Így győzd le Mo Farah-t!

Hasznos stratégiák, ha az éremszerzés a cél

Hasznos stratégiák, ha az éremszerzés a cél

Talán nem Mo Farah egyéni csúcsa a leggyorsabb az idei nyári olimpia résztvevőié közül, de a brit vágtázó 2011 óta hét nagy világversenyen diadalmaskodott 5000 és 10 000 méteren. Sajátos technikájával nem az időeredményre, hanem a helyezésre hajt. Ha versenyre készülsz, és az elsődleges célod az, hogy legyőzd az ellenfeleidet, érdemes tudnod, mi teszi ilyen kiválóvá Farah-t, és hogy taktikázhatsz hatékonyan te is.

Először is, vedd számba az erősségeidet és a gyengeségeidet. Farah igazi erőssége a hajrá, ezért erre koncentrál, és nem a verseny elején próbálja lehagyni a mezőnyt. Kisebb versenyeken próbálj ki több módszert, és derítsd ki, melyik a leghatásosabb, aztán eddz úgy, hogy a stratégia megvalósításához szükséges készségeket és magabiztosságot fejleszd. Ha egy adott riválist kívánsz legyőzni, az számít, hozzájuk képest mit tudsz kihozni magadból. Lehet, hogy nagyszerűen hajrázol, de ha Farah még jobban, akkor más módon kell legyőznöd. Fontold meg az alábbi módszereket:

FUSS A TÖMEGGEL, MAJD HÚZZ BELE

Manapság számos versenyző választja ezt a módszert, azon egyszerű okból, hogy általában bejön. A verseny elején szélárnyékban maradhatsz és kikapcsolhatod az elméd, így minden mentális és testi erődet arra a pillanatra tartogathatod, amikor elhúzol a riválisaid mellett, és elsőként átgázolsz a célszalagon. Problémát okozhat viszont, ha mindenki ugyanezzel próbálkozik. Farah általában hosszan, fokozatosan gyorsít be az utolsó 500–800 méteren, így van elég ideje maga mögé utasítani másokat, akik esetleg gyorsabbak nála a hajrában.

ÍGY EDDZ A hajrá nem egyszerűen a sprintről szól; megfelelő állóképesség kell ahhoz, hogy fáradtan nagyobb sebességre kapcsolj, és tartani tudd a gyorsabb tempót. 4–6 × 800 méterekkel gyakorolj, az ismétlések között 3 perces szünetekkel. Minden alkalommal 10K-s tempóban fusd le az első 400 m-t, 5K-ssal a következő 300-at, végül 1500 m-essel az utolsó 100-at.

LÓDULJ MEG

Genzebe Dibaba etióp sztárfutót jóformán legyőzhetetlenként könyvelték el a tavaly nyári világversenyek előtt, miután fedett pályán 5000 m-en, szabadtéren 1500 méteren ért el világcsúcsot. Az 5000 m második kilométere után azonban honfitársa, Almaz Ayana a világcsúcstempónál gyorsabb sebességre kapcsolt. Míg Dibaba tétovázott, Ayana tovább növelte előnyét, és a verseny gyakorlatilag eldőlt, mire Dibabának esélye nyílt bevetni nagyobb sprintsebességét. A tanulság? Van, hogy csak megtévesztésből gyorsít be valaki, és van, hogy ezzel kiüti az ellenfelét. Támadó félként te döntöd el, melyiket választod.

ÍGY EDDZ Ahhoz, hogy a nekilódulás hatékony legyen, gyorsabb tempót kell választanod, mint amit te és az ellenfeleid tartani tudtok a célig, hogy döntésre kényszerítsd a többieket. A legfontosabb, hogy vissza tudj állni a korábbi sebességre ahelyett, hogy szétesel. Edzés közben időnként lódulj neki; fuss le például 6–8 × 1000 métereket 10K-s tempóban, 2 perces szünetekkel, de a köztes ismétlések közül néhányat fuss le 10 mp-cel gyorsabban a többinél.

