Borítókép: Neked is érdemes lenne edzőmaszkot használnod?

Neked is érdemes lenne edzőmaszkot használnod?

Forrás: getty images
Egyre több híres sportoló visel maszkot edzés közben - gondolj csak Hosszú Katinkára. De futóként érdemes lenne használni? Szakértőnk, Lőrincz Olivér választ ad a kérdésre.

Szia Oli, Azt szeretném kérdezni, hogy véleményed szerint hasznos-e az edzőmaszkok használata? Nem arra gondolok, amiket szmog ellen használnak, hanem azokra amikkel a beszívott oxigén mennyiségét lehet szabályozni, szimulálva ezzel magashegyi edzéseket. Köszönöm. Tibor

Szakértőnk, Lőrincz Olivér válasza:

Sajnos ezek a maszkok semmit nem érnek számunkra. A magaslatot lehet szimulálni, erre leginkább sátrakat, vagy kamrákat használnak, ahol mind a légnyomás, mind a levegő oxigén tartalma szabályozva van. Ezek az esetek többségében fejlesztik a futók képességeit, alapvetően azzal, hogy javítják a vér oxigénszállító képességét. Egy komoly hátránya van, hogy nagyon drágák. A maszkok amiket kérdezel sokkal olcsóbbak, de sem a beszívott levegő nyomását, sem a levegő oxigéntartalmát nem képesek befolyásolni, egyedül a levegő beáramlását nehezítik, kb mintha csak az orrodon vehetnél levegőt. A tudományos kísérletek, - ahogy számítottak is rá- semmilyen javulást nem találtak az oxigénfelvételben. A légzőizmokat erősítheti, azonban a futósportban egészséges egyénnél, nem a légzőizmok ereje határozza meg a futó képességeit, tehát ezek fejlesztésével, megint csak nem fogunk gyorsabbak lenni, vagy kitartóbbak.

Ha te is szeretnél Olivértől kérdezni, ezen az oldalon megteheted. Az alábbi linkre kattintva pedig megismerheted a többi szakértőnket is.