Borítókép: Felkészülés a 30k-ra: de milyen cipőben fussak?

Felkészülés a 30k-ra: de milyen cipőben fussak?

Egy versenyfelkészülés alatt (vagy egyáltalán, amikor futsz), nagyon fontos, hogy megfelelő cipőben tedd, hogy elkerüld a sérüléseket!

Éppen ezért Vajda Zsuzsi futóedzővel, aki az egész 30K-s felkészülésemet segíti, alaposan átbeszéltük, milyen szempontokat kell figyelembe venni, amikor cipőt vásárolunk.

„A futócipő kiválasztásánál meghatározó szempont, hogy milyen talajon futsz, mekkora távokat. Inkább edzeni akarsz, vagy versenyre veszed? Bár nyilván a legtöbben nem tehetik meg, hogy egyszerre mondjuk 3-at is vegyenek, az lenne az igazán ideális.”
Vajda Zsuzsa
A különböző talprészeket alaposan átnéztük

A legjobb, ha az első cipődet nem egyedül választod ki, hanem egy olyan szakemberrel (vagy legalább ismerősöddel), aki ért hozzá, és a lábtípusodnak, futótechnikádnak, terepednek megfelelően találjátok meg a tökéletes modellt. Ezt nem szabad elbliccelni, és az sem jó, ha ezen akarsz spórolni. Ha más eszközt nem is, legalább egy igazán jó cipőt be kell szerezned. Az egészséged látja kárát, ha nem így teszel.

  • Ha például betonon futsz, a Nike Vomero egy szuper választás, mert az egész talpában végig csillapítás van, nagyon stabil cipellő. Emiatt akár egy könnyebb hegyi terepen is edzhetünk benne, bár nem kifejezetten terepfutó cipő. Versenyre nem kifejezetten ajánlott, mert kissé nehéz.

  • Ami igazán versenycipő (de edzésre is jó), az a Zoom Elite. A lábfejet jól tartja, viszont csak a sarkában van csillapítás. Akár egy maratont is (kényelmesen) le lehet futni benne.

  • De nem csak a talajtól függ, hogy milyen cipőt érdemes választani, hanem attól is, hogy milyen a lábad. Ha például bedől a bokád, akkor a Structure a neked való, mert nem csak a felső résznél, de már a talpfelülete is úgy van kiképezve, hogy kifelé kényszerítse a lábat. Ilyenkor nem szabad azért mást választani, mert mondjuk az jobban tetszik. Háromféle lábtípus van, a pronáló, szupináló és a neutrális, és mindegyikhez van ajánlott cipellő. Ha nem jó cipőben futsz, akkor hamar lesérülhetsz, begyulladhat a talpboltozat, és hosszútávon térdsérüléseket okozhat, de az egész testre kihatással lehet.

  • Ha valakinek nincs lehetősége ilyen alaposan körbejárni a témát, de szeretne egy jó cipőt, akkor a Pegasus-t ajánlom, egy nagyon alap, de stabil cipő. Kezdésnek tökéletes!

Zsuzsi személyes kedvence a Lunarglide, mert mindig ütős stílusban lehet kapni :)

De mennyivel legyen nagyobb a lábunknál a futócipő mérete?

Akinek keskeny a lábfeje, annak elég a fél méret, de ha szélesebb, akkor jobb az 1, vagy akár másfél is.

Mennyi ideig hordhatjuk?

Általában az 1000km az átlag, de biztonságosabb, ha csak 800km-ig futsz ugyanabban a darabban. Mondjuk, ha váltogatod, akkor nyilván tovább is tartanak. Nem azt jelenti, hogy ezután ki kell dobni őket, mert simán hordhatóak még utcára vagy kirándulásokhoz, csak az intenzívebb edzéseken nem nyújtanak elég nagy védelmet.

Írd meg kommentben, neked melyik a kedvenc futócipőd! Én jelenleg Nike Lunarglide7-ben futok, de ki szeretném próbálni a Structure-t is.