„Aki megérzi a futás varázsát, azzal egyszer újra találkozunk”

Vajda Zsuzsanna hihetetlen lelkesedése és a futás iránti mély elköteleződése, sok futót vonz edzésről edzésre a Margitszigeti Atlétikai Club-ba (MAC), még az őszi, téli, sötét, esős, hideg időszakban is. Vajon mi a titka az általa vezetett futóedzéseknek? Talán az, hogy őszinte örömmel csinálja.

Vajda Zsuzsanna hihetetlen lelkesedése és a futás iránti mély elköteleződése, sok futót vonz edzésről edzésre a Margitszigeti Atlétikai Club-ba (MAC), még az őszi, téli, sötét, esős, hideg időszakban is. Vajon mi a titka az általa vezetett futóedzéseknek? Talán az, hogy őszinte örömmel csinálja.

- A MAC edzője vagy, ebben a klubban kezdted el az egyetem utáni futókarrieredet is. Adódik a kérdés, ez a Club a második otthonod?

- Otthon csak egy van, de valóban nagyon fontos szerepet tölt be az életemben a futás és maga a Club is. Talán azért, mert míg versenyző voltam, akkor érezhettem nap, mint nap, hogy a sport hogyan formálja a személyiségemet, mennyire fantasztikus érzés egy-egy jó eredmény sikere. Edzőként pedig próbálom mindezt átadni, segíteni a sportolóimnak a reális célok kitűzésében, annak sikeres teljesítésében.

- Kedden és Csütörtökön edzősködtök Kis Zsanival a Margitsztigeten található atlétikai centrumban, illetve áprilistól októberig szerdánként a Nike Futóklubban. Az vettem észre, hogy a résztvevők 60-70 %-a lány. Mi lehet ennek az oka?

- Talán a lányok tudatosabbak, jobban igénylik, hogy vezessék őket, több támaszra és segítségre szorulnak. Zsanival mi a kezdő csoportot visszük, és ott általában több a lány, mint a fiú, de ezt a fiúk gyorsan észreveszik és a nyár végére a nemek aránya általában 50-50%-ra változik.

Kép

- Hogy néz ki nálatok egy keddi vagy egy csütörtöki edzés?

- Általában 50-60 fő jön el az edzéseinkre, közös bemelegítéssel kezdünk, majd két csoportban dolgozunk tovább, kezdő és haladó szinten. A speciális bemelegítés során mindig foglalkozunk a futómozgás koordinációjával, illetve a futáshoz szükséges izomzat megerősítésével, hiszen csak így tudjuk elkerülni a sérüléseket. Az edzés fő részében többféle edzéseszközt is alkalmazunk, attól függően, hogy milyen képességet szeretnék fejleszteni. Soha nem hagyjuk el a levezető futást, és a levezető nyújtást sem.

- Van közös edzés a hét egyéb napjain is?

- Egyesületi szinten nem szervezünk, de mindig nagy örömmel tölt el, ha a hétvégi futásom közben, összefutok a csoportom tagjaival, akik egymás közt megbeszélve közösen csinálják meg a hosszú edzéseiket.

- Nálatok a tanítványok személyre szabott edzéseket kapnak?

- Az azért túlzás lenne, hogy mindenki személyre szabott edzést kapna, de mindenféleképpen figyelek az egyénre szabott terhelhetőség mértékére. Ezért nem csinálom a csoporttal az edzést, mert ha kívülről látom a csapatot, akkor jobban tudok segíteni.

Kép

- Úgy tudom, évente 1-2 alkalommal edzőtábort is szerveztek, illetve nyílt napot is tartotok. Hogyan lehet csatlakozni az egyesülethez?

- Valóban minden évben szervezünk edzőtábort, voltunk Bakonybélben, Mátraházán és Tatán, 35-45 fővel. Nyílt napokat is szervezünk, ilyenkor a tagjaink elhozhatják ismerőseiket, családtagjaikat az edzéseinkre és ingyen kipróbálhatják. Abban biztosak vagyunk, aki egyszer megérzi ennek a varázsát, azokkal, ha nem is egy-két nap múlva, de egyszer újra találkozunk. Csatlakozási lehetőség az alábbi időpontokban lehetséges: kedd, csütörtök 18:30, Margitszigeti Atlétikai Centrum.

- Jelenleg te is aktívan futsz, illetve tanár vagy a Kölcsey Gimnáziumban. Hogyan tudsz időt szakítani, a heti több alkalmas edzések lebonyolítására?

- Igen, nehéz megoldani, de ameddig ennyi örömet találok benne, addig biztos, hogy csinálni fogom.

- Melyik sportolói eredményedre vagy a legbüszkébb?

- Talán a 2:44:09-es maratonomra.

- Csapatotokkal, gyakran jártok közösen versenyezni különböző maratonokra, félmaratonokra. Idén Salzburgban, tavaly Triesztben voltatok, mit terveztek 2017-re?

- Legszívesebben mind a két helyre újra visszamennék, mert annyira jó versenyek, de jövőre a Wachau Marathon a cél.

Kép
Tíz furcsa tény a futókról

Különös fajta a futó, az biztos. Sebtapaszt teszünk a mellbimbónkra, nyíltan beszélünk arról, sikerült-e már aznap wc-re mennünk, és önszántunkból kimegyünk a hőségbe vagy a fagyba, hogy fussunk egy csomó kilométert.

Curry-s édesburgonyaleves

Mutatunk egy receptet, ami garantáltan felmelegít egy hosszú futás után!

Trükkök a futópadon: ne unatkozz!

A futópados edzés elég monoton lehet, de mutatunk pár trükköt, amivel kicsit izgalmasabbá teheted.

Ki tartja jobban a tempót a maratonon?

Állítólag a nők 18,7 százalékkal jobban tartják magukat az egyenletes tempóhoz a maratonokon, mint a férfiak. Jens Jakob Andersen, a runrepeat.com alapítója 1.815.091 maratoni eredményt vizsgált meg 131 2008 és 2014 között megrendezett versenyről.

Milyen hatással van a zene a futásra?

Te szoktál zenét hallgatni futás közben? Képzeld, jó hatással van a futásodra és a regenerációra is, egy új kutatás szerint. Csak a tempó nem mindegy.

Előfizetés

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

Fizess elő 35%-os kedvezménnyel! Most 4 lapszám 3580 Ft helyett csak 2380 Ft-ért lehet a tiéd!

Csak 2380 Ft