Borítókép: Mi kell ahhoz, hogy valakiből ultrafutó váljon?

Mi kell ahhoz, hogy valakiből ultrafutó váljon?

Forrás: getty images
Kacérkodsz a gondolattal, hogy még a maratoninál is hosszabb távot fuss? Szakértőnk, Lőrincz Olivér elmondja, mikre van szükség ahhoz, hogy valakiből ultrafutó váljon.

Mik azok a tulajdonságok, amik kellenek ahhoz, hogy valaki ultrafutóvá válhasson? Mennyi időnek kell eltelnie, mennyi edzésnek, hogy mondjuk egy maraton után valaki megpróbálkozhasson egy ultrával is?

Szakértőnk, Lőrincz Olivér válasza:

Ultrafutó abból lehet, aki képes egy órát lefutni folyamatosan és fejben elég elszánt, hogy további lépéseket tegyen, hogy ezt kitolja két, három, vagy még több órás edzések irányába, illetve ezt életkörülményei megengedik. Ebből látszik, semmilyen extra, átlagos embernél nem meglévő fizikális képességet nem igényel. A elszántság, türelem, tervszerűség persze nagyon fontos, de fizikálisan extra, csak az élvonalba kerüléshez szükséges.A maratont az ultrától alig választja el valami, amennyiben egy "belépő" ultrával kalkulálunk, mint egy 50 km, vagy 6 órás verseny. Aki képes 4 órán belül lefutni a maratont, és kedvet érez, pici ráhangolódással (néhány hosszabb, 3-4 órás futás edzésen) nyugodtan rajthoz állhat ezeken a távokon. A hosszabb 12, 24 óra, vagy még ennél hosszabb távok teljesítéséhez legalább szükséges 1-2 év felfejlődés, mikor is ugyanígy, a hosszabb futások és a heti össz-kilométerszám növelése az elsődleges feladat. Hogy mit tartok elfogadható belépőszintnek egy 24 órás futáshoz? Rendszeresen, sok héten keresztül, heti 8-10 óra futás, legalább 6p körüli ezrekkel átlagban síkon, illetve az utóbbi években megszerzett versenytapasztalatok 6 és 12 órás futásokról.

Te is kérdeznél Olivértől? Itt megteheted! Ha más témában szeretnél választ kapni, nézd meg a többi szakértőnk oldalát is!