Borítókép: Milyen hatással van a zene a futásra?

Milyen hatással van a zene a futásra?

Forrás: europress
Te szoktál zenét hallgatni futás közben? Képzeld, jó hatással van a futásodra és a regenerációra is, egy új kutatás szerint. Csak a tempó nem mindegy.

Egy új kutatás szerint a zene felpörget futás előtt, utána pedig felgyorsítja a regenerációt. A tanulmány a Journal of Strength and Conditioning Research című folyóiratban jelent meg. Brazil szakértők 15 futón tesztelték a zene hatását futás előtt, közben és után. 5 kilométert kellett megtenniük a résztvevőknek, akik legalább 5 éve futottak és napi 1 órát edzettek átlagosan.

A kutatók az agyi aktivitást, a pulzust és azt is vizsgálták, mire figyeltek a sportolók futás közben. Ezt a 4 tesztet végezték el: futás előtti motivációs zenét hallgattak (110-150 bpm), futás lassú zenével (80-100 bpm), futás gyors zenével (140-160 bpm) és futás utáni nyugtató zene (95-110 bpm), de volt olyan is, hogy egyáltalán nem hallgattak semmit.

Az 5 km-es távon a zenét hallgató futók gyorsabban futották le az első két kört, mint azok, akik nem hallgattak zenét. A kutatók azt mondják, hogy a résztvevőkre nagy hatással volt a zene, hiszen volt olyan időszak, amikor fel kellett dolgozniuk a periférias receptorok által küldött információt. Az agy felfogta az edzés intenzitását- ezt a mechanizmust pedig figyelmi váltásnak nevezik-, hiszen ekkor a legfontosabb jelekre összpontosít.

Jobb időeredményt értek el azok a futók, akik zenét hallgattak. Akik nem hallgattak zenét, átlagosan 27:20 alatt tették meg az 5K-t, a futás előtt zenét hallgatók 26:45 alatt. A gyorsabb tempójú muzsikát hallgató futók ideje kicsivel 26 perc felett volt. Akik viszont lassabb zenére futottak, 26 perc alatt teljesítették a távot, nekik lett a legjobb az időeredményük.

A futás utáni zenehallgatás hatására pedig hamarabb visszaállt a futók pulzusa, ezért érdemes neked is egy kicsit ellazulnod.

Azt még el kell mondanunk, hogy az egyik futás utáni szám Enya egyik dala volt. Senki nem mondta, hogy a futásért nem kell áldozatot hozni…