Borítókép: Nem elég egy kör? A napi kétszeri futás előnyei és hátrányai

Nem elég egy kör? A napi kétszeri futás előnyei és hátrányai

Forrás: getty images
Oszd meg és uralkodj - vajon a futásnál is jól jön, ha naponta többször futsz?

Az elit futók bevett szokása, hogy naponta kétszer edzenek. A földi halandók viszont erről álmodni sem mernek, hiszen sokan úgy vélik, ezzel nő a sérülés kockázata.

Steve Magness, futóedző szerint viszont az átlagos futók is profitálhatnak abból, ha naponta kétszer edzenek. Például, ha nincs sok időd, akár ketté is oszthatod az aznapi futásodat. Kutatások egyébként azt is igazolták, hogy a dupla edzés során több zsírt égethetsz el, ráadásul a glikogént is hatékonyabban dolgozza fel a szervezeted.

„Ha napi két futóedzésed van, megtaníthatod a szervezetedet arra, hogy gyorsabban regenerálódjon.”
mondja Greg McMIllan, edző.

A gyorsabb regeneráció is kecsegtető, viszont ha túlzásba viszed a napi kétszeri mozgást, tényleg árthatsz magadnak. Megmutatjuk, hogyan iktasd be a napirendedbe úgy, hogy egészséges maradj.

Növeld a heti távodat

A táv növelése elengedhetetlen a fejlődéshez. Erre szuper módszer, ha beiktatsz hetente egy dupla edzést. Egy intervall edzés, vagy tempófutás után 4-10 órával menj el 20-45 percet futni (ekkor már ne idegeskedj a tempód miatt, legyen laza). Így máris megnövelted a heti távodat és az előző edzésből is könnyebben regenerálódhatsz, hiszen a második futás felpörgeti a vérkeringésedet.

Hétközepi futóválság

Mindenkivel előfordul, hogy a hét közepén nehezebben megy a hosszabb futás. Ha viszont kettéosztod a hosszú futásodat, több növekedési hormon termelődik a szervezetedben, ezáltal több izmot építhetsz. A rövidebb futások során pedig biztos, hogy jobb lesz az időeredményed. Ugyanakkor tény, hogy ha versenyre készülsz, nem szabad kihagynod a hosszú futásokat - ebben az esetben a közepes távú, regenerációs futásaidat szedd ketté.

Ha célod a rekorddöntés

Ha úgy érzed, mindent kihoztál már az edzéstervedből és szükséged van egy kis extra lökésre, akkor szintén érdemes beiktatnod napi két edzést. A minőségi futásaid napjára (gyorsmunka, tempó, intervall) iktass be egy rövidebb futást is (ennek hossza legyen maximum az első futás háromnegyede). Ha például a sebességeden szeretnél javítani, mert egy félmaratonra vagy maratonra készülsz, a reggeli tempós futásodat kövesse egy 3x1.5 km-es, gyors tempójú edzés. Ha 5K-n vagy 10K-n szeretnél rekordot dönteni, reggel végezz gyorsmunkát, délután pedig fuss emelkedőn, vagy végezz résztávos edzést. Például fuss 4x2 km-t 10K-s tempóban, melyet kövessen 3 perc pihenő. Ezt követően fuss 4x400 métert 3K-s tempóban, 1 perc pihenővel. Így megtaníthatod a testedet arra, hogy kihozza magából a maximumot.

Bármelyik edzést is próbálod ki, figyelj nagyon a regenerációra, a bemelegítésre és nyújtásra!

Olvasnál még a témában? Válogass a következő cikkek közül: