Borítókép: 3 érv a hidegben futás mellett

3 érv a hidegben futás mellett

Forrás: europress
A múlt hetem nagyjából azzal telt, hogy megpróbáltam különbséget tenni a futás és a korcsolyázás között. Eleinte felesleges bohóckodásnak tűnt az egész, de a hétvégére kezdett úgy tűnni, hogy talán mégis van értelme hidegben, hóban, jégen futni. Íme 3 érv a téli futás mellett. Vagy ellene?

1. Barnulsz

Valószínűleg nem vagy olyan szerencsés, mint én, aki ebédidőben ki tudok menni futni, majd a munkahelyemen le tudok zuhanyozni. Ha mégis, esetleg hétvégén mész, az éjszakai mínusz tízek helyett többször is nulla fok körüli időben vághatsz neki. A napsütés nagyon jót tesz a lelkednek és barnít is, viszont a naptej sem árt. A napszemüveg meg azért fontos, mert a szikrázó napsütést gyönyörűen veri vissza a fehér hó és a jég, így gyakorlatilag vakon fogsz futni. Vigyél szemüveget, a hunyorgás nem segít.

2. Fejlődsz

Legutóbb a Római-parton sikerült 2-3 kilométeren keresztül csúszkálnom, mégis azt mondom, megérte. A tüdőm nem készült ki a tempótól, cserébe annyira kellett koncentrálnom a talpon maradásra, hogy teljesen elfáradtak az izmaim. Nem vagyok szakértő, de úgy éreztem, a folyamatos csúszkálás egészen más izmokat mozgatott meg, mint maga a futás.

3. Nagyobb leszel

Egyrészt teljesen megértem azokat, akik szerint igazi hülyeség mínuszokban futni, másrészről pontosan tudom, milyen érzés túl lenni 5/10/15K-n ebben a rohadt hidegben. Bármennyire is igaz, hogy kockára fagysz, iszonyú jó futás után beülni a fürdőkádba, majd újra és újra arra gondolni, hogy igen, megcsináltam.