Intervall edzés a jobb futóteljesítményért

A 30km-es versenyfelkészülésem alatt az edzésterv szerves részét képezték az intervall edzések, amiket hetente egyszer kellett végeznem. Ha eddig te nem iktattad be, Vajda Zsuzsi Nike+ Run Club edző most elárulja, miért fontos, és mit kell róla tudnod!

A 30km-es versenyfelkészülésem alatt az edzésterv szerves részét képezték az intervall edzések, amiket hetente egyszer kellett végeznem. Ha eddig te nem iktattad be, Vajda Zsuzsi Nike+ Run Club edző most elárulja, miért fontos, és mit kell róla tudnod!

„Mindenekelőtt az a legfontosabb, hogy ezt az edzésformát csak azok próbálják ki, akik már nem számítanak kezdőknek, stabilan, mindenféle megerőltetés nélkül tudnak lefutni 5km-t 30 percen belül.”

- Vajda Zsuzsa

Szóval itt kezdődik. Zsuzsi elmondta, hogy az intervall módszer igen hasznos edzéseszköz, ha megfelelően választjuk ki a terhelés mennyiségét, intenzitását és a pihenők idejét. Ha teheted, ebben kérd szakértő segítségét!

Olvasd el ezt is!

„A módszer alapvető kritériuma, hogy az azonos távokat sokszor ismételjük, és a pihenés csak részleges megnyugvást biztosítson. Az edzésintenzitás meghatározásánál a versenysebesség átlagát vegyük figyelembe. Az intenzívebb terhelés miatt, ennél az edzésformánál a pulzus elérheti a 180 ütés/percet is, viszont arra kell figyelni, hogy a pihenőidő alatt 120 ütés/percre csökkenjen.
Ezt az edzésformát hetente csak egyszer alkalmazzuk, illetve egy könnyű, regeneráló futás kövesse.”

- Vajda Zsuzsa
Olvasd el ezt is!

Mivel ehhez egyáltalán nem voltam hozzászokva, eleinte nagyon megterhelőnek éreztem, és hosszabb regenerálódási időt kellett hagynom az első két alkalom után, mint egyébként, egy sima futás után. De aztán, hamar éreztem az áldásos hatásait, ráadásul jó benne, hogy sosem unalmas, mindig lehet másféle, mint az előző. Próbáld ki, ha még nem tetted! Szerdánként a Nike Futóklubban is megteheted, ha érdekel kattints IDE érte.

Hogyan kezeld, ha a párod egyáltalán nem támogat a futásban?

Régebben mindig arról álmodoztam, hogy a pasimmal együtt futunk, mert annyi ilyen példát láttam magam előtt, és nem bírtam belenyugodni, hogy ő inkább az olyan szórakoztatóbbnak mondható sportokat szereti, mint a foci vagy a tenisz, és esze ágában sincs 5-6km-nál többet lefutni.

Az apuka 4 éves kislányával döntött maratoni rekordot

Calum Neff 11 hónapos kislányával februárban már megdöntötte a babakocsis félmaraton rekordját, most viszont a maratonra pályázott.

6 ok, amiért az edzés a legjobb hangulatjavító

A futás pozitívumat nem győzzük sorolni. Itt egy újabb lista arról, hogyan javíthat a hangulatodon.

5 dolog, amiben hasonlít a sport és az élet

A mozgás akár az élet metaforája is lehetne. A következő tények is ezt bizonyítják:

6 dolog, amiben a futás enyhén szólva megváltoztatta az életemet

Bár mindig sportoltam, a futás kifejezetten meghatározó darabja azoknak a mozgásformáknak, amiket eddig űztem. Nem csak a mindennapjaimra, de átfogóan az életemre is hatalmas hatással van. Most elmondom, miben!

Előfizetés

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

Fizess elő 35%-os kedvezménnyel! Most 4 lapszám 3580 Ft helyett csak 2380 Ft-ért lehet a tiéd!

Csak 2380 Ft