Női futóknak: tényleg lelassít a menstruációd?

Mert a ciklusod igenis befolyásolja teljesítményedet, de ha tudatos vagy, simán a javadra fordíthatod!

Mert a ciklusod igenis befolyásolja teljesítményedet, de ha tudatos vagy, simán a javadra fordíthatod!

A nőknek általában 28 napos a ciklusa, de 25 és 45 között is normálisnak mondható. Két részre osztjuk, az elsőben az ösztrogén szint folyamatosan megemelkedik, hogy a tested felkészüljön az ovulációra, ami a 14. napon meg is történik. Ezután a méhnyálkahártya készül fel a megtermékenyítésre. Ha ez nem történik meg, jön a menstruáció, és így tovább...

Időzítsd az edzéseket!

Ahogy a hormonjaid változnak, úgy a sportteljesítményed sem egyforma a ciklusod különböző részein. Általánosságban elmondható, hogy az első két hétre jobb időzíteni a rövidebb, de intenzívebb edzéseket és versenyeket (ez persze nem rajtad múlik), mert ilyenkor terhelhetőbb vagy, és több az energiád. A következő hétben nehezebben viseled a kemény tréningeket, viszont a zsírégetés fokozottabban működik, szóval jobb erre ráerősíteni. Egy héttel a menstruációd előtt pedig legyél türelmes magaddal: biztos, hogy nem ilyenkor fogsz rekordot dönteni, de lassabb, regeneráló kocogásokra, vagy hosszabb, de lájtos edzésekre tökéletes időszak.

Olvasd el ezt is!
Olvasd el ezt is! 4 mítosz a futásról

Menstruációval futni

Amikor Uta Pippig 1996-ban megnyerte a Boston maratont, a vér már a lábain folyt le célba érkezéskor. Ő egyáltalán nem foglalkozott azzal, hogy éppen megvan a havibaja, és ez a teljesítményét sem befolyásolta nagyon. Ha erős a vérzésed, azt hozza magával, hogy az oxigén nehezebben jut el az izmaidba, ami megnehezíti a futást. De, ha figyelsz, hogy gyakrabban vegyél kisebb levegőt, és fejben eldöntöd, hogy így is lefutod a távot, biztosan sikerülni fog!

Teszteld magad!

Minden nő máshogy reagál a hormonális változásokra, ezért az a legjobb, ha pár hónapig naplót vezetsz arról, hogy mikor érzed magad kirobbanó formában, mikor vagy fáradtabb, mi segít, és hasonlók. Így az eredmények alapján állíthatod össze az edzéstervedet, ezzel pedig valójában előnyhöz is juttathatod magad a többi nő, de akár a férfiak között is!

Olvasd el ezt is!
Egy apró változtatás a reggeli rutinodban, és sokkal jobb lesz az életed!

Csökkentsd a stresszt, dobj le pár kilót, kezdj egy új életmódba! Most azt is eláruljuk, hogy teheted meg mindezt egyetlen mindennapi szokás megváltoztatásával.

Majdnem kókuszgolyó - csokis energiagolyó pekándióval és datolyával

Ha megéheztél futás után, vagy előtte lenne szükséged egy kis plusz energiára, készítsd el ezeket a finom nasikat. Akár a paleo étrendbe is beillesztheted őket, mert semmilyen olyan alapanyagot nem tartalmaz, aminek tiltitt lenne a fogyasztása.

A férfi, aki átfutott Amerikán és ezzel rekordot döntött

Pete Kostelnick ultrafutó hétfőn megdöntött egy 36 éves rekordot, ezzel ő lett az, aki a legrövidebb idő alatt futotta át Amerikát. 46 nap, 8 óra és 36 percnél rövidebb eredménnyel futott célba.

3 egyszerű drill a jobb futótechnikáért és gyorsabb sebességért

Végezd el ezt a 3 gyakorlatot, hogy javíts az időeredményeden!

Itt az ősz, de ne hagyd abba…

Vajon hová tűntek a margitszigeti futók? Vajon miért néptelenedik el a főváros egyik legkedveltebb futóhelye az ősz beálltával?

Előfizetés

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

Fizess elő 35%-os kedvezménnyel! Most 4 lapszám 3580 Ft helyett csak 2380 Ft-ért lehet a tiéd!

Csak 2380 Ft