Fejlámpákat teszteltünk

Az október végi óraátállítást követően sötétbe borulnak a délutáni edzéseink pár hónapra. Ez a körülmény inspirálta fejlámpa tesztes cikkünket.

Az október végi óraátállítást követően sötétbe borulnak a délutáni edzéseink pár hónapra. Ez a körülmény inspirálta fejlámpa tesztes cikkünket.

Három dolgot tehetsz ebben az időszakban, hogy jól láss az edzéseid közben:

  1. Futóedzéseidet átteszed a reggeli órákra.
  2. Jó közvilágítással rendelkező helyen futsz (futópálya, egyéb kivilágított helyszínek, közterek).
  3. Veszel egy jó fejlámpát és mit sem törődve a sötéttel, akkor indulsz útnak, amikor időd és kedved tartja.

Ehhez kapcsolódóan készítettem egy rövid fejlámpa tesztet, mely a személyes preferenciám alapján mutat be néhány, hazai forgalomban is kapható lámpát. Olyan lámpát szeretek használni, amellyel biztonságosan, esés nélkül, akár tempósan is lehet haladni, kényelmes viselni és a súlya sem kellemetlen futás közben.

A teszt kifejezetten szubjektív. A fotókat, ugyanolyan fényképezőgép beállítás mellett készítettem (Canon 5D MKIII ISO 800 35 mm objektív f1.4 és 1/6 záridő), természetesen állványról.

Jó pár évvel ezelőtt, talán 2008-ban vettem az első komolyabb fejlámpámat. PETZL MYO XP a neve. Csak az összehasonlítás miatt újra fejre húztam és mutatom a fényerejét.

PETZL MYO XP
PETZL MYO XP

Azóta sokat fejlődött a LED-ek technológiája. Azóta több fejlámpa is megfordult a fejemen.

Két éve vásároltam egy FENIX lámpát. Ez a FENIX HP 15. Hosszabb távra bőséges fényerőt biztosít. Előnye hogy cserélhetőek az akkumulátorai (jelen esetben AA elemek). Cserébe nehéz, 315 gramm a súlya. Szerencsére van hozzá egy hosszabb kábel, így az elemeket, akár zsákban vagy övtáskában is lehet viselni.

FENIX HP 15
FENIX HP 15

Szintén egy másik, újabb fejlámpám a PETZL RXP. Belső akkumulátoros, így hálózatról vagy számítógépről lehet tölteni. Könnyű, kényelmes mindössze 112 gramm. Rendelkezik belső fénymérővel, így ha a környezetben több fényt érzékel, vagy visszaverődik a lámpája fénye, pl. olvasásnál, akkor automatikusan lecsökkenti a fényerejét. Hasznos alkalmazási lehetőség, hogy számítógépről profilokat lehet ráprogramozni (szabályozható a világítási távolság, világítási időtartalom, fényerő, stb).

PETZL Tikka RXP
PETZL Tikka RXP

Na de visszatérve a teszthez, fejmodellem Peti, elhozta a saját lámpáját is, amit szeretne lecserélni. Megértem. :-)

LED LENSER Neo5
LED LENSER Neo5

PETZL REATIK+

Hasonló kialakítása, formája, súlya (112gramm) van, mint a PETZL RXP-nek, azzal a különbséggel, hogy mobil applikációval, bluetooth kapcsolaton keresztül lehet hangolni és hasonlóan az RXP-hez egyedi profilokat is be lehet rajta állítani.

PETZL REATIK+
PETZL REATIK+

PETZL NAO

Kompakt, könnyű és ahhoz képest nagyon jó fényerővel bír. Mindössze 190 gramm. Belső akkumulátorral rendelkezik és USB-ről lehet tölteni. Hasonlóan a PETZL RXP-hez itt is reaktív a világítása, azaz méri a környezeti fényt, illetve profilokat is lehet rátölteni.

PETZL NAO
PETZL NAO

FENIX HP05

Ezt a lámpát egy barátomtól kaptam. Kényelmes a viselete, de kicsit nehéz. 248 gramm. 3 db AA-s elemmel működik.

FENIX HP05
FENIX HP05

FENIX HL23

A legkönnyebb lámpa, mindössze 104 gramm. 1 db AA-s elemmel működik.

FENIX HL23
FENIX HL23

FENIX HL60 R

Elég jó fényerővel bír és mindössze 172 gramm. 1 db belső akkumulátorral rendelkezik, ami cserélhető.

FENIX HL60 R
FENIX HL60 R

LUPIN Neo

Rendkívül jó megjelenésű és masszív lámpámnak tűnik. A csomag tartalma egy led egy speciális akkumulátor és töltő hozzá, illtve létezik fejpántos vagy éppen biciklire szerelhető szettben. Nagy fényerő, viszonylag könnyű súly. Fejpánttal együtt 200 gramm.

LUPIN Neo
LUPIN Neo

LUPIN PIKO RX7

Az eddigiek közül a legerősebb lámpa. Talán kissé túlzás is futáshoz. Dupla LED világít és az akkumulátora a töltöttségi szintet is jelzi. Nagy fényerő és nehéz súly (336 gramm) jellemzi. Szerencsére egy hosszabbító kábel is van az exkluzív megjelenésű csomagolásban, így a hátizsákba vagy övtáskába is be lehet tenni az akkumulátorát, illetve kérhető vezeték nélküli kapcsolóval, távirányítóval, hogy ne kelljen a fejünkhöz nyúlni. Bluetooth kapcsolaton keresztül lehet testre szabni.

LUPIN PIKO RX7
LUPIN PIKO RX7

Az alábbi lámpákról készült egy kis kocogós videó is: FENIX HL23, FENIX HL60 R, FENIX HP05, PETZL REATIK+, PETZL NAO, LUPIN NEO.

Természetesen vannak más gyártmányok (LED LENSER, SILVA, Black Diamond, stb) is. Érdemes azokat is megvizsgálni. Az üzemidővel kapcsolatban azért nem írtam, mert függ attól, hogy az adott lámpát milyen fényerőn használjuk. Erről és egyéb technikai adatokról, árakról neten tájékozódhatsz.

Milyen étrendkiegészítőket érdemes használni?

Ez a kérdés érkezett szakértőnkhöz, Janota Zoltánhoz, és íme a válasza:

Leesik az állad a legőrületesebb fekvőtámasz variációktól: melyiket mered kipróbálni?

A fekvőtámasz egy olyan gyakorlat, amit mindenkinek érdemes rendszeresen végeznie, és mindenki ismeri, de vajon mit szólsz ezekhez a vagány változatokhoz?

Fit.Love.Réka: "Az áprilisi hóban még hihetetlennek tűnt, hogy maratont fogok futni, de végül nagyon szuper volt!"

Hihetetlennek tűnt egész héten, hóban, fagyban, szélviharban, hogy hétvégén maratont fogok futni. Annyira távolinak és szürreálisnak tűnt, hogy a ráhangolódás csak az utolsó pillanatra maradt.

Ezért jó idegen helyen futni

Ti miért szerettek külföldön futni? Főszerkesztőnk, Máté ezért:

Előfizetés

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

Szakértőink
Kérdezz szakértőinktől!

Mindegy, hogy edzéssel, táplálkozással, fogyással, futóruházattal, cipőkkel kapcsolatban vagy bizonytalan, a legprofibb szakemberek készen állnak, hogy megválaszolják a kérdéseidet, és segítsenek neked jobb futóvá és sportolóvá válni!

Frányó Eszter

táplálkozássporttáplálkozásétrenddiéta

7 évente az összes sejted lecserélődik. Abból épül fel a tested, amit megeszel. Nem mindegy, mi kerül a tányérra. Ebben segítek!

Kérdezek tőle

Csanya

terepfutásfutás

Terepfutóként, versenyszervezőként és a Terepfutás.hu alapítójaként is ismerhettek. Sokak szerint egyszemélyes felelőse vagyok a versenyeimen rendszeresen ismétlődő esőnek, sárnak, kánikulának (ez természetesen alaptalan pletyka csupán). Másfél évtizedes terepfutó (és esőtáncos) múlttal várom kérdéseiteket. 

