Miért hasznos a teljesítménydiagnosztika versenyfelkészülés előtt?

Saját magunkon teszteltük le.

Saját magunkon teszteltük le.

Idén életemben először elindulok egy maratonon. Ez számomra hatalmas lépés, mert mindig szerettem futni, és a félmaratonokkal jól el is voltam, nem nagyon agyaltam azon, hogy maratont szeretnék teljesíteni. Aztán jött a 30K, amelyről és a felkészülésről folyamatosan megosztottam a tapasztalataimat ITT, és a célba érkezés után adta magát a dolog, hogy jó lenne a 42-t is megcsinálni. Ezen a héten indul az intenzív 12 hetes felkészülésem, de tavaly év végén még részt vettem egy állapotfelmérésen és teljesítménydiagnosztikán az Ensportban, mert nem szeretném a véletlenre bízni az ügyet! Nem voltam épp a legjobb passzban, épp egy pihenősebb időszakban, keveset futottam (inkább kocogtam), és inkább erősítő edzéseket végeztem, sőt a karácsonyi partik kavalkádjában, de nagyon hasznos infókkal távoztam arról, hogy milyen edzéseket érdemes végeznem, és min kell javítanom!

Kép

A vizsgálat egy kis testösszetétel elemzéssel kezdődött, majd jött egy idegrendszeri vizsgálat, ezután pedig a terheléses diagnosztika. Az nem okozott meglepetést, hogy a súlyom átlagember (úgy értem, aki nem akar versenyen indulni) kategóriában teljesen egészséges, de a maratonhoz azért ajánlott lenne lejjebb tornázni a testzsírszázalékot. De például a zsigeri zsírok mértéke (azaz, ami a szervek elzsírosodását jelzi) minimális, így egészségügyi szempontból semmi gond!

Sok jó hírt kaptam az elején, például hogy a paraszimpatikus (feladata a szervezet nyugalmi helyzetének visszaállítása, 'pihenő és emésztő üzemmód' létesítése) és a szimpatikus (elsősorban a stresszhelyzetben kialakuló stresszválaszért felel) idegrendszerem is kifogástalanul működik. Ez azért fontos egy felkészülési időszak előtt, mert azt jelzi, hogy nem kell valami speciális terhelést választani, a szervezetem jól reagál az edzésekre! A tüdőkapacitásom is rendben van, bár sokkal több levegőt szívok be, mint amennyit kifújok, így azóta légzéstechnikával próbálok javítani az arányon (remélem, már jobb). Itt kell megjegyeznem, hogy mennyit számít az, ha valaki gyerekkorában sportol: vannak olyan funkciók a szervezetben (ilyen a tüdő is), amelyek nagyjából 18 éves korunk körül fejlődnek ki teljesen, pl. ha valaki gyerekként rendszeresen sportolt, fantasztikusan kifejlődik, de felnőttként ezt az eredményt már nem lehet ilyen szinten reprodukálni! Én ebben kislányként, 5 és 13 éves korom között napi 2-3 órát úsztam, és hetente 5 órát akrobatikus rock'n' rolloztam, majd később is napi szinten sportoltam valami, a tüdőm ennek köszönhetően csodásan működik, még a gimi végén és fősuli alatt elszívott cigimennyiség sem tudta elrontani! Bár a Runner's World olvasóit valószínűleg nem kell arra buzdítani, hogy sportoltassák a gyerekeiket, mert tudják mennyire fontos, azért ne feledd, ez tényleg kell!

