Borítókép: Kerüld el a tipikus téli sérüléseket!

Kerüld el a tipikus téli sérüléseket!

Forrás: Europress
Télen két okból is nagyobb a sérülésveszély: egyrészt a hidegben könnyebben meghúzódnak az izmaid és ízületeid, másrészt a csúszós talajon sokkal könnyebben elesel, így extrán kell figyelned magadra!
  1. Szánj minimum 5 perccel többet a bemelegítésre, mint ahogy egyébként szoktad (ha amúgy nem foglalkoztál ezzel, akkor mostantól kezdd el), és használj bemelegítő krémet is. Ez reggelente még fontosabb, mint este, mert olyankor még egyáltalán nincsenek mozgásban az izmaid és ízületeid. Télen gyakori az Achilles-ín és a térd fájdalma, ezért kell komolyabban figyelned magadra!

  2. Ha egyébként van valamilyen sérülésed, a hideg hatására erősebben jelentkezhet. Ennek elkerülése végett foglalkozz többet a nyújtással és az SMR-hengerezéssel. A futások után érdemes befeküdnöd egy kád forró vízbe, amelyben ízület-izomlazító fürdősót oldottál fel!

  3. A csúszós terepen könnyedén eleshetsz, és ha ez megtörténik, folyamodj ehhez a módszerhez: jegeld a sérült területet 7-10 percig naponta háromszor az első három napban, utána pedig használj kompressziós szárat vagy bandázst. Na és persze pihentesd is egy kicsit!