Borítókép: A terepfutás mindenkié! 5 ok, hogy kipróbáld!

A terepfutás mindenkié! 5 ok, hogy kipróbáld!

Forrás: getty images
A terepfutás szórakoztató edzéseket biztosít kezdőknek, aszfalton futóknak és azoknak is, akiknek nagy az esélyük a sérülésekre.

Nem kell olimpikonnak lenned, hogy kiélvezd a terepfutás minden előnyét. Bármilyen szinten legyél is, találhatsz magadnak egy utat, ami passzol hozzád!

Ha kezdő vagy

Terep: salak, széles földút, régi vasútvonal

„Ezek a terepek nem jelentenek nagyobb kihívást, mint az aszfalton való futás, de legalább nem nagy rajtuk a forgalom és az ízületeket sem terhelik meg annyira. A poros felületük miatt puhábbak, mint a járda és a beton, ez pedig azoknak jó hír, akik fájdalmakkal küzdenek az aszfalton való futás után. Az új útvonalak felfedezése pedig szórakoztató™ - mondja Vince Sherry, futóedző.

Edzésterv: menj el futni 20-30 percre, ha szükséges, sétálj bele néha.

Ha gyakran lesérülsz

Terep: puha felületek, például fű, földút, erdei utak

Az ilyen felületeken kisebb eséllyel sérülsz le és a korábbiak sem térnek vissza - mondja Jason Koop, futóedző.

Mivel a gyors futás nagyobb hatással van a testedre, mint a lassú, érdemes emelkedős útvonalat választanod, így akaratlanul is lelassulsz. Ha szeretnéd, akár néhány akadállyal (gyökér, kövek) tarkított útvonalat is választhatsz, mivel ezek más izmaidat veszik igénybe Jason Glowney sportorvos szerint.

Edzésterv: fuss 15-20 percet, hogy megnézd, előjönnek-e a sérüléseid. Ezt követően lassan növeld a távot és a futással töltött időt.

Ha futópadon futsz

Terep: olyan helyet keress, ami közel van a munkahelyedhez, vagy az otthonodhoz, akár salakos úton, vagy földúton is futhatsz.

A futóapdos futásnak is megvan az előnye Walker szerint, például azoknak a futóknak, akik elég elfoglaltak. Viszont minél stresszesebb vagy, annál több időt kellene a természetben töltened. Ezt egy kutatás is alátámasztotta.

Edzésterv: Koop szerint a terep lassíthat és ha a tempódon aggódsz, elveszted az egész célját, ezért inkább csak az időre figyelj.

Aszfalton futsz

Terep: emelkedőkben, lejtőkben gazdag

Ha olyan útvonalat választasz, ahol bőven van emelkedő és lejtő is, egy résztávos edzéshez hasonlót tudsz elvégezni anélkül, hogy az órádat kellene közben nézegetned. A puhább felület pedig csökkenti a sérülések kockázatát.

Edzésterv: Próbáld ki a fartleket! Fuss emelkedőn minél gyorsabban és lazán a lejtőkön. „Ha általában 8x3 perc gyors futás szerepel a 45 perces edzéstervedben, fuss 24 percet hasonló intenzitással terepen” - tanácsolja Koop.

Ha már terepfutó vagy

Terep: keress olyan helyet, ahol még sosem futottál.

Ha már így is gyakran futsz terepen, az új útvonalak sokkal szórakoztatóbbá teszik a futást és motiválnak. Vigyél egy térképet, válassz egy útvonalat és fedezd fel!

Edzésterv: válassz olyan útvonalat, ami 20 százalékkal hosszabb a megszokottnál és fokozatosan növeld a heti távod, amíg az egészet teljesíteni tudod.