Olvasd el ezt is!
Olvasd el ezt is! A lassú futás előnyei

Aztán jött egy kis vérvétel a fülből (szinte nem is lehetett érezni) és a terheléses vizsgálat. Ez úgy nézett ki, hogy fel kellett állnom a futópadra (pulzuspánttal, persze) és először 8 km/h-val kellett egyenletesen futnom 3 percet, majd jött egy perc pihi (egy újabb vérvétel) és 2 km/h-val gyorsabb tempó. Én a lepukkant formámra tekintettel csak 14km/h-ig mentem el, ami kb. 04:17-es pace-t jelent. Ennek a vizsgálatnak többek között az volt a lényege, hogy megtudjuk, hol, milyen mértékben indul be a tejsavasodás, mekkora tempóban érdemes futnom, hogy tovább fejlesszem az álló képességemet, és hogy biztosan célba érjek a maratonon. (Itt jegyezném meg, hogy egy őrülten részletes elemzést kaptam a végén táblázatokkal és grafikonokkal, amit otthon bármikor elő is kaphatok.) A lényeg, hogy az anaerob küszöb, a VO2 max (a test által maximálisan felvehető és szállítható oxigén mennyiségét adja meg) megfelelő, a regenerálódás teljesen kiváló (ez azt jelzi, hogy mennyi idő alatt áll vissza nyugalmi működésre a testem) és amit fejlesztenem kell, az az aerob küszöb és a testszírszázalék. Jó hír, hogy ezt a kettőt ugyanazzal lehet tulajdonképpen javítani, alacsony intenzitású, hosszú edzésekkel, ehhez pedig személyreszabott pulzusszámot is kaptam! Szóval ezekre az utóbbi időben nagyon koncentráltam, de persze hamarosan majd a formábahozás is elindul, így már jönnek a résztávos és gyors futások is. Sokkal magabiztosabban vágok bele ma az edzésekbe!

Te is munka mellett készülsz a maratonra? Akkor íme egy kis motiváció

Ha úgy érzed, hogy olykor maga alá temet a káosz, csak szólunk, nem vagy egyedül!

Verseny egy jó ügyért: fuss a koraszülöttekért!

Futni jó, de egy jó ügyért még jobb!

Felkészülés a Generali Runner’s World Runra: A táplálkozás szerepe a felkészülésben és a versenyen

Judit és Gellért felkészülésének következő állomása a megfelelő étrend kialakítása volt, melyben MacPherson Éva természetgyógyász, egészség és táplálkozási tanácsadó volt segítségükre.

Milyen gyakorlatokkal erősítheted a törzsizmaid?

A törzsizmok erősítése nagyon fontos futóknál. Szakértőnk, Pulay Szilvi elmeséli, hogyan tudjátok megerősíteni őket!

VTM: szuperfinish helyett szuperbetli

Avagy hogyan lehet elrontani egy minden jel szerint nagyszerűnek ígérkező futást. Rögtön elmesélem...

Előfizetés

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

Szakértőink
Kérdezz szakértőinktől!

Mindegy, hogy edzéssel, táplálkozással, fogyással, futóruházattal, cipőkkel kapcsolatban vagy bizonytalan, a legprofibb szakemberek készen állnak, hogy megválaszolják a kérdéseidet, és segítsenek neked jobb futóvá és sportolóvá válni!

Csanya

terepfutásfutás

Terepfutóként, versenyszervezőként és a Terepfutás.hu alapítójaként is ismerhettek. Sokak szerint egyszemélyes felelőse vagyok a versenyeimen rendszeresen ismétlődő esőnek, sárnak, kánikulának (ez természetesen alaptalan pletyka csupán). Másfél évtizedes terepfutó (és esőtáncos) múlttal várom kérdéseiteket. 

Kérdezek tőle

Gadányi Bálint

maratonmaratoni felkészülésfutás

Pécsen végeztem testnevelő-edző szakon. Gyerekkorom óta sportolok. Több sportágat is versenyszerűen űztem. A leghosszabb időt atlétaként töltöttem el. Magasúgróból lettem középtávfutó, majd a hosszabb utcai versenyek kezdtek el érdekelni. 2009-ben egy komoly betegségből való felépülés melléktermékeként a triatlonban kerestem a megújulást. Azóta 9x teljesítettem az ironman távot. Legjobb maratoni időm: 2:54, a legjobb ironman időeredményem pedig: 9:48. 

