Felkészülés a 30k-ra: de milyen cipőben fussak?

Egy versenyfelkészülés alatt (vagy egyáltalán, amikor futsz), nagyon fontos, hogy megfelelő cipőben tedd, hogy elkerüld a sérüléseket!

Egy versenyfelkészülés alatt (vagy egyáltalán, amikor futsz), nagyon fontos, hogy megfelelő cipőben tedd, hogy elkerüld a sérüléseket!

Éppen ezért Vajda Zsuzsi futóedzővel, aki az egész 30K-s felkészülésemet segíti, alaposan átbeszéltük, milyen szempontokat kell figyelembe venni, amikor cipőt vásárolunk.

Kép

„A futócipő kiválasztásánál meghatározó szempont, hogy milyen talajon futsz, mekkora távokat. Inkább edzeni akarsz, vagy versenyre veszed? Bár nyilván a legtöbben nem tehetik meg, hogy egyszerre mondjuk 3-at is vegyenek, az lenne az igazán ideális.”

- Vajda Zsuzsa
A különböző talprészeket alaposan átnéztük
A különböző talprészeket alaposan átnéztük


A Nike-nál nagy előny, hogy ha lemész a Nike+ Run Clubba, ott tesztelheted a lábbeliket, amiket egy szakember segítségével választhatsz ki. Így edzés közben kiderül, melyik a legkényelmesebb számodra. Ez azért nagyon fontos, mert ilyenkor bedagad kicsit lábfej, és ezt az üzletekben próbálgatás közben nem tudod előidézni.

A legjobb, ha az első cipődet nem egyedül választod ki, hanem egy olyan szakemberrel (vagy legalább ismerősöddel), aki ért hozzá, és a lábtípusodnak, futótechnikádnak, terepednek megfelelően találjátok meg a tökéletes modellt. Ezt nem szabad elbliccelni, és az sem jó, ha ezen akarsz spórolni. Ha más eszközt nem is, legalább egy igazán jó cipőt be kell szerezned. Az egészséged látja kárát, ha nem így teszel.

  • Ha például betonon futsz, a Nike Vomero egy szuper választás, mert az egész talpában végig csillapítás van, nagyon stabil cipellő. Emiatt akár egy könnyebb hegyi terepen is edzhetünk benne, bár nem kifejezetten terepfutó cipő. Versenyre nem kifejezetten ajánlott, mert kissé nehéz.

  • Ami igazán versenycipő (de edzésre is jó), az a Zoom Elite. A lábfejet jól tartja, viszont csak a sarkában van csillapítás. Akár egy maratont is (kényelmesen) le lehet futni benne.

  • De nem csak a talajtól függ, hogy milyen cipőt érdemes választani, hanem attól is, hogy milyen a lábad. Ha például bedől a bokád, akkor a Structure a neked való, mert nem csak a felső résznél, de már a talpfelülete is úgy van kiképezve, hogy kifelé kényszerítse a lábat. Ilyenkor nem szabad azért mást választani, mert mondjuk az jobban tetszik. Háromféle lábtípus van, a pronáló, szupináló és a neutrális, és mindegyikhez van ajánlott cipellő. Ha nem jó cipőben futsz, akkor hamar lesérülhetsz, begyulladhat a talpboltozat, és hosszútávon térdsérüléseket okozhat, de az egész testre kihatással lehet.

  • Ha valakinek nincs lehetősége ilyen alaposan körbejárni a témát, de szeretne egy jó cipőt, akkor a Pegasus-t ajánlom, egy nagyon alap, de stabil cipő. Kezdésnek tökéletes!
Zsuzsi személyes kedvence a Lunarglide, mert mindig ütős stílusban lehet kapni :)

Zsuzsi személyes kedvence a Lunarglide, mert mindig ütős stílusban lehet kapni :)

De mennyivel legyen nagyobb a lábunknál a futócipő mérete?

Akinek keskeny a lábfeje, annak elég a fél méret, de ha szélesebb, akkor jobb az 1, vagy akár másfél is.

Kép

Mennyi ideig hordhatjuk?

Általában az 1000km az átlag, de biztonságosabb, ha csak 800km-ig futsz ugyanabban a darabban. Mondjuk, ha váltogatod, akkor nyilván tovább is tartanak. Nem azt jelenti, hogy ezután ki kell dobni őket, mert simán hordhatóak még utcára vagy kirándulásokhoz, csak az intenzívebb edzéseken nem nyújtanak elég nagy védelmet.

Írd meg kommentben, neked melyik a kedvenc futócipőd! Én jelenleg Nike Lunarglide7-ben futok, de ki szeretném próbálni a Structure-t is.

Hogyan kezeld, ha a párod egyáltalán nem támogat a futásban?

Régebben mindig arról álmodoztam, hogy a pasimmal együtt futunk, mert annyi ilyen példát láttam magam előtt, és nem bírtam belenyugodni, hogy ő inkább az olyan szórakoztatóbbnak mondható sportokat szereti, mint a foci vagy a tenisz, és esze ágában sincs 5-6km-nál többet lefutni.

Az apuka 4 éves kislányával döntött maratoni rekordot

Calum Neff 11 hónapos kislányával februárban már megdöntötte a babakocsis félmaraton rekordját, most viszont a maratonra pályázott.

6 ok, amiért az edzés a legjobb hangulatjavító

A futás pozitívumat nem győzzük sorolni. Itt egy újabb lista arról, hogyan javíthat a hangulatodon.

5 dolog, amiben hasonlít a sport és az élet

A mozgás akár az élet metaforája is lehetne. A következő tények is ezt bizonyítják:

6 dolog, amiben a futás enyhén szólva megváltoztatta az életemet

Bár mindig sportoltam, a futás kifejezetten meghatározó darabja azoknak a mozgásformáknak, amiket eddig űztem. Nem csak a mindennapjaimra, de átfogóan az életemre is hatalmas hatással van. Most elmondom, miben!

Előfizetés

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

Fizess elő 35%-os kedvezménnyel! Most 4 lapszám 3580 Ft helyett csak 2380 Ft-ért lehet a tiéd!

Csak 2380 Ft