FUSS VÉGIG AZ ÉLEN

Ez a legmagányosabb út a diadalhoz, de előfordul, hogy a start-finis győzelem a legcélravezetőbb. Ennek köszönhető Sammy Wanjiru 2008-as olimpiai maratoni aranyérme és Shalane Flanagan hetedik helye (2:22:02-es időeredménnyel) a 2014-es bostoni maratonon – mindketten rögtön az élre törtek. Akkor folyamodj ehhez a taktikához, ha inkább kitartó, mint jó hajrázó vagy.

ÍGY EDDZ Szoktasd magad ahhoz, hogy fáradtan is gyorsan fuss. Ahelyett, hogy lassan indítod az edzéseket, rögtön az első ismétléseket végezd a megszokottnál gyorsabb tempóban. Ezenkívül el kell viselned, hogy egyedül futsz, mivel te fogod diktálni a tempót, és ha lassítasz, az ellenfeleid felzárkózhatnak. Mindenképp egymagadban fuss le néhány hosszú, versenytempójú edzést.

Olvasd el ezt is!
Olvasd el ezt is! Van már nyulad?
7 dolog, amiből a futóedződ tudja, hogy le fogsz sérülni

Mivel akár évekig is dolgozhatnak együtt futókkal, az edzők meglehetősen ügyesek abban, hogy felismerjék a sérülések kialakulására utaló jeleket.

Hogyan tedd túl magad egy rosszul sikerült futáson?

Nem jött össze úgy, ahogy szeretted volna? Így lépj túl a csalódáson!

Vidd el anyut futni!

Arról már sokszor hallottam, hogy a szülő példát mutat a gyerekének és a jó példa ragadós alapon szülői hatásra elkezd a lurkó sportolni. De olyanról, hogy a szülő vesz példát a gyermekéről, s gyermeki hatásra kezd el futóversenyekre járni, na ez a ritkább.

A csontkovácsod szerint ezekkel kellene futóként felhagynod

Néha muszáj elmenni ahhoz az emberhez, aki megérti a fájdalmaid.

Nem tudok futni, mert... - ezek a leggyakoribb kifogások, ha valakinek nincs kedve futni

A kövektező négy mondat hangzik el legtöbbször azok szájából, akik valamiért nem akarnak futni.

Fizess elő az Instyle magazinra egy évre most 70%-os kedvezménnyel!
Borító
Előfizetés

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

Szakértőink
Kérdezz szakértőinktől!

Mindegy, hogy edzéssel, táplálkozással, fogyással, futóruházattal, cipőkkel kapcsolatban vagy bizonytalan, a legprofibb szakemberek készen állnak, hogy megválaszolják a kérdéseidet, és segítsenek neked jobb futóvá és sportolóvá válni!

Frányó Eszter

táplálkozássporttáplálkozásétrenddiéta

A táplálkozásnak önmagában nincs teljesítményfokozó hatása, de ha nem megfelelően viszed be a tápanyagokat, azzal nagyban ronthatsz a teljesítményeden. Dietetikusként az a célom, hogy kihozzam belőled a maximumot, méghozzá olyan személyre szabott tanácsokkal és étrenddel, amiben nem hagyom figyelmen kívül azt sem, hogy mi a kedvenc ételed. Fordulj hozzám bizalommal.

Kérdezek tőle

Csanya

terepfutásfutás

Terepfutóként, versenyszervezőként és a Terepfutás.hu alapítójaként is ismerhettek. Sokak szerint egyszemélyes felelőse vagyok a versenyeimen rendszeresen ismétlődő esőnek, sárnak, kánikulának (ez természetesen alaptalan pletyka csupán). Másfél évtizedes terepfutó (és esőtáncos) múlttal várom kérdéseiteket. 

Kérdezek tőle

Gadányi Bálint

maratonmaratoni felkészülésfutás

Pécsen végeztem testnevelő-edző szakon. Gyerekkorom óta sportolok. Több sportágat is versenyszerűen űztem. A leghosszabb időt atlétaként töltöttem el. Magasúgróból lettem középtávfutó, majd a hosszabb utcai versenyek kezdtek el érdekelni. 2009-ben egy komoly betegségből való felépülés melléktermékeként a triatlonban kerestem a megújulást. Azóta 9x teljesítettem az ironman távot. Legjobb maratoni időm: 2:54, a legjobb ironman időeredményem pedig: 9:48. 

