt pedig legyél türelmes magaddal: biztos, hogy nem ilyenkor fogsz rekordot dönteni, de lassabb, regeneráló kocogásokra, vagy hosszabb, de lájtos edzésekre tökéletes időszak.

Olvasd el ezt is!
Olvasd el ezt is! 4 mítosz a futásról

Menstruációval futni

Amikor Uta Pippig 1996-ban megnyerte a Boston maratont, a vér már a lábain folyt le célba érkezéskor. Ő egyáltalán nem foglalkozott azzal, hogy éppen megvan a havibaja, és ez a teljesítményét sem befolyásolta nagyon. Ha erős a vérzésed, azt hozza magával, hogy az oxigén nehezebben jut el az izmaidba, ami megnehezíti a futást. De, ha figyelsz, hogy gyakrabban vegyél kisebb levegőt, és fejben eldöntöd, hogy így is lefutod a távot, biztosan sikerülni fog!

Teszteld magad!

Minden nő máshogy reagál a hormonális változásokra, ezért az a legjobb, ha pár hónapig naplót vezetsz arról, hogy mikor érzed magad kirobbanó formában, mikor vagy fáradtabb, mi segít, és hasonlók. Így az eredmények alapján állíthatod össze az edzéstervedet, ezzel pedig valójában előnyhöz is juttathatod magad a többi nő, de akár a férfiak között is!

Olvasd el ezt is!
Csodaszerként emlegetett SMR henger

Manapság egyre nagyobb népszerűségnek örvendő új funkcionális eszköz az SMR henger (self-myofascial release- izompólya önmasszázs). Élsportolók esküsznek rá, henger nélkül nem mennek egy edzésre/versenyre sem. Ha nekik bevált, neked is érdemes beépíteni az edzéseid mellé. Amellett, hogy regenerációt gyorsíthatsz, számos sérülés megelőzésében segíthet.

Ha a futáshoz jól jön egy új dal

Új videoklipjével azokat a futókat jó eséllyel megnyeri a Manoya, akik szívesen hallgatnak zenét futás közben. A kellemes ütemű nóta egy könnyű futás klassz kísérője lehet.

Az életmódváltás 5 érzelmi fázisa

A fogyúkúra nem vicc. Mindig rengeteg változással, lemondással jár és mindenkire másképp hat. Ha életmódváltásba kezdesz, az is biztos, hogy kissé érzékenyebb leszel a megszokottnál.

Miért van szükség keresztedzésre?

Ha kitűzött céljaid között az is szerepel, hogy gyorsabb legyél, más sportok is segíthetnek abban, hogy ezt elérd.

Betegség esetén mikor futhatsz és mikor nem?

Amikor egy edzéstervet követsz, vagy csak szimplán hozzászoktál ahhoz, hogy rendszeresen futsz, biztosan rosszul érint, amikor egy betegség miatt szünetet kell tartani. Most eláruljuk, mely betegségeknél, mikor szabad a pálya, és mikor maradj inkább otthon!

Előfizetés

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

Fizess elő 35%-os kedvezménnyel! Most 4 lapszám 3580 Ft helyett csak 2380 Ft-ért lehet a tiéd!

Csak 2380 Ft