Borítókép: 4 jel, hogy készen állsz arra, hogy benevezz a maratonra

4 jel, hogy készen állsz arra, hogy benevezz a maratonra

Forrás: Unsplash/Martins Zemlickis
Amikor valaki elkezd futni, a maraton egy olyan bűvös távként szerepel a fejében, ami nagyon messze van, ami teljesen elképzelhetetlen, és csak őrült emberek teljesíthetik. Aztán valami mégis megváltozik…

Tavaly novemberben futottam az első félmaratonomat, és utána szinte minden hónapban teljesítettem egyet, és még a 10. után sem gondoltam, hogy maratont akarok mostanság teljesíteni. Aztán októberben lefutottam életem addigi leghosszabb távját, a 30km-et, és egy héttel később be is neveztem egy maratonra jövő áprilisra. De miből tudtam, hogy most képes leszek felkészülni rá?

  • Korábban időről-időre szenvedtem pár sérüléstől, ellenben a 30K felkészülést egyetlen fájdalom nélkül megcsináltam. Most végre már tudom, hogyan figyeljek a testem jelzéseire, hogyan maradjak egészséges. Nem toltam túl, tudtam, mikor kell pihenni, és hogy akármennyire is nehéz, a vasárnapon kívül kell egy plusz pihenőnap. Ha ráérzel, mi az a terhelés, ami mellett hatékonyan fejlődsz, mégsem hajtod túl magad, már egy komolyabb versenyfelkészülést is könnyen bevállalhatsz.

  • Azonosítottam, hogy mik a gyengeségeim, mik azok a dolgok, amiben fejlődnöm kell, és mik azok, amikre támaszkodhatok. Nem okoz gondot például hajnalban kelni, hogy fussak két órát, viszont munka után motiválatlan vagyok egy résztávos edzéshez, azt jobb csapatban csinálnom, közösségben, hogy erősen el tudjam végezni. Hétfőn kicsattanok az energiától, pénteken viszont zombi vagyok. Már tudom, hogy csak jól kell időzíteni és taktikázni, kiismertem magam.
  • Ha egy komolyabb versenyre készülsz, mérlegelned kell, hogy abban az időszakban vár-e rád valami fontos projekt ezen kívül. Például én most elkezdtem egy képzést a munka mellett, és szinte minden hétvégémet reggel 9-től este fél 6-ig a suliban töltöm, így nem a legideálisabb időszak egy feszítettebb edzésterv elvégzésére, de szerencsére épp akkor vizsgázom, amikor már intenzíven el kell kezdenem a felkészülést, és pont lesz időm rá. Ha mondjuk épp az esküvődet szervezed, vagy céget akarsz alapítani, talán nem a legmegfelelőbb az alkalom egy maratoni edzésterv megkezdésére.

  • Ha kész vagy lemondani mindennapos, elsőre nem fontosnak tűnő dolgokról, mint mondjuk a haverokkal közös esti programokról, vagy arról, hogy a hétvégén csak a pihenésnek szenteld az időt, akkor vágj bele. Tudnod kell, hogy sok lemondással jár, és talán nem is érzed át az elején, hogy mennyire. Alig várom, hogy január elsején elkezdjem a felkészülésemet, addig pedig élvezem, hogyan annyit és akkor futok, amikor én akarom!