Kérdezek tőle

Janota Zoltán 'Johnny'

triatlonTRXspinningtáplálék-kiegészítők

A triatlon az életem fontos része több mint 26 éve. Ez idő alatt szerzett 13x ironman finisher-, 2x féltávú-, és 5x Somogy Megyei Duatlon Bajnoki címemmel rengeteg értékes tapasztalatot szereztem a fizikai és mentális felkészülésben. Kétdiplomás edzőként, Spinning- és TRX oktatóként segítem sok sportoló, vállalatvezető és átlagember minőségi sportolását, céljaik elérését itthon és külföldön. A BioTechUSA állóképességi szakértőjeként, cikkíróként és tesztelőjeként a táplálék-kiegészítők világában is igyekszem hatékony támogatást nyújtani mindenkinek.

Kérdezek tőle

Kis-Soós Zsanett

futásfutótechnikafutás várandósság alatt

Hazánk legrégebbi egyesületének, a Magyar Athletikai Club tagjaként, többszörös korosztályos magyar bajnokként, válogatottként és amerikai egyetemi sportösztöndijasként a versenysportban szereztem meg a legfontosabbat, ami az futáshoz szükséges lehet: a tapasztalatot. A legjobb félmaratoni időm: 1:17, és erre nagyon büszke vagyok. Az edzősködés, és az amatőr futókkal való foglalkozás alapjait már a Margitszigeti Atlétikai Club, illetve a NIKE Futóklub keretein belül sajátítottam el. Amikor kamaszkoromban elkezdtem futni, sokan egyszerűen nem értették, hogy miért ragadok nap mint nap futócipőt. Mára szerencsére változott a világ, sokszor ugyanezek az emberek keresnek fel, hogy segitsek nekik a fejlődésben, továbblépésben. Hihetetlenül jó érzés, hogy aktív részese lehetek annak a folyamatnak, amikor az "unalmas, monoton, értelmetlennek" tartott futás lassan-lassan trenddé, menővé, divatossá válik.

Kérdezek tőle

Lubics Szilvia

futásultrafutásmotiváció

Lubics Szilvia vagyok, 3 kamasz srác anyukája, fogorvos, ultrafutó. 7 éve indulok 200 km-nél hosszabb versenyeken, főleg aszfalton versenyzek. 3-szor nyertem Spartathlont, egyszer Milano- Sanremot, ami Európa leghosszabb futóversenye. Nyolc 24 órás versenyem közül, egy kivételével mindig 200 km fölött futottam. 6 és 12 órás futáson tartom az országos csúcsot. Bár a futás nagyon fontos az életemben, imádom a munkámat és a legbüszkébb a családomra vagyo

Kérdezek tőle

Lőrincz Olivér

ultrafutásterepfutásfutáskerékpár

Testnevelő és kerékpáros mesteredző vagyok. Az utóbbi bő 10 évben már a futásban mélyültem el igazán. Én magam is aktívan terepfutok, többek közt az utóbbi 10 évben megszakítás nélkül részt vettem az UTMB valamelyik versenyén. Edzői karrieremben az 5x megnyert Spartathlonra és a 24 órás világbajnoki címre vagyok a legbüszkébb.

Kérdezek tőle

MacPherson Éva

táplálkozásinzulinrezisztenciatermészetgyógyászatétrend

Egészség és táplálkozás terapeutaként az egészségmegőrzés természetes módjaiban és az IR életmódban szeretnék segíteni. Készen kapott tervek helyett gondolkozni tanítalak meg!

Kérdezek tőle

Markocsán Sándor

futásmaratonversenyzés

Többszörös magyar korosztályos, és mezei csapatbajnok futó voltam. Legjobb eredményeim: 5000: 14:05, 10000: 29:17. (van még 2:39-es maratonom is, ami csak azért is különös, mert 17 (!) évesen futottam). A Nike Futóklub edzője vagyok, de sok egyéni tanítványom is van a #sanyosztistallo égisze alatt.

