Fejlámpákat teszteltünk

Az október végi óraátállítást követően sötétbe borulnak a délutáni edzéseink pár hónapra. Ez a körülmény inspirálta fejlámpa tesztes cikkünket.

Az október végi óraátállítást követően sötétbe borulnak a délutáni edzéseink pár hónapra. Ez a körülmény inspirálta fejlámpa tesztes cikkünket.

Három dolgot tehetsz ebben az időszakban, hogy jól láss az edzéseid közben:

  1. Futóedzéseidet átteszed a reggeli órákra.
  2. Jó közvilágítással rendelkező helyen futsz (futópálya, egyéb kivilágított helyszínek, közterek).
  3. Veszel egy jó fejlámpát és mit sem törődve a sötéttel, akkor indulsz útnak, amikor időd és kedved tartja.

Ehhez kapcsolódóan készítettem egy rövid fejlámpa tesztet, mely a személyes preferenciám alapján mutat be néhány, hazai forgalomban is kapható lámpát. Olyan lámpát szeretek használni, amellyel biztonságosan, esés nélkül, akár tempósan is lehet haladni, kényelmes viselni és a súlya sem kellemetlen futás közben.

A teszt kifejezetten szubjektív. A fotókat, ugyanolyan fényképezőgép beállítás mellett készítettem (Canon 5D MKIII ISO 800 35 mm objektív f1.4 és 1/6 záridő), természetesen állványról.

Jó pár évvel ezelőtt, talán 2008-ban vettem az első komolyabb fejlámpámat. PETZL MYO XP a neve. Csak az összehasonlítás miatt újra fejre húztam és mutatom a fényerejét.

PETZL MYO XP
PETZL MYO XP

Azóta sokat fejlődött a LED-ek technológiája. Azóta több fejlámpa is megfordult a fejemen.

Két éve vásároltam egy FENIX lámpát. Ez a FENIX HP 15. Hosszabb távra bőséges fényerőt biztosít. Előnye hogy cserélhetőek az akkumulátorai (jelen esetben AA elemek). Cserébe nehéz, 315 gramm a súlya. Szerencsére van hozzá egy hosszabb kábel, így az elemeket, akár zsákban vagy övtáskában is lehet viselni.

FENIX HP 15
FENIX HP 15

Szintén egy másik, újabb fejlámpám a PETZL RXP. Belső akkumulátoros, így hálózatról vagy számítógépről lehet tölteni. Könnyű, kényelmes mindössze 112 gramm. Rendelkezik belső fénymérővel, így ha a környezetben több fényt érzékel, vagy visszaverődik a lámpája fénye, pl. olvasásnál, akkor automatikusan lecsökkenti a fényerejét. Hasznos alkalmazási lehetőség, hogy számítógépről profilokat lehet ráprogramozni (szabályozható a világítási távolság, világítási időtartalom, fényerő, stb).

PETZL Tikka RXP
PETZL Tikka RXP

Na de visszatérve a teszthez, fejmodellem Peti, elhozta a saját lámpáját is, amit szeretne lecserélni. Megértem. :-)

LED LENSER Neo5
LED LENSER Neo5

PETZL REATIK+

Hasonló kialakítása, formája, súlya (112gramm) van, mint a PETZL RXP-nek, azzal a különbséggel, hogy mobil applikációval, bluetooth kapcsolaton keresztül lehet hangolni és hasonlóan az RXP-hez egyedi profilokat is be lehet rajta állítani.

PETZL REATIK+
PETZL REATIK+

PETZL NAO

Kompakt, könnyű és ahhoz képest nagyon jó fényerővel bír. Mindössze 190 gramm. Belső akkumulátorral rendelkezik és USB-ről lehet tölteni. Hasonlóan a PETZL RXP-hez itt is reaktív a világítása, azaz méri a környezeti fényt, illetve profilokat is lehet rátölteni.

PETZL NAO
PETZL NAO

FENIX HP05

Ezt a lámpát egy barátomtól kaptam. Kényelmes a viselete, de kicsit nehéz. 248 gramm. 3 db AA-s elemmel működik.

FENIX HP05
FENIX HP05

FENIX HL23

A legkönnyebb lámpa, mindössze 104 gramm. 1 db AA-s elemmel működik.

FENIX HL23
FENIX HL23

FENIX HL60 R

Elég jó fényerővel bír és mindössze 172 gramm. 1 db belső akkumulátorral rendelkezik, ami cserélhető.

FENIX HL60 R
FENIX HL60 R

LUPIN Neo

Rendkívül jó megjelenésű és masszív lámpámnak tűnik. A csomag tartalma egy led egy speciális akkumulátor és töltő hozzá, illtve létezik fejpántos vagy éppen biciklire szerelhető szettben. Nagy fényerő, viszonylag könnyű súly. Fejpánttal együtt 200 gramm.

LUPIN Neo
LUPIN Neo

LUPIN PIKO RX7

Az eddigiek közül a legerősebb lámpa. Talán kissé túlzás is futáshoz. Dupla LED világít és az akkumulátora a töltöttségi szintet is jelzi. Nagy fényerő és nehéz súly (336 gramm) jellemzi. Szerencsére egy hosszabbító kábel is van az exkluzív megjelenésű csomagolásban, így a hátizsákba vagy övtáskába is be lehet tenni az akkumulátorát, illetve kérhető vezeték nélküli kapcsolóval, távirányítóval, hogy ne kelljen a fejünkhöz nyúlni. Bluetooth kapcsolaton keresztül lehet testre szabni.

LUPIN PIKO RX7
LUPIN PIKO RX7

Az alábbi lámpákról készült egy kis kocogós videó is: FENIX HL23, FENIX HL60 R, FENIX HP05, PETZL REATIK+, PETZL NAO, LUPIN NEO.

Természetesen vannak más gyártmányok (LED LENSER, SILVA, Black Diamond, stb) is. Érdemes azokat is megvizsgálni. Az üzemidővel kapcsolatban azért nem írtam, mert függ attól, hogy az adott lámpát milyen fényerőn használjuk. Erről és egyéb technikai adatokról, árakról neten tájékozódhatsz.

Betegség esetén mikor futhatsz és mikor nem?

Amikor egy edzéstervet követsz, vagy csak szimplán hozzászoktál ahhoz, hogy rendszeresen futsz, biztosan rosszul érint, amikor egy betegség miatt szünetet kell tartani. Most eláruljuk, mely betegségeknél, mikor szabad a pálya, és mikor maradj inkább otthon!

Két futó segített a 73 éves, sérült férfinak, hogy átérjen a célvonalon

John Wilkie a Rock’n’ Roll Arizona félmaratonon indult, ám néhány méterrel a cél előtt elesett.

Egy hónapon keresztül minden nap megcsináltam 10 fekvőtámaszt. Íme az eredmény

Azt mondják, az apró változtatások hatalmas eredményhez vezethetnek. A Women’s Health egyik szerzője, Kristen Domonell kíváncsi volt, mi történik akkor, ha átalakítja a hagyományos edzéstervét és egy hónapon keresztül minden egyes nap megcsinál 10 fekvőtámaszt. Íme, az eredmény.

Egy újabb ok arra, hogy otthon hagyd a fülhallgatód

Létezik egy kifejezés, amit azokra az emberekre használnak, akik nem tudnak a telefonjuk nélkül élni: nomofóbia.

6 étel, amitől megnyugszol

Megkértük dr. Drew Ramseyt, a Columbia University pszichiáterét, hogy adjon pár tippet, mit érdemes enned, ha stresszes vagy. Így biztos lehetsz benne, hogy nem hízol el.

Előfizetés

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

Fizess elő 35%-os kedvezménnyel! Most 4 lapszám 3580 Ft helyett csak 2380 Ft-ért lehet a tiéd!

Csak 2380 Ft