Borítókép: Női futóknak: tényleg lelassít a menstruációd?

Női futóknak: tényleg lelassít a menstruációd?

Forrás: Europress
Mert a ciklusod igenis befolyásolja teljesítményedet, de ha tudatos vagy, simán a javadra fordíthatod!

A nőknek általában 28 napos a ciklusa, de 25 és 45 között is normálisnak mondható. Két részre osztjuk, az elsőben az ösztrogén szint folyamatosan megemelkedik, hogy a tested felkészüljön az ovulációra, ami a 14. napon meg is történik. Ezután a méhnyálkahártya készül fel a megtermékenyítésre. Ha ez nem történik meg, jön a menstruáció, és így tovább...

Időzítsd az edzéseket!

Ahogy a hormonjaid változnak, úgy a sportteljesítményed sem egyforma a ciklusod különböző részein. Általánosságban elmondható, hogy az első két hétre jobb időzíteni a rövidebb, de intenzívebb edzéseket és versenyeket (ez persze nem rajtad múlik), mert ilyenkor terhelhetőbb vagy, és több az energiád. A következő hétben nehezebben viseled a kemény tréningeket, viszont a zsírégetés fokozottabban működik, szóval jobb erre ráerősíteni. Egy héttel a menstruációd előtt pedig legyél türelmes magaddal: biztos, hogy nem ilyenkor fogsz rekordot dönteni, de lassabb, regeneráló kocogásokra, vagy hosszabb, de lájtos edzésekre tökéletes időszak.

Menstruációval futni

Amikor Uta Pippig 1996-ban megnyerte a Boston maratont, a vér már a lábain folyt le célba érkezéskor. Ő egyáltalán nem foglalkozott azzal, hogy éppen megvan a havibaja, és ez a teljesítményét sem befolyásolta nagyon. Ha erős a vérzésed, azt hozza magával, hogy az oxigén nehezebben jut el az izmaidba, ami megnehezíti a futást. De, ha figyelsz, hogy gyakrabban vegyél kisebb levegőt, és fejben eldöntöd, hogy így is lefutod a távot, biztosan sikerülni fog!

Teszteld magad!

Minden nő máshogy reagál a hormonális változásokra, ezért az a legjobb, ha pár hónapig naplót vezetsz arról, hogy mikor érzed magad kirobbanó formában, mikor vagy fáradtabb, mi segít, és hasonlók. Így az eredmények alapján állíthatod össze az edzéstervedet, ezzel pedig valójában előnyhöz is juttathatod magad a többi nő, de akár a férfiak között is!