Kérdezek tőle

Gergely Noémi

dietetikasportdietetikasporttáplálkozástáplálkozás

Az állóképességi sportot űzők táplálkozása egy igazán izgalmas terület és csak nagy felelősséggel lehet végezni, mert ezek a Te sikeredet szolgálják. Célom, hogy együtt Veled elérjük mindazokat a célokat, amiket kitűztél magadnak!

Kérdezek tőle

Janota Zoltán 'Johnny'

triatlonTRXspinningtáplálék-kiegészítők

A triatlon az életem fontos része több mint 26 éve. Ez idő alatt szerzett 13x ironman finisher-, 2x féltávú-, és 5x Somogy Megyei Duatlon Bajnoki címemmel rengeteg értékes tapasztalatot szereztem a fizikai és mentális felkészülésben. Kétdiplomás edzőként, Spinning- és TRX oktatóként segítem sok sportoló, vállalatvezető és átlagember minőségi sportolását, céljaik elérését itthon és külföldön. A BioTechUSA állóképességi szakértőjeként, cikkíróként és tesztelőjeként a táplálék-kiegészítők világában is igyekszem hatékony támogatást nyújtani mindenkinek.

Kérdezek tőle

Kis-Soós Zsanett

futásfutótechnikafutás várandósság alatt

Hazánk legrégebbi egyesületének, a Magyar Athletikai Club tagjaként, többszörös korosztályos magyar bajnokként, válogatottként és amerikai egyetemi sportösztöndijasként a versenysportban szereztem meg a legfontosabbat, ami az futáshoz szükséges lehet: a tapasztalatot. A legjobb félmaratoni időm: 1:17, és erre nagyon büszke vagyok. Az edzősködés, és az amatőr futókkal való foglalkozás alapjait már a Margitszigeti Atlétikai Club, illetve a NIKE Futóklub keretein belül sajátítottam el. Amikor kamaszkoromban elkezdtem futni, sokan egyszerűen nem értették, hogy miért ragadok nap mint nap futócipőt. Mára szerencsére változott a világ, sokszor ugyanezek az emberek keresnek fel, hogy segitsek nekik a fejlődésben, továbblépésben. Hihetetlenül jó érzés, hogy aktív részese lehetek annak a folyamatnak, amikor az "unalmas, monoton, értelmetlennek" tartott futás lassan-lassan trenddé, menővé, divatossá válik.

Kérdezek tőle

Lubics Szilvia

futásultrafutásmotiváció

Lubics Szilvia vagyok, 3 kamasz srác anyukája, fogorvos, ultrafutó. 7 éve indulok 200 km-nél hosszabb versenyeken, főleg aszfalton versenyzek. 3-szor nyertem Spartathlont, egyszer Milano- Sanremot, ami Európa leghosszabb futóversenye. Nyolc 24 órás versenyem közül, egy kivételével mindig 200 km fölött futottam. 6 és 12 órás futáson tartom az országos csúcsot. Bár a futás nagyon fontos az életemben, imádom a munkámat és a legbüszkébb a családomra vagyo

Kérdezek tőle

Lőrincz Olivér

ultrafutásterepfutásfutáskerékpár

Testnevelő és kerékpáros mesteredző vagyok. Az utóbbi bő 10 évben már a futásban mélyültem el igazán. Én magam is aktívan terepfutok, többek közt az utóbbi 10 évben megszakítás nélkül részt vettem az UTMB valamelyik versenyén. Edzői karrieremben az 5x megnyert Spartathlonra és a 24 órás világbajnoki címre vagyok a legbüszkébb.

Kérdezek tőle

MacPherson Éva

táplálkozásinzulinrezisztenciatermészetgyógyászatétrend

Egészség és táplálkozás terapeutaként az egészségmegőrzés természetes módjaiban és az IR életmódban szeretnék segíteni. Készen kapott tervek helyett gondolkozni tanítalak meg!

Kérdezek tőle

Markocsán Sándor

futásmaratonversenyzés

Többszörös magyar korosztályos, és mezei csapatbajnok futó voltam. Legjobb eredményeim: 5000: 14:05, 10000: 29:17. (van még 2:39-es maratonom is, ami csak azért is különös, mert 17 (!) évesen futottam). A Nike Futóklub edzője vagyok, de sok egyéni tanítványom is van a #sanyosztistallo égisze alatt.

