Célidő teszt maratonra

Október elején rendezik meg a Budapest Maratont, sokunk fejében motoszkál a kérdés, milyen célidőt tűzzek ki magam elé. Többféle indikátor van, ami alapján megbecsülhető a futó maratoni célideje. Ezek közül én is megnéztem egyet.

Október elején rendezik meg a Budapest Maratont, sokunk fejében motoszkál a kérdés, milyen célidőt tűzzek ki magam elé. Többféle indikátor van, ami alapján megbecsülhető a futó maratoni célideje. Ezek közül én is megnéztem egyet.

Most pusztán a kíváncsiság hajtott, tehát nem tervezem az elkövetkező 1-2 hónapban a maratoni táv teljesítését. A Yasso féle 800-as tesztet. Bart Yasso a névadója a tesztnek. Futó, és a Runner’s World munkatársa. Elmélete szerint megbecsülhető a várható célidő az alábbi módszerrel.

  1. Becsüld meg a tervezett maratoni idődet, mondjuk 3:30:00 perc.
  2. Keress egy 400 méteres pályát és vigyél magaddal órát.
  3. Fuss rajta 10 darab 800 méteres távot és az egyes résztávok között 3 perc 30 másodpercig sétálj vagy kocogj. De ha pl. 4 órás maratoni terved van, akkor a 800 métereket 4 perc alatt fusd le és 4 percig kocogj közben.
  4. Fontos, hogy a választott tempó egyenletes legyen. Ehhez két segítséged is van. Egyrészt a kimért 400 méteres körök jó támpontot adnak a tempódra. 3 perc 30-as 800 méter 1:45-ös 400-nak és 52 másodperces 200 méternek felel meg. Gyakorlott futóknak a pulzus is informatív eszköz a tempó meghatározásánál.
  5. Miután lefutottad a tesztet, összegezd.

Tekintve hogy 800 méter nagyon messze van a 42.2 km es távtól, így a teszt önmagában informatív, de a felkészülési fázisban azért fontosak a maratoni felkészüléshez szükséges specifikus hosszú, 20-30 km-es futások.

Így tettem én is. Igaz nem tervezek maratont, de valahogy úgy érzem, tapasztalataim és jelen kondícióm alapján, hogy 3:30-as maratont tudnék futni.

Ennek megfelelően 3:30-as 800 métereket jelöltem ki magamnak. Ez 4:22-es tempónak felel meg. Már az elsőt is kicsit lassúnak éreztem végül 3:26 –osokat próbáltam, de egyre gyorsabb lett a vége felé. Az utolsó előtti körben elég sok futó volt a pályán, így a trendben található lassabb idő annak tudható be.

És akkor a számok.
Azért azt látni lehet, hogy nem sikerült maradéktalanul helyesen végrehajtanom a tesztet.

Ugyanis:

  1. Nem volt helyes a megérzésem a maratoni célidőmmel kapcsolatban, inkább 3:20 körüli 800-akat kellett volna futnom
  2. Nem volt egyenletes a tempó, azaz nemhogy a 10 db résztáv ideje nem egyezik, hanem a 800 métereken belül sem volt maradéktalan az egyenletesség. Ez főleg a pályán található egyéb futóknak tudható be
  3. Nem volt meg a 3:30-as pihenőidő, inkább 2:20-2:40 közöttiek voltak. Ennyi idő alatt kocogtam körbe a pályán kényelmesen.

Konklúzió:

Ha most maratonon indulnék, 3:20 és 3:25 közötti időt céloznék meg. Vélhetően a hosszabb távú edzések elhanyagolása miatt a táv vége fele lassulnék, így inkább 3:25 felé közelítene az időm.

Kép

Persze a maratont nem lehet patikamérlegen számolni, ezernyi tényező befolyásolja, hogy az adott napon hogy fogok teljesíteni.

Maga a Yasso 800-as teszt végrehajtása nem annyira egyszerű. Egyrészt nehéz ehhez futópartnereket találni, így többnyire egyedül futjuk. Az egyenletesség megtalálása is kihívás, és talán a legnehezebb fejben a 10 db 800 méternek nekiiramodni. Természetesen a 800 métereket nem max-ra futjuk, hanem egy olyan határon, ahol a leggyorsabban végre tudjuk hajtani az edzést. Belátom, ezt még nekem is gyakorolnom kell.

De csupán játéknak is felfogható. Teszteld Te is, milyen maratont futnál!

6 dolog, amiben a futás enyhén szólva megváltoztatta az életemet

Bár mindig sportoltam, a futás kifejezetten meghatározó darabja azoknak a mozgásformáknak, amiket eddig űztem. Nem csak a mindennapjaimra, de átfogóan az életemre is hatalmas hatással van. Most elmondom, miben!

5 ok, hogy ma is elmenj futni

Vannak napok amikor lelkesen, izgatottan pattansz ki az ágyból, hogy elindulj futni. Máskor viszont legszívesebben inkább aldunál plusz egy órát. Ilyenkor jól jöhetnek a következő motivációs trükkök

9 dolog, amit minden futónak meg kell tennie verseny előtt

Ha követed a tippjeinket, nem hibázatsz a versenyen!

Mire jó a chia mag?

Ha nem ismered, itt az ideje beépítened az étrendedbe! Miért? Elmondjuk.

Előfizetés

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

Fizess elő 35%-os kedvezménnyel! Most 4 lapszám 3580 Ft helyett csak 2380 Ft-ért lehet a tiéd!

Csak 2380 Ft