Borítókép: Ismered a céljaidat? És azt, honnan indulsz? Erre való a teljesítménydiagnosztika!

Ismered a céljaidat? És azt, honnan indulsz? Erre való a teljesítménydiagnosztika!

Olvasónk 30K terepversenyre készül, és közeli terv a maraton is. Szakértőnk teljesítménydiagnosztikát javasol a további edzésterv felállítása előtt. Ezért:

Kedves Tibor!

Abban kérem a segítségét, hogy hogyan és merre tovább? :-)
47 éves vagyok, kb. 5 éve futok rendszeresen, kb. heti 3-4 alkalommal futottam eleinte, 5 km-eket. Mostanában már rendszeresen heti 70-80 km az átlagom, de volt már 100 km is. (Kis kihagyás volt mésfél év után, akkor született a 2.gyerekem).
Igazából "találomra" futok, túl vagyok már jópár félmaratonon, de mennék tovább. 2 hónap múlva lesz egy 30 km-es terepversenyem, jövőre terv a maraton és 3 év múlva, mire 50 éves leszek, szeretnék egy 50 km-t szépen, rendesen lefutni. Aztán utána ki tudja, még tovább :-)
Egyrészt jó lenne egy alapos felmérés-diagnosztika, mire vagyok képes, vagyok-e többre is képes?
Bírja-e a szervezetem a többet, és azt hogyan érjem el? Mit csinálok jól vagy rosszul?
Mit ajánl?

Köszönöm előre is!
Dóra

Kedves Dóra!

Úgy látom a rövid- és középtávú célokat viszonylag pontosan megfogalmazta, ez nagyon jó, gratulálok hozzá! A célok irányt mutatnak és egyben motiválnak is, tulajdonképpen megadják az edzések értelmét, hiszen pontosan tudja, hová szeretne eljutni, mi lesz a sok befektetett munka gyümölcse.
Azonban ahhoz, hogy megfelelő odavezető utat találjon, pontosan kell ismernie, hogy hol van most, mi a kiindulási hely. Ez úgy működik, mint a GPS: hiába írjuk be a tervezett célállomást, ha a készülék nem találja meg az aktuális tartózkodási helyünket, nem fog tudni odairányítani bennünket. Az aktuális állapotunk, vagyis a "van" érték pedig mérhető, számszerűsíthető - ez a TELJESÍTMÉNYDIAGNOSZTIKA, mely három részből áll:

*Nyugalmi vizsgálatok,
*sportágspecifikus terhelés és
*megnyugvási mérések.

Az ezt követő adatfeldolgozás és kiértékelés után pedig választ kapunk arra a kérdésre, hogy: 1. milyen teljesítményt nyújtunk az adott pillanatban; 2. milyen állapotban vagyunk, amikor ezt a teljesítményt produkáljuk; 3. milyen területeken kell változtatnunk ahhoz, hogy javuljon a teljesítőképességünk; 4. melyek a saját pulzus illetve tempó célzónáink; 5. milyen tartalmi, mennyiségi vagy minőségi változtatásokat célszerű végrehajtani az edzésmunkánk optimalizálásához.

A másik fontos dolog, amely az életkor előrehaladtával egyre nagyobb jelentőséggel bír, a szervezetünk egészségi állapotának és terhelhetőségének monitorozása. Az előbbiekkel ellentétben ez a sportorvosi TERHELÉSÉLETTANI VIZSGÁLAT a szív és keringési rendszer, valamint a légzőrendszer állapotáról szolgáltat fontos információkat nyugalomban illetve sportterhelés során. A válaszok ismeretében lehet tovább fejleszteni az edzésprogramot vagy új célokat kitűzni a fokozatosság elvének betartása, az egészség megóvása és a hatékonyság növelése mellett.

Sikeres felkészülést kívánok!

Fülöp Tibor sportszakmai igazgató, laborvezető, BDR A-Trainer

Sportorvosi Központ

Ha te is kérdeznél Fülöp Tibortól, ITT teheted meg, a többi szakértőnket pedig ITT találod!