Borítókép: Hogyan hangold össze a futást és a konditermi edzést?

Hogyan hangold össze a futást és a konditermi edzést?

Forrás: getty images
Az egyik üti a másikat? Szántó Nelli választ ad a kérdésre:

Szia. 18 éves lány vagyok, imádok futni, ugyanakkor a konditermes edzés is már egy éve folyamatosan része az életemnek. Szerinted rendben van, hogy heti 3 futásom és 3 konditermes edzésem van? Sokak szerint a kettő nem illik össze. Mit kéne változtatnom, hogy negyedmaratonon induljak és, hogy továbbra is tudjak izmot építeni?

Szakértőnk, Szántó Nelli válasza:

Kedves Kérdező!

Alapvetően a hosszútávfutáshoz nem kellenek a nagy méretű izmok, azonban a futóknak is szükségük van az erősítő edzésekre. Mivel negyedmaratonra készülsz célszerű olyan specifikus gyakorlatokat végezned, amelyek pozitívan hatnak a futóteljesítményedre is. Futók számára a legnagyobb figyelmet a boka, térd, medence és törzs izmaira kell fordítani. Ezen területek erősítése nem csupán csökkenti a sérűlések kockázatát, de stabil alapot is jelent a teljesítmény fokozásához. Mindenképp végezz futóspecifikus gyakorlatokat, melyek a futáshoz hasonló módon terhelik az izmaidat. Én leginkább a saját testsúlyos erősítést és a stabilitást javító gyakorlatokat javaslom az edzőtermi gépekkel szemben. Emellett természetesen a felső test erősítése is szerepelhet a programban, de kisebb arányban az előbb felsoroltaknál.

Fontos, hogy 2 erősítő edzés ne legyen egymást követő napokon, illetve egy intervall edzést követően is inkább tarts pihenőnapot. Beépítheted a programba akár úgy is az erősítést, hogy egy lazább futó edzés végén foglalkozol a fennt felsorolt területelekkel kb. 20 percben.

Érdemes a verseny közeledtével növelni a futó edzések számát és ezzel együtt arányosan csökkentened az erősítő edzéseid mennyiségét, valamint fokozottan ügyelned kell a rendszeres nyújtásra és a technika tökéletesítésére.

Sikeres felkészülést kívánok!

Ha neked is van kérdésed Nellihez, itt felteheted. A többi szakértőnkkel az alábbi linkre kattintva ismerkedhetsz meg.