Kérdezek tőle

Gadányi Bálint

maratonmaratoni felkészülésfutás

Pécsen végeztem testnevelő-edző szakon. Gyerekkorom óta sportolok. Több sportágat is versenyszerűen űztem. A leghosszabb időt atlétaként töltöttem el. Magasúgróból lettem középtávfutó, majd a hosszabb utcai versenyek kezdtek el érdekelni. 2009-ben egy komoly betegségből való felépülés melléktermékeként a triatlonban kerestem a megújulást. Azóta 9x teljesítettem az ironman távot. Legjobb maratoni időm: 2:54, a legjobb ironman időeredményem pedig: 9:48. 

Kérdezek tőle

Janota Zoltán 'Johnny'

triatlonTRXspinningtáplálék-kiegészítők

A triatlon az életem fontos része több mint 26 éve. Ez idő alatt szerzett 13x ironman finisher-, 2x féltávú-, és 5x Somogy Megyei Duatlon Bajnoki címemmel rengeteg értékes tapasztalatot szereztem a fizikai és mentális felkészülésben. Kétdiplomás edzőként, Spinning- és TRX oktatóként segítem sok sportoló, vállalatvezető és átlagember minőségi sportolását, céljaik elérését itthon és külföldön. A BioTechUSA állóképességi szakértőjeként, cikkíróként és tesztelőjeként a táplálék-kiegészítők világában is igyekszem hatékony támogatást nyújtani mindenkinek.

Kérdezek tőle

Kis-Soós Zsanett

futásfutótechnikafutás várandósság alatt

Hazánk legrégebbi egyesületének, a Magyar Athletikai Club tagjaként, többszörös korosztályos magyar bajnokként, válogatottként és amerikai egyetemi sportösztöndijasként a versenysportban szereztem meg a legfontosabbat, ami az futáshoz szükséges lehet: a tapasztalatot. A legjobb félmaratoni időm: 1:17, és erre nagyon büszke vagyok. Az edzősködés, és az amatőr futókkal való foglalkozás alapjait már a Margitszigeti Atlétikai Club, illetve a NIKE Futóklub keretein belül sajátítottam el. Amikor kamaszkoromban elkezdtem futni, sokan egyszerűen nem értették, hogy miért ragadok nap mint nap futócipőt. Mára szerencsére változott a világ, sokszor ugyanezek az emberek keresnek fel, hogy segitsek nekik a fejlődésben, továbblépésben. Hihetetlenül jó érzés, hogy aktív részese lehetek annak a folyamatnak, amikor az "unalmas, monoton, értelmetlennek" tartott futás lassan-lassan trenddé, menővé, divatossá válik.

Kérdezek tőle

Lubics Szilvia

futásultrafutásmotiváció

Lubics Szilvia vagyok, 3 kamasz srác anyukája, fogorvos, ultrafutó. 7 éve indulok 200 km-nél hosszabb versenyeken, főleg aszfalton versenyzek. 3-szor nyertem Spartathlont, egyszer Milano- Sanremot, ami Európa leghosszabb futóversenye. Nyolc 24 órás versenyem közül, egy kivételével mindig 200 km fölött futottam. 6 és 12 órás futáson tartom az országos csúcsot. Bár a futás nagyon fontos az életemben, imádom a munkámat és a legbüszkébb a családomra vagyo

Kérdezek tőle

Lőrincz Olivér

ultrafutásterepfutásfutáskerékpár

Testnevelő és kerékpáros mesteredző vagyok. Az utóbbi bő 10 évben már a futásban mélyültem el igazán. Én magam is aktívan terepfutok, többek közt az utóbbi 10 évben megszakítás nélkül részt vettem az UTMB valamelyik versenyén. Edzői karrieremben az 5x megnyert Spartathlonra és a 24 órás világbajnoki címre vagyok a legbüszkébb.

Kérdezek tőle

MacPherson Éva

táplálkozásinzulinrezisztenciatermészetgyógyászatétrend

Egészség és táplálkozás terapeutaként az egészségmegőrzés természetes módjaiban és az IR életmódban szeretnék segíteni. Készen kapott tervek helyett gondolkozni tanítalak meg!

