Nekem nem a futás a minden: ezért szeretek mellette mást is sportolni

A sport azóta az életem része, amióta az eszemet tudom, a futás viszont egy viszonylag új belépő, hiszen már felnőtt fejjel vágtam bele. De bármennyire is elkapott olykor a gépszíj, sosem tudtam lemondani arról, hogy mellette más típusú mozgásformákat is végezzek.

A sport azóta az életem része, amióta az eszemet tudom, a futás viszont egy viszonylag új belépő, hiszen már felnőtt fejjel vágtam bele. De bármennyire is elkapott olykor a gépszíj, sosem tudtam lemondani arról, hogy mellette más típusú mozgásformákat is végezzek.

Régen a futás volt a kiegészítő edzés minden más mellett, mostanra viszont ez teljesen átalakult, és ez viszi el a többséget. Bár jelenleg, a maratoni felkészülésem alatt csak hetente egyszer van alkalmam „mást” csinálni, nem ez a jellemző, heti két-három funkcionális, saját testsúlyos vagy konditermi tréning sosem maradhat el, e mellé pedig becsúszik néha egy kis úszás is.

Persze mindannyian tudjuk, hogy kell a keresztedzés, a rohanó mindennapokban nehéz mindenre időt szakítani. Bonyolult összeszervezni mindent, a munkát, a magánéletet és az edzéseket, de mindig szakítok időt arra, hogy a futás mellett mást is sportoljak:

  • Mentálisan szükségem van rá: A futás megadja azt a szabadságot, hogy arra mész, amerre akarsz, addig, ameddig akarsz. A tér szinte korlátlan, ismeretlen terepen bizonytalan, csak mész és mész. Nekem, az enyhén kockának viszont kell az is, amikor korlátok és falak közé szorítva feszegetem a határaimat. Amikor tudom, hogy az edzés elejétől a végéig ugyanott leszek, azt is, hogy nagyjából mennyi ideig. Biztonságos, és ugyanúgy kikapcsol, mint a végtelenül szabad futás.
Olvasd el ezt is!
  • Érezni akarom az izmaimat: Imádom, amikor totálisan lefáradnak a mell-, kar-, hátizmaim is, és nem csak folyton a lábamat dolgoztatom közvetlenül. Arról nem is beszélve, milyen jó, amikor egy rakat kiadós hasizom gyakorlat után másnap alig bírok nevetni!
  • Elkerülhetem a sérüléseket: Ahhoz, hogy hosszútávon egészséges maradjon a testem, egyensúlyban kell tartani, ehhez szüksége van nem csak a core izmok megerősítésére, de minden más testrész a futástól eltérő terhelésére is. Erről már számtalanszor írtunk itt az runnersworld.hu-n is, ez tény, nem csak az én véleményem.
  • Kell a változatosság: Nálam vannak időszakok, amikor maximálisan a futás van a középpontban, de utána kell egy-két olyan hónap, amikor más típusú célom van. Például, hogy 20 mp-vel tovább bírom tartani a planket, mint korábban, vagy több megy a tolódzkodásból.

Akkor én már nem is nevezhetem magam igazi futónak? Neked egyébként mi a kedvenc sportod a futás mellett? (Ha van...)

Az első nap reggelén az első dolog a futás volt, ugye?

Lubics Szilvia is csatlakozott a ma induló 30 napos kihívásunkhoz. Kiváló futónőnk idei nagy célversenye az amerikai Badwater Ultramaraton. A 217 km hosszú extrém versenyre szokásához híven elképesztő fegyelemmel készül. Hideg, hó, jég, sár, no és a korai időpont számára nem akadály.

Ébredj: Így lettem koránkelő úgy, hogy én se hittem benne

Természetesen az RW csapat tagjai sem hagyhatják ki az Ébredj! kihívást, és el is mondják, miért döntöttek úgy, hogy legalább 30 napig 05:30-kor kelnek. Elsőként digitális projekt menedzserünk, Katinka vall színt.

Az ember, akit egy ország utál

Főszerkesztőnk, Máté is posztolt a kínos esetről, amikor egy amerikai újságíró csalt a félmaratonon és a netre feltölött fotójával bukott le, most pedig kicsit bővebben fejti ki az esetről a véleményét:

Érdemes fülhallgatót használnod terepfutáshoz? Ha igen, milyet?

A terepfutás egyik előnye, hogy csodálatos helyeket fedezhettek fel és gyönyörködhettek a természet látnivalóiban. Szakértőnk, Csanya most arra a kérdésre válaszol, hogy érdemes-e zenét hallgatni közben.

Ajándék apának: 1 éves előfizetés 30% kedvezménnyel
Borító
Előfizetés

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

Szakértőink
Kérdezz szakértőinktől!