Kérdezek tőle

Pulay Szilvi

személyi edzéscore edzéskiegészítő edzésaerobik

Tapasztalatból tudom, hogy a testmozgás nem csak a testet, de a lelket is felüdíti. Kezdetben 3-4 éven át az alakformáló aerobik edzések jelentették számomra a fő csapásirányt, jelenleg ezek mellett rendszeresen tartok köredzést, funkcionális tréninget. Szerintem fontos, hogy a havi edzésprogram kiszámítható, de változatos legyen. Fontosnak tartom a helyes táplálkozást, hiszen elengedhetetlen része az egészséges életmódnak, így szívesen adok tanácsot ebben a témában is.

 

Kérdezek tőle

Sipos Fanni

Futásfutómozgásfutótechnikakezdő futók

Teljesítménydiagnosztikai vizsgálatok mellett futók mozgását elemzem, amit Hamburgban volt lehetőségem elsajátítani. Így edzéstervek írása közben nem csak az élettani, hanem a biomechnaikai szempontokat megfigyelve igyekszem kihozni a futókból a maximumot. A Semmelweis Egyetem Testnevelési Karán végeztem humánkineziológia szakon, kedvenc területem a terhelés élettan volt, amiben az Ensport laborvezetőjeként van lehetőségem elmélyülni. Futás mellett nagyon szeretek utazni, így az utazás dátumát gyakran 1-1 futórendezvényhez, versenyhez igazítom.

Kérdezek tőle

Szántó Nelli

személyi edzéstriatlonfutásamatőr futás

Gyermekkorom óta a sport határozza meg az életem. 12 évig versenyeztem triatlon és országúti kerékpár sportágakban, majd az egyetemi évek beköszöntével felhagytam az élsporttal, de a mozgás szeretete továbbra is a mindennapjaim része maradt. A Testnevelési Egyetem testnevelő-úszó és triatlon-edző, illetve testnevelő-gyógytestnevelő szakain szereztem meg diplomáimat. Jelenleg személyi trénerként, azon belül főleg amatőr futók és triatlonosok edzőjeként tevékenykedem. Remélem, hogy a segítségemmel minél többen megtapasztalják az élményt, hogy milyen felelmelő érzés, amikor elérhetetlennek tűnő álmokat váltunk valóra önmagunk leküzdésével.

Kérdezek tőle

Szilágyi Tibi

futásterepfutásultrafutás

12 éve dolgozom futóedzőként. A Sportlabor mellett több mint hét évig voltam a tatai Nike Futóklub edzője, majd a Tatai Atlétikai Klubnál folytattam a munkámat. 2016-tól az Ensport színeiben segítem a futni vágyókat személyre szabott edzéstervekkel és tanácsokkal. A teljesítményfokozásnak mind az elméleti, gyakorlati és emberi összetevőit ugyanúgy fontosnak gondolom, így mindhármat szem előtt tartva próbálom futóimmal együtt, közösena legtöbbet kihozni belőlük. Számomra a sport sohasem lehet teher, csupán eszköz önmagunk megvalósításához, és saját korlátaink legyőzéséhez.

Kérdezek tőle

Vajda Zsuzsa

futásfutótechnika

Középiskolás korom óta szeretem a futást, komolyabban az egyetemi éveim alatt kezdtem el edzeni. A futás szakmai részével 2005 óta foglalkozom, edzőm, Dr. Török János hatására, aki kiváló szakember és nagyszerű pedagógus. A Brescia Maratonon elért 2 óra 44 perces eredményemre vagyok a legbüszkébb. A Margitszigeti Atlétikai Club és Nike Futóklub edzőjeként célom a lehető legtöbb emberrel megszerettetni ezt a sportot.

 

Kérdezek tőle

Fizess elő a Runner's World magazinra 35% kedvezménnyel!

Csak 2380 Ft