Kérdezek tőle

Markocsán Sándor

futásmaratonversenyzés

Többszörös magyar korosztályos, és mezei csapatbajnok futó voltam. Legjobb eredményeim: 5000: 14:05, 10000: 29:17. (van még 2:39-es maratonom is, ami csak azért is különös, mert 17 (!) évesen futottam). A Nike Futóklub edzője vagyok, de sok egyéni tanítványom is van a #sanyosztistallo égisze alatt.

Kérdezek tőle

Pulay Szilvi

személyi edzéscore edzéskiegészítő edzésaerobik

Tapasztalatból tudom, hogy a testmozgás nem csak a testet, de a lelket is felüdíti. Kezdetben 3-4 éven át az alakformáló aerobik edzések jelentették számomra a fő csapásirányt, jelenleg ezek mellett rendszeresen tartok köredzést, funkcionális tréninget. Szerintem fontos, hogy a havi edzésprogram kiszámítható, de változatos legyen. Fontosnak tartom a helyes táplálkozást, hiszen elengedhetetlen része az egészséges életmódnak, így szívesen adok tanácsot ebben a témában is.

 

Kérdezek tőle

Sipos Fanni

Futásfutómozgásfutótechnikakezdő futók

Teljesítménydiagnosztikai vizsgálatok mellett futók mozgását elemzem, amit Hamburgban volt lehetőségem elsajátítani. Így edzéstervek írása közben nem csak az élettani, hanem a biomechnaikai szempontokat megfigyelve igyekszem kihozni a futókból a maximumot. A Semmelweis Egyetem Testnevelési Karán végeztem humánkineziológia szakon, kedvenc területem a terhelés élettan volt, amiben az Ensport laborvezetőjeként van lehetőségem elmélyülni. Futás mellett nagyon szeretek utazni, így az utazás dátumát gyakran 1-1 futórendezvényhez, versenyhez igazítom.

Kérdezek tőle

Szántó Nelli

személyi edzéstriatlonfutásamatőr futás

Gyermekkorom óta a sport határozza meg az életem. 12 évig versenyeztem triatlon és országúti kerékpár sportágakban, majd az egyetemi évek beköszöntével felhagytam az élsporttal, de a mozgás szeretete továbbra is a mindennapjaim része maradt. A Testnevelési Egyetem testnevelő-úszó és triatlon-edző, illetve testnevelő-gyógytestnevelő szakain szereztem meg diplomáimat. Jelenleg személyi trénerként, azon belül főleg amatőr futók és triatlonosok edzőjeként tevékenykedem. Remélem, hogy a segítségemmel minél többen megtapasztalják az élményt, hogy milyen felelmelő érzés, amikor elérhetetlennek tűnő álmokat váltunk valóra önmagunk leküzdésével.

Kérdezek tőle

Szilágyi Tibi

futásterepfutásultrafutás

12 éve dolgozom futóedzőként. A Sportlabor mellett több mint hét évig voltam a tatai Nike Futóklub edzője, majd a Tatai Atlétikai Klubnál folytattam a munkámat. 2016-tól az Ensport színeiben segítem a futni vágyókat személyre szabott edzéstervekkel és tanácsokkal. A teljesítményfokozásnak mind az elméleti, gyakorlati és emberi összetevőit ugyanúgy fontosnak gondolom, így mindhármat szem előtt tartva próbálom futóimmal együtt, közösena legtöbbet kihozni belőlük. Számomra a sport sohasem lehet teher, csupán eszköz önmagunk megvalósításához, és saját korlátaink legyőzéséhez.

Kérdezek tőle

Vajda Zsuzsa

futásfutótechnika

Középiskolás korom óta szeretem a futást, komolyabban az egyetemi éveim alatt kezdtem el edzeni. A futás szakmai részével 2005 óta foglalkozom, edzőm, Dr. Török János hatására, aki kiváló szakember és nagyszerű pedagógus. A Brescia Maratonon elért 2 óra 44 perces eredményemre vagyok a legbüszkébb. A Margitszigeti Atlétikai Club és Nike Futóklub edzőjeként célom a lehető legtöbb emberrel megszerettetni ezt a sportot.

 

Kérdezek tőle

Fizess elő a Runner's World magazinra 35% kedvezménnyel!

Csak 2380 Ft