Mindegy, hogy edzéssel, táplálkozással, fogyással, futóruházattal, cipőkkel kapcsolatban vagy bizonytalan, a legprofibb szakemberek készen állnak, hogy megválaszolják a kérdéseidet, és segítsenek neked jobb futóvá és sportolóvá válni!

Csanya

terepfutásfutás

Terepfutóként, versenyszervezőként és a Terepfutás.hu alapítójaként is ismerhettek. Sokak szerint egyszemélyes felelőse vagyok a versenyeimen rendszeresen ismétlődő esőnek, sárnak, kánikulának (ez természetesen alaptalan pletyka csupán). Másfél évtizedes terepfutó (és esőtáncos) múlttal várom kérdéseiteket. 

Kérdezek tőle

Gadányi Bálint

maratonmaratoni felkészülésfutás

Pécsen végeztem testnevelő-edző szakon. Gyerekkorom óta sportolok. Több sportágat is versenyszerűen űztem. A leghosszabb időt atlétaként töltöttem el. Magasúgróból lettem középtávfutó, majd a hosszabb utcai versenyek kezdtek el érdekelni. 2009-ben egy komoly betegségből való felépülés melléktermékeként a triatlonban kerestem a megújulást. Azóta 9x teljesítettem az ironman távot. Legjobb maratoni időm: 2:54, a legjobb ironman időeredményem pedig: 9:48. 

Kérdezek tőle

Gergely Noémi

dietetikasportdietetikasporttáplálkozástáplálkozás

Az állóképességi sportot űzők táplálkozása egy igazán izgalmas terület és csak nagy felelősséggel lehet végezni, mert ezek a Te sikeredet szolgálják. Célom, hogy együtt Veled elérjük mindazokat a célokat, amiket kitűztél magadnak!

Kérdezek tőle

Janota Zoltán 'Johnny'

triatlonTRXspinningtáplálék-kiegészítők

A triatlon az életem fontos része több mint 26 éve. Ez idő alatt szerzett 13x ironman finisher-, 2x féltávú-, és 5x Somogy Megyei Duatlon Bajnoki címemmel rengeteg értékes tapasztalatot szereztem a fizikai és mentális felkészülésben. Kétdiplomás edzőként, Spinning- és TRX oktatóként segítem sok sportoló, vállalatvezető és átlagember minőségi sportolását, céljaik elérését itthon és külföldön. A BioTechUSA állóképességi szakértőjeként, cikkíróként és tesztelőjeként a táplálék-kiegészítők világában is igyekszem hatékony támogatást nyújtani mindenkinek.

Kérdezek tőle

Kis-Soós Zsanett

futásfutótechnikafutás várandósság alatt

Hazánk legrégebbi egyesületének, a Magyar Athletikai Club tagjaként, többszörös korosztályos magyar bajnokként, válogatottként és amerikai egyetemi sportösztöndijasként a versenysportban szereztem meg a legfontosabbat, ami az futáshoz szükséges lehet: a tapasztalatot. A legjobb félmaratoni időm: 1:17, és erre nagyon büszke vagyok. Az edzősködés, és az amatőr futókkal való foglalkozás alapjait már a Margitszigeti Atlétikai Club, illetve a NIKE Futóklub keretein belül sajátítottam el. Amikor kamaszkoromban elkezdtem futni, sokan egyszerűen nem értették, hogy miért ragadok nap mint nap futócipőt. Mára szerencsére változott a világ, sokszor ugyanezek az emberek keresnek fel, hogy segitsek nekik a fejlődésben, továbblépésben. Hihetetlenül jó érzés, hogy aktív részese lehetek annak a folyamatnak, amikor az "unalmas, monoton, értelmetlennek" tartott futás lassan-lassan trenddé, menővé, divatossá válik.

Kérdezek tőle

Lubics Szilvia

futásultrafutásmotiváció

Lubics Szilvia vagyok, 3 kamasz srác anyukája, fogorvos, ultrafutó. 7 éve indulok 200 km-nél hosszabb versenyeken, főleg aszfalton versenyzek. 3-szor nyertem Spartathlont, egyszer Milano- Sanremot, ami Európa leghosszabb futóversenye. Nyolc 24 órás versenyem közül, egy kivételével mindig 200 km fölött futottam. 6 és 12 órás futáson tartom az országos csúcsot. Bár a futás nagyon fontos az életemben, imádom a munkámat és a legbüszkébb a családomra vagyo

Kérdezek tőle

Lőrincz Olivér

ultrafutásterepfutásfutáskerékpár

Testnevelő és kerékpáros mesteredző vagyok. Az utóbbi bő 10 évben már a futásban mélyültem el igazán. Én magam is aktívan terepfutok, többek közt az utóbbi 10 évben megszakítás nélkül részt vettem az UTMB valamelyik versenyén. Edzői karrieremben az 5x megnyert Spartathlonra és a 24 órás világbajnoki címre vagyok a legbüszkébb.