Kérdezek tőle

Pulay Szilvi

személyi edzéscore edzéskiegészítő edzésaerobik

Tapasztalatból tudom, hogy a testmozgás nem csak a testet, de a lelket is felüdíti. Kezdetben 3-4 éven át az alakformáló aerobik edzések jelentették számomra a fő csapásirányt, jelenleg ezek mellett rendszeresen tartok köredzést, funkcionális tréninget. Szerintem fontos, hogy a havi edzésprogram kiszámítható, de változatos legyen. Fontosnak tartom a helyes táplálkozást, hiszen elengedhetetlen része az egészséges életmódnak, így szívesen adok tanácsot ebben a témában is.

 

Kérdezek tőle

Sipos Fanni

Futásfutómozgásfutótechnikakezdő futók

Teljesítménydiagnosztikai vizsgálatok mellett futók mozgását elemzem, amit Hamburgban volt lehetőségem elsajátítani. Így edzéstervek írása közben nem csak az élettani, hanem a biomechnaikai szempontokat megfigyelve igyekszem kihozni a futókból a maximumot. A Semmelweis Egyetem Testnevelési Karán végeztem humánkineziológia szakon, kedvenc területem a terhelés élettan volt, amiben az Ensport laborvezetőjeként van lehetőségem elmélyülni. Futás mellett nagyon szeretek utazni, így az utazás dátumát gyakran 1-1 futórendezvényhez, versenyhez igazítom.

Kérdezek tőle

Szántó Nelli

személyi edzéstriatlonfutásamatőr futás

Gyermekkorom óta a sport határozza meg az életem. 12 évig versenyeztem triatlon és országúti kerékpár sportágakban, majd az egyetemi évek beköszöntével felhagytam az élsporttal, de a mozgás szeretete továbbra is a mindennapjaim része maradt. A Testnevelési Egyetem testnevelő-úszó és triatlon-edző, illetve testnevelő-gyógytestnevelő szakain szereztem meg diplomáimat. Jelenleg személyi trénerként, azon belül főleg amatőr futók és triatlonosok edzőjeként tevékenykedem. Remélem, hogy a segítségemmel minél többen megtapasztalják az élményt, hogy milyen felelmelő érzés, amikor elérhetetlennek tűnő álmokat váltunk valóra önmagunk leküzdésével.

Kérdezek tőle

Szilágyi Tibi

futásterepfutásultrafutás

12 éve dolgozom futóedzőként. A Sportlabor mellett több mint hét évig voltam a tatai Nike Futóklub edzője, majd a Tatai Atlétikai Klubnál folytattam a munkámat. 2016-tól az Ensport színeiben segítem a futni vágyókat személyre szabott edzéstervekkel és tanácsokkal. A teljesítményfokozásnak mind az elméleti, gyakorlati és emberi összetevőit ugyanúgy fontosnak gondolom, így mindhármat szem előtt tartva próbálom futóimmal együtt, közösena legtöbbet kihozni belőlük. Számomra a sport sohasem lehet teher, csupán eszköz önmagunk megvalósításához, és saját korlátaink legyőzéséhez.

Kérdezek tőle

Vajda Zsuzsa

futásfutótechnika

Középiskolás korom óta szeretem a futást, komolyabban az egyetemi éveim alatt kezdtem el edzeni. A futás szakmai részével 2005 óta foglalkozom, edzőm, Dr. Török János hatására, aki kiváló szakember és nagyszerű pedagógus. A Brescia Maratonon elért 2 óra 44 perces eredményemre vagyok a legbüszkébb. A Margitszigeti Atlétikai Club és Nike Futóklub edzőjeként célom a lehető legtöbb emberrel megszerettetni ezt a sportot.

 

Kérdezek tőle

Fizess elő a Runner's World magazinra 35% kedvezménnyel!

Csak 2380 Ft