Borítókép: Mentális január

Mentális január

Nem tudom Ti, hogy vagytok vele, de szerintem a futók többségét, az idei első hónap időjárása azért eltántorította a futástól.

Az év elején beköszöntött a hideg. És ez a hideg egész sokáig kitartott. Aztán volt először kis hó, aztán annál több jég. Az utóbbi napokban a levegő sem volt tiszta, mondhatni egészséges futáshoz tökéletesen alkalmatlan. A meleg fronttal együtt ment a szmog és jött az ónos eső, hozta a jégpályát, majd a latyakot. És hipp-hopp el is repült a január.

Valójában nem kellett mélyre nyúlni, hogy kifogást találjon a futó, most miért ne. Vajon volt-e „fejben foci”, a „most ne… és a de” között. Érvek, ellenérvek szépen felsorakoztak-e, aztán melyik oldal nyert? :-) Persze semmi szemrehányás, csak amolyan elmélkedés. Hogy ki mit vállal be, mi a fontos, teljesen személyfüggő.

Számomra nem volt különlegesen cudar az időjárás:

1. Annyira nem zavar a hideg és az elmúlt évek alatt felhalmoztam annyi futócuccot, hogy komfortosan éreztem magam -14 fokban is.

2. Nem zavart a jég. Szerencsére már korábban beszereztem olyan cipőt, aminek a talpán levő szögecskék nagy magabiztosságot adnak a futásnál akkor is, ha jég van.

3. A latyak rövid ideig azért elviselhető. Kicsit hideg, kellemetlen, de mozgással a láb szépen kifűt, így nem fázik a lábam. Persze szerepet játszik ebben a téli futásra tervezett cipő anyaga is.

4. Szmog. Talán ezt a legnehezebb megoldani. Futásaim előtt általában megnéztem az Időkép szmogtérképét és a látottak alapján jelöltem ki magamnak útvonalat. Miután Budapest elesett, elautóztam a Mátrába egy kis futásért.

Persze nem csak a futás van. A tél nemcsak az alapozás időszaka, hanem a regenerációé is. Spinning, core izomzat fejlesztése, stabilizációs gyakorlatok, lazítások, nyújtások, úszás és még számtalan aktív, a futást kiegészítő gyakorlatot lehet végezni zárt térben. Színes a paletta, nem csak a futás van, viszont minden egyes kis építő kövecske időben jó helyre pakolva felépít valami erősebbet, időt állóbbat, mindez a futást elősegítve.

Ti hogy vészeltétek át a januárt? Volt lemondott edzés?