Kérdezek tőle

MacPherson Éva

táplálkozásinzulinrezisztenciatermészetgyógyászatétrend

Egészség és táplálkozás terapeutaként az egészségmegőrzés természetes módjaiban és az IR életmódban szeretnék segíteni. Készen kapott tervek helyett gondolkozni tanítalak meg!

Kérdezek tőle

Markocsán Sándor

futásmaratonversenyzés

Többszörös magyar korosztályos, és mezei csapatbajnok futó voltam. Legjobb eredményeim: 5000: 14:05, 10000: 29:17. (van még 2:39-es maratonom is, ami csak azért is különös, mert 17 (!) évesen futottam). A Nike Futóklub edzője vagyok, de sok egyéni tanítványom is van a #sanyosztistallo égisze alatt.

Kérdezek tőle

Pulay Szilvi

személyi edzéscore edzéskiegészítő edzésaerobik

Tapasztalatból tudom, hogy a testmozgás nem csak a testet, de a lelket is felüdíti. Kezdetben 3-4 éven át az alakformáló aerobik edzések jelentették számomra a fő csapásirányt, jelenleg ezek mellett rendszeresen tartok köredzést, funkcionális tréninget. Szerintem fontos, hogy a havi edzésprogram kiszámítható, de változatos legyen. Fontosnak tartom a helyes táplálkozást, hiszen elengedhetetlen része az egészséges életmódnak, így szívesen adok tanácsot ebben a témában is.

 

Kérdezek tőle

Sipos Fanni

Futásfutómozgásfutótechnikakezdő futók

Teljesítménydiagnosztikai vizsgálatok mellett futók mozgását elemzem, amit Hamburgban volt lehetőségem elsajátítani. Így edzéstervek írása közben nem csak az élettani, hanem a biomechnaikai szempontokat megfigyelve igyekszem kihozni a futókból a maximumot. A Semmelweis Egyetem Testnevelési Karán végeztem humánkineziológia szakon, kedvenc területem a terhelés élettan volt, amiben az Ensport laborvezetőjeként van lehetőségem elmélyülni. Futás mellett nagyon szeretek utazni, így az utazás dátumát gyakran 1-1 futórendezvényhez, versenyhez igazítom.

Kérdezek tőle

Szántó Nelli

személyi edzéstriatlonfutásamatőr futás

Gyermekkorom óta a sport határozza meg az életem. 12 évig versenyeztem triatlon és országúti kerékpár sportágakban, majd az egyetemi évek beköszöntével felhagytam az élsporttal, de a mozgás szeretete továbbra is a mindennapjaim része maradt. A Testnevelési Egyetem testnevelő-úszó és triatlon-edző, illetve testnevelő-gyógytestnevelő szakain szereztem meg diplomáimat. Jelenleg személyi trénerként, azon belül főleg amatőr futók és triatlonosok edzőjeként tevékenykedem. Remélem, hogy a segítségemmel minél többen megtapasztalják az élményt, hogy milyen felelmelő érzés, amikor elérhetetlennek tűnő álmokat váltunk valóra önmagunk leküzdésével.

Kérdezek tőle

Szilágyi Tibi

futásterepfutásultrafutás

12 éve dolgozom futóedzőként. A Sportlabor mellett több mint hét évig voltam a tatai Nike Futóklub edzője, majd a Tatai Atlétikai Klubnál folytattam a munkámat. 2016-tól az Ensport színeiben segítem a futni vágyókat személyre szabott edzéstervekkel és tanácsokkal. A teljesítményfokozásnak mind az elméleti, gyakorlati és emberi összetevőit ugyanúgy fontosnak gondolom, így mindhármat szem előtt tartva próbálom futóimmal együtt, közösena legtöbbet kihozni belőlük. Számomra a sport sohasem lehet teher, csupán eszköz önmagunk megvalósításához, és saját korlátaink legyőzéséhez.

Kérdezek tőle

Vajda Zsuzsa

futásfutótechnika

Középiskolás korom óta szeretem a futást, komolyabban az egyetemi éveim alatt kezdtem el edzeni. A futás szakmai részével 2005 óta foglalkozom, edzőm, Dr. Török János hatására, aki kiváló szakember és nagyszerű pedagógus. A Brescia Maratonon elért 2 óra 44 perces eredményemre vagyok a legbüszkébb. A Margitszigeti Atlétikai Club és Nike Futóklub edzőjeként célom a lehető legtöbb emberrel megszerettetni ezt a sportot.

 

Kérdezek tőle

Fizess elő 35%-os kedvezménnyel! Most 4 lapszám 3580 Ft helyett csak 2380 Ft-ért lehet a tiéd!

Csak 2380 Ft