Borítókép: Építs kitartóbb izmokat!

Építs kitartóbb izmokat!

Forrás: Europress
Több türelemre van szükséged, hogy kitartóbb izmokat építs.

Elkerülnéd a sérüléseket? Ne kapkodd el az erősítő gyakorlatokat, hagyj időt a lassú kivitelezésre. Egy friss tanulmány megállapította, hogy a részt vevő futók egy hathetes, lassított tempójú erőedzés programot követően kivétel nélkül fejlődtek. „A lassabb, elnyújtott mozdulat jobban terheli az izmot, így az erőteljesebb és rugalmasabb lesz” – magyarázza a tanulmányt jegyző Dr. Fernando Sanz López. A legjobb eredmény eléréséhez López a következő öt elemből álló köredzést javasolja. A körök végén tarts pihenőt, és kezdd elölről. Törekedj összesen három teljes körre, minél kevesebb pihenőt tartva az ismétlések és a körök között.

Egylábas guggolás

Bal lábbal lépj a zsámolyra, jobb lábad lógasd le oldalt. Bal térded behajlítva lassan guggolj le, tarts szünetet, majd emelkedj vissza kiindulóhelyzetbe. (Lábanként 6-12 ismétlés).

Súlyemelés

Mindkét kezedben kézisúlyzót tartva egyenes háttal, csípőből dőlj előre, hogy a súly térdvonalad alá kerüljön. Lassan egyenesedj vissza. Rövid szünet után ismételd a mozdulatot. (6-12 ismétlés)

Favágás

Guggolj le és húzd a medicinlabdát jobb térdedhez. Összepréselt hasizommal állj fel és átlósan emeld a labdát tested elé. A szabályos mozdulat érdekében mindkét szakaszt lassan végezd. (Oldalanként 6-12 ismétlés)

Vádliemelés

Állj a zsámolyra úgy, hogy sarkad lelógjon. Emelkedj lábujjhegyre (szükség esetén támaszkodj a falnak). Emeld el bal lábad a zsámolyról, és jobb sarkad lassan told lefelé. Maradj ebben a testhelyzetben, majd térj vissza kiindulóhelyzetbe. (Lábanként 6-12 ismétlés)

Egylábas híd

Feküdj a hátadra, térded hajlítsd be, karod nyújtsd ki tested mellett. Nyújtsd előre jobb lábad, és csípőd lassan emeld a levegőbe. Tartsd a pózt, majd térj vissza kiindulóhelyzetbe. (Lábanként 6-12 ismétlés)